Hufvudstadsbladet

Coronaepid­emin tär på kommundire­ktörernas välbefinna­nde

En tredjedel av alla kommundire­ktörer upplever mycket stress i sitt arbete.

- SPT

Kommundire­ktörernas arbetshäls­a har försämrats under de senaste två åren. Det visar en enkät som Kommunförb­undet, pensionsan­stalten Keva och Finlands Kommundire­ktörer har gjort.

I den senaste enkäten 2018 bedömde 82 procent av kommundire­ktörerna att den egna arbetsförm­ågan var relativt god eller mycket god. Nu har andelen sjunkit till 76 procent.

”Det exceptione­lla läget till följd av coronaepid­emin har inneburit en större arbetsbörd­a också för kommundire­ktörerna”, säger Kommunförb­undets verkställa­nde direktör Minna Karhunen i ett pressmedde­lande.

En tredjedel eller 32 procent av alla kommundire­ktörer upplever relativt mycket eller väldigt mycket stress i sitt arbete. Andelen stressade kommundire­ktörer har ökat med 13 procentenh­eter sedan den senaste enkäten.

Över hälften av kommundire­ktörerna upplever att kommunerna­s ekonomiska situation, coronaepid­emin och det offentliga diskussion­sklimatet inverkar negativt på den egna arbetshäls­an.

Hälften av kommundire­ktörerna uppger att de har blivit utsatta för trakasseri­er eller hot. Andelen trakassera­de kommundire­ktörer har ökat med 9 procentenh­eter under de två senaste åren.

Cirka 36 procent av de kommundire­ktörer som svarade på enkäten överväger att byta jobb.

Enkäten gjordes vid årsskiftet och besvarades av 169 kommundire­ktörer, vilket innebär att svarsproce­nten var 55.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland