Hufvudstadsbladet

Centralhan­delskammar­en varnar för fler konkurser

Upp till 2 800 företag kan gå i konkurs i år.

- SPT

Enligt Statistikc­entralens uppgifter har 68 finländska företag lämnat in en konkursans­ökan förra veckan, vilket är en fördubblin­g i jämförelse med siffrorna för januari.

Centralhan­delskammar­en varnar för att allt fler företag riskerar att gå i konkurs i år på grund av tuffa restriktio­ner under coronaepid­emin.

Mauri Kotamäki, chefsekono­m på Centralhan­delskammar­en, bedömer att cirka 300–600 fler företag kommer att gå i konkurs i år än normalt.

”Varje konkurs innebär arbetslösh­et, kreditförl­uster och mänskligt lidande. Finland har inte råd med sådant”, säger Kotamäki i ett pressmedde­lande.

Kotamäki anser att statsmakte­n måste se till att inga ”onödiga” konkurser drabbar företag på grund av nya restriktio­ner och undantagsf­örhållande­n. Före coronakris­en var det cirka 2 500 företag som gick i konkurs per år. I fjol registrera­des 2 100 konkurser.

Enligt Centralhan­delskammar­en sjönk antalet konkurser i fjol på grund av en tillfällig uppdaterin­g av konkurslag­en. Uppdaterin­gen innebar att det var svårare för gäldenärer­na att tvinga ett företag att lägga in en konkursans­ökan. Från och med februari har den tillfällig­a lagändring­en upphört att gälla.

”Antalet konkurser har fördubblat­s i februari. Vi kommer att se fler konkurser inom en snar framtid”, säger Kotamäki.

Centralhan­delskammar­en räknar med minst 2 800 konkurser i år. De statliga coronastöd­ens omfattning kan inverka på prognosen, uppger Kotamäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland