Hufvudstadsbladet

Blåvitt medaljregn i friidrotts-EM

Både Lotta Kemppinen och Ella Junnila tog medalj i inomhus-EM i friidrott i Polen.

- MARCUS LINDQVIST

HIFK-löparen Lotta Kemppinen, 22, vann ett sensatione­llt EM-silver i 60 m i inomhus-EM i Polen. Kemppinen gav en stormvarni­ng redan i semifinale­rna då hon vann sitt heat med tiden 7,24. Det var den tredje bästa tiden av alla.

I finalen fick hon till ett kanonlopp. Hon fick en bra start och tog silver med 7.22. Bara Schweizs Ajla Del Ponte var snabbare med tiden 7.03. Bronset gick till Jamile Samuel från Nederlände­rna med samma tid som Kemppinen. Tusendelar­na var dock på finländare­ns sida.

– Jag minns inte mycket av loppet. Jag fick en bra start och det kändes som att jag fick draghjälp av Ajla, säger Kemppinen.

– Jag tänkte före final att det här är tredje heatet för alla. Alla är trötta. Jag springer bara så hårt det går.

Hon är den första finländare­n någonsin som vunnit silver i en sprintsträ­cka, 60 meter eller 100 meter, i ett stort mästerskap, både kvinnor och män medräknat. Del Pontes resultat är årsbästa i världen. Det är också femte bäst genom tiderna i den europeiska statistike­n.

– Medaljstri­den blev ganska tajt. På förhand tänkte jag att om allt går riktigt bra kan jag få brons, säger Kemppinen.

Tidigare i vinter putsade Kemppinen det finska rekordet i 60 m till 7.16 i FM inomhus i Jyväskylä. Inomhus-EM var dock hennes första stora seniormäst­erskap.

Bara några minuter efter Kemppinens medaljlopp satte Tammerfors­hopparen Ella Junnila, 22, ett nytt finskt rekord i höjdhopp med 196 cm. Hon klarade 194 cm först i sitt tredje och sista försök, men klarade galant 196 cm i sitt första försök. Det räckte till brons bakom Ukrainas Jaroslava Mahutjikh (200 cm) och Irina Herastjenk­o (198 cm).

Tidigare under kvällen missade Nooralotta Neziri ytterst knappt en medalj i 60 m häck. Hon var fyra med tiden 7,93, en hundradels sekund bakom Storbritan­niens Tiffany Porter, som tog brons. Segern gick till Nederlände­rnas Nadine Visser med 7,77 före Storbritan­niens Cynthia Sember med 7,89.

Finland tog tre medaljer i inomhus-EM.

Under fredagen tog Kristian Pulli EM-brons med nya finska rekordet inomhus, 824 cm.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN ?? 22-åriga Ella Junnila satte nytt finskt rekord då hon hoppade hem ett EM-brons i friidrott i Polen.
FOTO: EMMI KORHONEN 22-åriga Ella Junnila satte nytt finskt rekord då hon hoppade hem ett EM-brons i friidrott i Polen.
 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP ?? Lotta Kemppinen tog ett sensatione­llt EM-silver.
■
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP Lotta Kemppinen tog ett sensatione­llt EM-silver. ■
 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP ?? Ella Junnila tog brons med nytt finskt rekord.
■
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP Ella Junnila tog brons med nytt finskt rekord. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland