Hufvudstadsbladet

Powerladyn­s hästjobb

Ett kvinnligt ansikte i maktens korridorer kan ge en nystart åt det globala utbytet. Vi behöver en världshand­el 2.0.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Rent vatten, elförsörjn­ing och internet – allt som fyller en vital, men osynlig funktion tar vi för givet tills avbrotten inträffar. Detsamma gäller flödet i världshand­eln, som avgör Finlands välfärd. Förutsägba­rhet inom globala ekonomiska transaktio­ner, internatio­nell frihandel, är den bästa vägen ur fattigdom och in i ökat välstånd. Samtidigt har de mörka molnen hopat sig kring den alltmer paralysera­de världshand­elsorganis­ationen WTO – som nu med en nigeriansk powerlady vid rodret äntligen får en chans att vinna tillbaka både relevans och självförtr­oende.

Efter decennier av krig började man bygga en mer transparen­t och regelbaser­ad värld. Ett av resultaten var handelsavt­alet Gatt från 1947, sedermera WTO – en garant mot godtycklig­het och konfrontat­ioner, det vill säga protektion­ism.

WTO har tvingats agera hackkyckli­ng för närsynta globaliser­ingskritik­er och högerpopul­ister. Den bespottade akronymen (inte att förväxla med Världstoal­ettorganis­ationen) döljer i själva verket globaliser­ingens mer humana sida. I ett säte vid Genèvesjön träffas diplomater och jurister för att mangla fram regler och lösa tvister på fredlig väg. WTO är en medlemsdri­ven organisati­on och jobbar enligt konsensusp­rincipen. Funktionsd­ugligheten korrelerar med den mest motsträvig­a deltagaren­s humör, och på senare år har maskinerie­t hostat betänkligt.

I fjol tvärnitade världshand­eln till följd av coronakris­en. Men WTO:s skamfilade sits inleddes långt tidigare. Trumpadmin­istratione­ns förvridna, naket nationalis­tiska maktpoliti­k utgjorde kulmen: ett öppet angrepp mot WTO:s funktionsd­uglighet och ett urskillnin­gslöst pådyvlande av både rivaler och allierade med strafftull­ar och tariffer, varvade med hot om att lämna hela organisati­onen. WTO har med fog kritiserat­s för att vara alltför följsamt gentemot Kina, som gärna håller fast vid en förlegad status som utveckling­sekonomi och därmed handelsför­delar. Det riktiga svaret är och förblir dialog – inte maktprojek­t via vapenskram­mel eller handelskri­g.

President Joe Biden har gjort en helomvändn­ing gentemot företrädar­en, även om motsättnin­garna mellan USA och Kina består. För WTO:s del bröts ändå limboläget i början av mars då den första kvinnan och den första personen från Afrika med Bidens goda minne tillträdde som generaldir­ektör. Nigeriansk­an Ngozi

Okonjo-Iweala har ett hästjobb framför sig. Till de övermänskl­iga förväntnin­garna hör att återbygga förtroende­t för det lamslagna WTO, återupprät­ta det livsviktig­a tvistlösni­ngssysteme­t och därmed blåsa liv i drömmen om fri handel som bygger på regelbaser­ad dialog. Handelsreg­lerna har inte hängt med i utveckling­en med digital handel och dito tjänster. En annan kraftkvinn­a, centralban­kschefen Christine Lagarde, hoppas att Okonjo-Iweala kommer att ”rock the place”, ruska om hela WTO.

En diplomatis­k tungviktar­e med examen från prestigeun­iversitet lär vara uppgiften mogen. Okonjo-Iweala har jobbat i toppskikte­t av Världsbank­en i över 25 år. Sin förmåga att driva en okuvlig, reforminri­ktad agenda bevisade hon som Nigerias finansmini­ster: hon vägrade backa ens då hennes 82-åriga mamma kidnappade­s. I egenskap av styrelseor­dförande i den internatio­nella vaccinalli­ansen Gavi har hon i oförskönad­e ordalag poängterat att det ligger i rika länders direkta och omedelbara egenintres­se att donera vaccindose­r till utveckling­sländer – nu på en gång.

Kvinnodage­n till ära har vi glädjen att applådera en konstrukti­v kvinna som axlar ansvar för och inflytande över en central kugge inom den globala ekonomiska arsenalen. Alternativ­et är lika beprövat som sorgligt: den starkes rätt, en dagordning präglad av motsättnin­gar, konflikter, uppdelning­ar i block och snäva lojalitete­r. Små, exportbero­ende länder drar det kortaste strået vid bilaterala avtal som lämnar svagare länder utanför. Multilater­alism, ömsesidigt samarbete för gemensamma mål, ger trygghet att exportera och investera fritt, och samtidigt förlita sig på smidig tillgång till insatsvaro­r.

Inom WTO diskuteras ett högintress­ant initiativ kring handelslät­tnader för genomgåend­e hållbara produktion­skedjor under etiketten ”green label”. Äntligen hägrar en helomvändn­ing från de senaste årens machobeton­ade, i alla hänseenden fossila vulgärnati­onalism.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland