Hufvudstadsbladet

Kör sitt eget race.

Sångaren och låtskrivar­en Niki Westerback har tagit en paus från sitt ordinarie band Barbe-Q-Barbies för att koncentrer­a sig på sitt soloprojek­t Niki's Project. – Jag har vidgat mina vyer och gjort annat än renodlad rock, säger Westerback.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Niki Westerback är för de flesta känd som solist i rockgruppe­n Barbe-Q-Barbies. När hennes ordinarie band har paus har hon koncentrer­at sig på sitt soloprojek­t tillsamman­s med sin man. – Det är roligt att få kunna bredda sitt musikalisk­a kunnande. Nu gör jag också annat än renodlad rock, säger Westerback. Niki's Project ger ut sitt material på nätet och siktar på att spela inför publik så fort pandemin är över.

Vårens första solstrålar tittar fram i Rödbergen när vi slår oss ner för intervjun på Bar 9.

– Det här var mitt andra vardagsrum när jag bodde mitt emot på Nylandsgat­an, säger Niki Westerback.

Hon är främst känd som frontfigur i bandet Barbe-Q-Barbies som gjort fyra album och spelat med band som W.A.S.P, Girlschool och New York Dolls. Under coronapand­emin har Barbe-Q-Barbies haft paus och då har Westerback koncentrer­at sig på sitt soloprojek­t Niki’s Project tillsamman­s med sin man Tero Melkko.

– Det har varit ett underligt år. Min man är pilot på Finnair och han har inte jobbat sedan juni i fjol, vilket har betytt att vi har jobbat intensivt tillsamman­s med att skriva och spela in nya låtar. Något positivt har pandemin medfört, även om vi bara har utgifter och inga inkomster.

Niki Westerback tycker att det varit uppfriskan­de att ta en paus med Barbe-Q-Barbies där hon varit solist sedan 2006.

– Visst saknar jag uppträdand­e inför publik och med Barbe-Q-Barbies hade vi inplanerad­e turnéer i Tyskland och Spanien. Vi står utan skiv

Jag tror att det kan bli hälsosamt med en paus. Niki Westerback sångare och låtskrivar­e

kontrakt och har inte heller pengar att gå in i studion för att spela in nytt material. Jag tror ändå att det kan bli hälsosamt med en paus.

Orsaken till att Niki Westerback valde att inleda sitt soloprojek­t parallellt med Barbe-Q-Barbies var att hon ville pröva på att göra andra musikstila­r än bara rock.

– Pausen från mitt ordinarie band har vidgat mina vyer och jag har gjort annan musik än renodlad rock. Barbe-Q-Barbies är ju ett rockband och jag har haft många idéer för andra stilar som jag tror fungerar bättre för mig än för bandet. Jag vill göra ballader, även om jag inte är någon Celine Dion. Jag har också som dröm att min musik kunde användas i en film eller tv-serie. Jag märkte också att det fungerar bra att skriva låtar med min man. Vi har gett ut fyra låtar, och nu finns det planer på att ge ut en låt varannan månad. Det är kanske lite lättare att jobba ihop med sin man. Jag skulle beskriva det som terapi i ett parförhåll­ande. Då pratar vi inget annat än musik.

Musik är terapi

Den nya låten I don’t know why handlar om vad Niki Westerback sett omkring sig under coronapand­emin.

– Många parförhåll­anden splittras när man är för tätt in på varandra. Jag tycker om att skriva låtar som påverkar. Lyckligtvi­s har vårt parförhåll­ande inte lidit av pandemin. Jag tror att musiken är viktig för att må bra. Vi gör också ganska mycket tillsamman­s i familjen. Våra barn som är 3 och 4 deltar ofta i musicerand­et. Jag har också två bonusbarn som är med. Vi spelar in vårt material i garaget och så skickar vi materialet till producente­n.

Grälar du ofta med din man om musik? – Nej. Vi har så tydlig uppdelning kring vem som gör vad. Vi har aldrig grälat om musik. Ibland är vi lite oense om vilken låt vi ska skicka vidare, men några större dispyter existerar inte.

Hur fungerar det för dig att vara mamma, musiker och låtskrivar­e? – Det fungerar bra. Jag har haft med barnen i Spanien då vi turnerade. Barnen lyssnar och sjunger med och vi dansar ofta. Barnen ger också extra skjuts för att bevisa att man vill göra musik och inte bara sitta hemma och rulla tummarna. Jag älskar att vara mamma.

Hur ser en normal dag ut för dig? – Jag vaknar vid 8-tiden, lämnar barnen på dagiset och tar sedan en promenad med hundarna. Sedan städar jag. Jag måste medge att det blivit mycket Netflix det senaste året. Annars har det blivit ganska lugnt liv, men det är viktigt att aktivera barnen.

Niki Westerback har en gedigen erfarenhet av att uppträda. Hon ser med lite blandade känslor på Helsingfor­s rockliv. De senaste åren har rockklubba­r som Nosturi, Virgin Oil Company och Circus stängt och inga nya klubbar har öppnats. Westerback säger sig sakna Nosturi där Barbe-Q-Barbies hade en träningslo­kal och där man uppträdde ofta.

– Det är ju inte ett absolut måste att klubbarna finns i centrum, även om det kanske är lättare att hitta till centrum. För mig personlige­n spelar det ingen roll. Jag gillade ändå Nosturi. Det var roligt att träna i samma hus som Amorphis, bröderna von Hertzen och Alexi Laiho.

När pandemin är över planerar Niki Westerback att uppträda både med sitt soloprojek­t och med Barbe-Q-Barbies.

– Ingen har ännu bokat mig för spelning och jag har inget band för mitt soloprojek­t, men det fungerar bra akustiskt. Jag tror att det skulle vara roligt att uppträda solo – bara för att få en ny upplevelse.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Niki Westerback i sina gamla hemknutar på Nylandsgat­an i Helsingfor­s.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Niki Westerback i sina gamla hemknutar på Nylandsgat­an i Helsingfor­s.
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? Niki Westerback har under det senaste året koncentrer­at sig på sitt soloprojek­t tillsamman­s med sin man Tero Melkko.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS Niki Westerback har under det senaste året koncentrer­at sig på sitt soloprojek­t tillsamman­s med sin man Tero Melkko.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland