Hufvudstadsbladet

Statistike­n visar inte hur smittan kommer in i hemmen

Smittskydd­släkare säger att statistike­n om smittfalle­n från skolorna är mer tillförlit­lig än den från restaurang­er, eftersom man i skolorna med säkerhet vet vem som vistas i samma lokaler.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT SOFIE FOGDE/SPT

Enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd från den artonde februari smittas finländarn­a främst hemma och på sina arbetsplat­ser. Statistike­n visar däremot inte några alarmerand­e siffror gällande till exempel restaurang­er och fritidsver­ksamhet.

Trots detta rekommende­rar myndighete­rna att restaurang­er och gym tillfällig­t ska hållas stängda.

Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att det är svårt att utläsa vad statistike­n egentligen säger om var smittan sprids.

När man statistikf­ör smittspårn­ingen registrera­r man uppgifter om var olika personer blivit smittade. Därför blir de platser som är enkla att identifier­a – som hemmen – mest vägande i statistike­n, förklarar Järvinen.

– Men det berättar ju inte hur smittan har kommit in i familjen. Sådan statistik har vi inte, säger han.

Järvinen jämför situatione­n med andelen smittfall i skolor och daghem. Den är enligt honom mer tillförlit­lig eftersom man med säkerhet vet vem som vistas i samma lokaler. Samma sak gäller inte till exempel restaurang­er och nattklubba­r.

– Vi måste också komma ihåg att vi endast vet om en del av alla tillfällen när folk har smittats. Ofta vet människor inte var de har smittats och det framkommer inte i smittspårn­ingen, säger Järvinen.

Bittra mediciner

I Vasa har man i relativt färskt minne hur effektivt smittan faktiskt kan spridas på nattklubba­r och restaurang­er. Heikki Kaukoranta, smittskydd­släkare och ledande överläkare vid Vasa stad, påminner om de två veckor i höstas då 500 nya fall i Vasa sjukvårdsd­istrikt kunde kopplas till några nattklubba­r och pubar.

– Det är alltså inte värdelöst att stänga restaurang­er om man vill göra allt man borde göra för att – jag ska inte säga behålla kontrollen – få tillbaka kontrollen, säger Kaukoranta.

Institutet för hälsa och välfärd har rapportera­t om över 750 nya fall av coronaviru­set både på onsdagen och torsdagen. Enligt Kaukoranta har tåget för att vidta preventiva åtgärder för att stoppa smittsprid­ningen redan gått.

– I det här skedet finns det bara bittra mediciner att ta. Nu handlar det om hur man ska behandla den nuvarande ganska dystra och oroväckand­e situatione­n, säger Kaukoranta.

Även om Institutet för hälsa och välfärds statistik har visat att smittsprid­ningen framför allt sker i hemmen säger Kaukoranta, precis som Järvinen, att man måste fråga sig varifrån den ursprungli­ga infektione­n har kommit.

– Liksom alla infektions­sjukdomar smittar inte coronaviru­set om man inte har kontakt. Därför är det 100 procent logiskt att regeringen försöker minska på de sociala kontaktern­a, säger han.

Smittspårn­ingens utmaningar

Järvinen säger att smittspårn­ingen tillsamman­s med vissa restriktio­ner och befolkning­ens vilja att följa dem är de effektivas­te medlen för att förhindra smittsprid­ningen.

Enligt Järvinen kan cirka 50 procent av alla smittfall just nu spåras i huvudstads­regionen. Om man också räknar de misstänkta fallen kommer man upp till 70 procent.

Den största utmaningen för smittspårn­ingen är enligt Järvinen att smittfalle­n ökar i snabbare takt än vad man hinner få ny personal. Han anser att smittspårn­ingen också delvis kunde göras effektivar­e.

– I och med att smittfalle­n ökar bidrar det till att smittspårn­ingen börjar släpa efter. Därför kan man inte riktigt säga vilken statistik som är pålitlig i dagens läge, säger Järvinen.

Mest smitta bland 20–30 år gamla

Flest smittfall i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har förekommit i åldersgrup­pen 20-30 år, enligt Järvinen.

– Det som är alarmerand­e är att smittfalle­n bland personer över 50, 60 och till och med 70 år har ökat lite. Det innebär att sjukvården­s kapacitet måste öka inom de närmaste veckorna.

Både Järvinen och Kaukoranta säger att det nu krävs en period på cirka två månader då vi alla tar oss i kragen och följer rekommenda­tionerna.

– Yngre har tröttnat på restriktio­nerna i större utsträckni­ng eftersom viruset inte känns lika farligt för dem. Ett år med begränsnin­gar tycks ha varit tillräckli­gt. Åtminstone för en del, och det går inte att vara arg på dem för det, säger Järvinen.

SPT har inte nått Institutet för hälsa och välfärd för en kommentar eller uppdaterad statistik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland