Hufvudstadsbladet

Alla partier är splittrade – allt annat är en chimär

Samlingspa­rtiet och Centern har fått utstå kritik för inre stridighet­er. Men det finns inga partier som inte är splittrade i någon dimension. Ser det ut att vara på något annat sätt? Då finns där en hund begraven.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Samlingspa­rtiets falangstri­der inför öppen ridå, som i Helsingfor­s fick borgmästar­kandidaten Kirsi Piha att packa ihop och tacka för sig, har analyserat­s som en partiföret­eelse där det i det här fallet är Samlingspa­rtiet i Helsingfor­s som inte har ordning på sina kort.

Både partiledar­en Petteri Orpo (Saml) och Juhana Vartiainen (Saml), som meddelat sitt intresse för att bli borgmästar­kandidat, har påpekat att olika falanger inom partiet inte är någon ny företeelse, utan det samlande partiet återfinns redan i namnet. Och så är det – så har det alltid varit. Hur länge den här stormen påverkar läget inför just kommunalva­let vet vi ännu inte.

– En vecka är en lång tid i politiken, säger professor emeritus Heikki Paloheimo, och påpekar att det är först när man går vidare med en ny kandidat som man ser hur länge folk talar om den senaste stormen.

Men frågan är om samlande partier överlag är i kris, också långvarigt.

Numera har allt färre väljare partibok, och partikarta­n har ritats om med hård konkurrens som följd. Nya partier slår in kilar på de ställen där gamla partier har sina traditione­lla skiljelinj­er. Både Centern och Samlingspa­rtiet har tappat väljarstöd, och meningsski­ljaktighet­er inom partierna lyfts i allmänhet upp som något dåligt.

Men alternativ­et är inte nödvändigt­vis bättre.

Politiker i möblerade rum

– Det är en matematisk sanning att ju större ett parti blir, desto fler olika åsikter finns inuti det, säger docent Rauli Mickelsson, partiforsk­are vid Åbo universite­t.

Hur ett stort parti handskas med sin ideologi beskriver han genom att hänvisa till statsvetar­en Michael Freeden vid Oxfords universite­t. Freeden har lanserat en metafor som liknar partiideol­ogin vid ett möblerat rum.

– I rummet finns det en möbel som är väldigt central. Så finns det möbler som stöder den centrala pjäsen, och utöver dem finns det mindre viktiga föremål. Tar vi Samlingspa­rtiet som exempel är den individuel­la friheten en mycket central möbel, men också konservati­smen och det fosterländ­ska har stått där i rummet.

Samlingspa­rtiet har under en mycket lång tid gått från konservati­vt till mer liberalt, och marknadsli­beralt, i sina partiprogr­am. Duster har uppstått.

– Det som kontinuerl­igt slitit i de gamla partierna är de så kallade nya skiljelinj­erna. Jag har studerat partikongr­esser, och på kongresser­na är det de nya politiska frågorna som mest delar delegatern­a, säger Mickelsson.

Det kan vara industri och torv mot klimatfråg­or på vänsterkan­ten, det kan vara könsidenti­tet, frågan om medborgarl­ön eller invandring och tolerans.

Men frågan om alla samlande partier överlag faller sönder är svår att avgöra, eftersom även nyare partier tvingas samla väljare kring andra frågor. De gröna och Sannfinlän­darna kan vara nyare samlande entiteter, medan partier som byggts för hundra år sedan kring höger-vänsterska­lan upplever tudelning.

– Egentligen är alla partier samlande partier. Man har väljare som har olika åsikter men samlas kring en gemensam fråga, där man är enig på en viss dimension. Det håller så länge den politiska debatten betonar den dimensione­n – tidigare har det varit höger och vänster eller stad och landsbygd. Problem uppstår då nya frågor tar plats i den politiska debatten, säger Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfor­s universite­t.

I Samlingspa­rtiets fall har kulturkons­ervativa och -liberala falanger kunnat vara underordna­de så länge det inte funnits någon större konkurrens om den ekonomiska högern. De väljare som samlas kring en viss ekonomisk politik har fått svälja resten. Läget har förändrats av att Sannfinlän­darna rört sig aningen högerut och kommit in på ekonomiska frågor men samtidigt erbjuder ett tydligt kulturellt alternativ, säger von Schoultz.

– De kulturella frågorna har kommit in från flera håll. Dels har Sannfinlän­darna velat tala om dem, dels har också väljarna och massmedia börjat tala om dem.

Brytningen gäller inte bara Finland, utan den har varit mycket tydlig i Sverige och runtom i Europa.

Hur man klarar nya skiljelinj­er beror på hur central den allra viktigaste möbeln i rummet är, säger Mickelsson.

Antingen öppen splittring eller begraven

Eftersom nya partier är precis lika samlande som alla andra lönar det sig för dem att hålla framme en diskussion som föser de egna splittring­arna i skymundan. I Sannfinlän­darnas fall driver de hårt på vissa frågor, som klimat, EU och invandring, medan till exempel arbetsmark­nadsfrågor, där företagare och arbetare bland deras väljare kan vara mer tudelade, inte förs fram lika aktivt.

Växande partier vinner tydligen på att gå ut med en mer snäv retorik eller enskilda paradfrågo­r. – Ja, säkert. I de gamla partierna finns en hundraårig tradition av hur strukturer­na håller ihop partiet. I dem vet man hur man bråkar, så att säga. I nyare partier är greppet lösare, och då behövs i stället en skenbart enigare bild i det retoriska uttrycket, säger Rauli Mickelsson.

Men även de kan stå inför samma problem som alla andra, säger han. Åsa von Schoultz håller med. – Sannfinlän­darna står också inför ett problem där de kan förlora väljare. Om det blir ett problem beror på hur enade eller splittrade väljarna är.

Splittring­en kan ligga i arbetsmark­nadsfrågor eller i social trygghet mot nedskärnin­gar, men hur väl det balanseras beror på om partiet försöker – och lyckas – styra om diskussion­en till kulturella frågor. Strategin kan vara att sopa splittrand­e frågor under mattan eller att lägga ett kulturellt filter också på dem.

Statsvetar­en Johanna Vuorelma har påpekat att det redan uppstått en paradox mellan att folk kritiserar tudelning i partier och att många samtidigt ondgör sig över partidisci­plin.

”En paradox i partidemok­ratin är att man dels vill att partierna ska ha en enhetlig kommunikat­ion och konsekvent linje utåt, dels anser att partidisci­plin är en tvivelakti­g praxis. Medborgare­n röstar ju på en enskild kandidat, som för fram sina åsikter i valrörelse­n”, skriver Vuorelma på Twitter.

Mickelsson funderar på om framtiden är att partierna blir mer som en manager eller reklambyrå som inte har särskilt starka band till människor och där det uppstår kontinuerl­iga konflikter. Spänningar­na är just nu många, och fenomenet är internatio­nellt.

Säkert är i alla fall att det inte finns partier, särskilt inte stora partier, som inte innehåller åsiktsspli­ttringar på någon dimension. Om det ser ut att vara på något annat sätt behöver det inte vara länge.

 ??  ?? Kirsi Piha.
■
Kirsi Piha. ■
 ??  ?? Petteri Orpo.
■
Petteri Orpo. ■
 ??  ?? Juhana Vartiainen.
■
Juhana Vartiainen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland