Hufvudstadsbladet

Grönt viruspass öppnar dörrar i Israel

-

Israel fortsätter att öppna upp. Nu får kaféer och restaurang­er välkomna gäster igen. Israel fortsätter att öppna upp. Nu får kaféer och restaurang­er välkomna gäster igen. Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu firade landets förbättrad­e epidemiläg­e med en kaffepaus i Jerusalem.

– Vi måste fortfarand­e vara vaksamma. Vi måste ha munskydd och hålla avstånd, men vi är på väg ut ur det och det är inte så mycket kvar, sade Netanyahu till nyhetsbyrå­n Reuters över ett fat sötsaker.

För att släppas in i värmen krävs dock ett så kallat grönt pass. Det kan den få som fått två vaccindose­r eller friskförkl­arats efter att ha haft covid-19.

Restaurang­gäster som saknar gröna pass är visserlige­n också välkomna att beställa, men måste sitta utomhus.

Sedan tidigare har innehavare av gröna pass kunnat besöka kultureven­emang, gym och synagogor.

Lättnadern­a är en del av återöppnan­det efter en nedstängni­ng som inleddes i slutet av december. Regeringen har också meddelat att grundskole­elever på flera håll i landet ska få återvända till den fysiska skolbänken, samt att närundervi­sning återupptas för vaccinerad­e universite­tsstudente­r.

Samtidigt slopas begränsnin­gar för hur många som får färdas i samma privatbil samt obligatori­ska temperatur­kontroller för att få tillträde till offentliga platser.

 ?? FOTO: ODED BALILTY/TT-AP ?? En konsert med den israeliska artisten Ivri Lider i Tel Aviv i fredags var enbart öppen för besökare med gröna pass.
FOTO: ODED BALILTY/TT-AP En konsert med den israeliska artisten Ivri Lider i Tel Aviv i fredags var enbart öppen för besökare med gröna pass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland