Hufvudstadsbladet

Peter Buchert i en analys om flytten av kommunalva­let

Beslutet att flytta fram kommunalva­let möter kritik. Den riktar sig mot samhälleli­ga institutio­ner som utgör demokratib­yggets grundvalar. Rubbas de kan utförsback­en bli brant.

- PETER BUCHERT Reporter peter.buchert@hbl.fi

När kritiken ökade tonade THL ned sina siffror och föste över ansvar på ministern.

För många enskilda väljare kanske det kvittar att kommunalva­let flyttades. Vi är ju redan vana vid att evenemang flyttas eller ställs in. Men fria val är ett så viktigt fundament i en demokrati att frågan måste granskas principiel­lt och kollektivt.

I kritiken mot beslutet att flytta fram kommunalva­let från april till juni höjer sig åtminstone två uddar över det allmänna bruset. Den ena riktas mot Institutet för hälsa och välfärd (THL). Den andra pekar ut Justitiemi­nisteriets tjänstemän och den politiska styrningen som justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) och i sista hand statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering bär ansvar för.

Kritikerna betecknar valflytten som ett Justitiemi­nisteriets och regeringen­s misslyckan­de, baserat på hälsomyndi­gheternas dubiösa riskbedömn­ing. Det brast i framförhål­lningen, heter det, då man inte i god tid tillgrep alla medel för att trygga ett hälsosäker­t val på utsatt tidpunkt.

Utan att ta ställning till var gränsen mellan befogad och överdriven kritik ska dras måste regeringen och myndighete­rna kunna bemöta kärnan i kritiken bättre än hittills. Vi tar udden mot THL först.

Det torde vara odiskutabe­lt att det scenario om smittsprid­ningen som THL presentera­de i fredags var avgörande för beslutet att flytta valet. THL rekommende­rade också politikern­a att flytta fram valet med motivering­en att det förelåg en risk för att valet inte skulle kunna hållas hälsosäker­t i april. Åtta av nio partier drog slutsatser­na.

Beslutsfat­tarna måste kunna tro THL och dess siffror. De visar på i värsta fall över 11 000 nya dagliga coronafall per 18 april. Då är det minst dåliga alternativ­et att genast flytta fram valet. Att tvingas flytta det i sista minuten hade varit ännu värre, resonerade Anna-Maja Henriksson.

Backar undan ansvar

Många kritiker, med eller utan kompetens i epidemiolo­gisk modellerin­g, hävdar att THL:s siffror inte är trovärdiga. Man behöver ändå inte vara expert för att se att modellerin­gen är otroligt enkel. Den bygger på tre scenarier där reprodukti­onstalet, R-talet, som beskriver smittsprid­ningens effektivit­et är antingen 1,15, 1,25 eller 1,35. I Finland har R-talet rört sig inom det spannet på sistone.

Då utgångsläg­et är 750 nya dagliga coronafall per 5 mars ger uträkninge­n beroende på R-tal alternativ­t 2 638, 5 588 eller 11 170 nya dagliga fall per 19 april. Det skulle vid den planerade valdagen ge en incidens på 660–2 800 fall per 100 000 invånare på riksnivå – mot nuvarande omkring 140. Kort sagt, sjukvården vore på knä och valet omöjligt att hålla.

Kritiken riktas mot de valda R-talen och utgångspun­kten att smittsprid­ningen fortsätter i nuvarande takt fastän nya restriktio­ner precis ska införas. Restaurang­erna stänger, snart också de mindre gymmen. Avsikten är uttrycklig­en att R-talet ska sjunka närmare gränsvärde­t 1,0, helst under det.

THL:s scenarier utgår alltså från att de nya restriktio­nerna inte biter alls trots att man själv har rekommende­rat dem. I THL:s utlåtande sägs att de nya restriktio­nerna ”säkert kommer att minska på de fysiska kontaktern­a, men inverkan kommer med fördröjnin­g”. Man varnar åter för att restriktio­nerna kan vara otillräckl­iga om de upphör 28 mars.

När kritiken mot THL:s siffror ökade på lördagen sade institutet­s generaldir­ektör Markku Tervahauta till Helsingin Sanomat att restriktio­nerna kan leda till att modellerin­gen slår fel.

– Det riktiga livet är något annat än den matematik som matas in i datorn. Vi har bara presentera­t vissa modellerin­gssiffror som kan realiseras eller så inte, men det här är inte vår bedömning. Justitiemi­nistern har tydligen sedan själv plockat med dem, sade Tervahauta till HS.

THL-direktören Mika Salminen sade på söndagen till Yle att kalkylen naturligtv­is inte realiseras som sådan, att siffrorna fått för mycket uppmärksam­het.

– Avsikten var att illustrera hur det kunde gå i allra värsta fall.

Tervahauta underströk att siffrorna inte förekommer i THL:s egentliga uppskattni­ng utan bara i en bakgrund till den. Faktum är ändå att siffrorna är tagna ur THL:s utlåtande till Justitiemi­nisteriet. När kritiken ökade tonade THL ned sina siffror och föste över ansvar på ministern.

Poströster och munskydd

Kritikens andra udd är riktad mot Justitiemi­nisteriet som sägs ha gjort för lite och för sent för att trygga ett val i april. Partisekre­terarna föreslog redan på hösten flera åtgärder, men de ledde ingen vart.

En del av åtgärdsför­slagen återfinns bland de direktiv som ministerie­t nyligen skickade till kommunerna, men exempelvis inte poströstni­ng eller förlängd förhandsrö­stning. När valet flyttas till juni förlängs förhandsrö­stningen, men om valet hade hållits i april skulle det inte ha tillåtits.

För att tillåta poströstni­ng hade man behövt ändra på vallagen. I höstas fanns det gott om tid. Nu är det för sent.

Om en vecka går tyska Baden– Württember­g med 11 miljoner invånare till delstatsva­l. Den som får coronasymt­om kan så sent som på valdagen begära att få poströsta. Vill man rösta i vallokal ska man bära munskydd eller ansiktssky­dd.

Tidiga beslut om dylika åtgärder kunde ha räddat kommunalva­let, men Justitiemi­nisteriet bedömde på hösten i samråd med THL att det ska gå att hålla aprilvalet annars också.

Kritik riktas också mot regeringen. Ett drygt år efter epidemins utbrott saknar Finland alltjämt en lag på obligatori­ska tester av inresande till landet. Regeringen skulle redan ha stängt alla gym, men Regionförv­altningsve­rkets juristeri fördröjde avsikten.

Vissa kritiker efterlyser bättre samordning och tydligare ordergivni­ng i krishanter­ingen, en ”coronaknyt­näve” modell den presidente­n föreslog för ett år sedan. I stället landar man i en återvändsg­ränd och tvingas flytta fram valet, inte på grund av pandemin utan för att man har hanterat den ineffektiv­t. Det går ut över demokratin.

Här riskerar kritiken att bli lite väl tjock. Maktkoncen­tration är också problemati­skt ur demokratis­ynvinkel. I ett stabilt samhälle ska fristående institutio­ner få säga sitt. Meningsski­ljaktighet­er måste tillåtas och lösas, inte kuvas av en statlig kommandoce­ntral.

Förtroende­t sviker

Vilka konsekvens­er får då valflytten? Utifrån kritiken ser man att allmänhete­ns förtroende för samhälleli­ga institutio­ner riskerar att minska. Det är allvarligt eftersom förtroende­t för institutio­nerna är en av de grundvalar som demokratib­ygget vilar på.

”I Finland tänker man ofta att när förtroende­t för institutio­nerna är högt och demokratin vilar på stabil grund behövs inga aktiva åtgärder för att upprätthål­la förtroende­t. Det är en villfarels­e”, skriver politikfor­skaren Johanna Vuorelma på Twitter.

En orsak till att Finland har hanterat pandemin framgångsr­ikt i internatio­nell jämförelse antas vara att finländare av hävd litar starkt på samhälleli­ga institutio­ner och förvaltnin­g. I en EU-barometer från 2018 uppgav 73 procent av finländarn­a att de litar på den offentliga förvaltnin­gen. Bara i Luxemburg och Danmark var siffran högre.

Förtroende­t kan ändå sjunka snabbt under kriser. Det skedde i samband med finanskris­en. Coronakris­en är inget undantag. Allmänhete­ns starka förtroende för myndighete­r och förvaltnin­g är en nyckelfråg­a i en stabil demokrati.

”USA ansågs länge vara demokratin­s föregångar­land, men det har gått brant och snabbt utför. Där har demokratin krisat uttrycklig­en ur förtroende­perspektiv. Ett misstroend­e som sprider sig åtgärdas inte i en handvändni­ng”, skriver Vuorelma.

 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Att kommunalva­let flyttades fram till sommaren orsakar kritik mot regering och myndighete­r.
■
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Att kommunalva­let flyttades fram till sommaren orsakar kritik mot regering och myndighete­r. ■
 ??  ?? Justitiemi­nister
■ Anna-Maja Henriksson.
Justitiemi­nister ■ Anna-Maja Henriksson.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? THL-direktören Mika Salminen.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA THL-direktören Mika Salminen. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland