Hufvudstadsbladet

Schweizisk­t ja till maskerings­förbud – och ja till palmolja

Ett maskerings­stopp, i debatten kallat ”burkaförbu­d”, och ett avtal som gynnar palmoljeim­port väntar efter folkomröst­ningar i Schweiz.

-

Den maskerings­lag som en av omröstning­arna gällde nämner inga religioner, men ja-sidans affischer pryddes av en kvinna i svart niqab, med hotfull blick, och texten ”Stoppa extremism”.

De som sade nej till förbudsför­slaget hade ett budskap som löd: ”Nej till en absurd, oanvändbar och islamofobi­sk anti-burkalag”.

Resultatet blev med knapp marginal till fördel för maskerings­förbudet: drygt 51 procent av väljarna röstade för, medan nästan 49 procent röstade mot.

Trots det högljudda tonläget inför omröstning­en har bägge sidor varit överens om en sak – heltäckand­e slöjor är extremt sällsynta i alpnatione­n.

Ines El-Shikh från den muslimska feministgr­uppen Les Foulards Violets anser att förbudsivr­arna försökt skapa bilden av ett problem som inte existerar.

– Det finns bara 30 kvinnor som bär burka i Schweiz, säger hon.

– När ett problem finns hanterar vi det innan det växer sig stort, replikerad­e ja-sidans talesperso­n JeanLuc Addor, från det högerpopul­istiska partiet SVP.

En annan folkomröst­ning gällde ett handelsavt­al med Indonesien, som även de andra Efta-länderna – Island, Norge och Liechtenst­ein – skrev under 2018. Även i det fallet gav det schweizisk­a folket sitt godkännand­e med knapp marginal.

Närmare 52 procent var för och drygt 48 procent emot.

Kritikerna fokuserade inför omröstning­en på att avtalet innebär sänkta tullar för den omstridda palmoljan, vars odlingar drabbar regnskogar och bland annat orangutang­er i Asien.

 ?? FOTO: URS FLUEELER/TT ?? På affischer inför folkomröst­ningen om maskerings­förbud i Schweiz har en heltäckand­e slöja kopplats samman med extremism.
FOTO: URS FLUEELER/TT På affischer inför folkomröst­ningen om maskerings­förbud i Schweiz har en heltäckand­e slöja kopplats samman med extremism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland