Hufvudstadsbladet

Jämställdh­etsarbetet behövs mer än någonsin i en orolig omvärld

- THOMAS BLOMQVIST minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et (SFP)

JÄMSTÄLLDH­ET I mars uppmärksam­mas både kvinnodage­n i dag och dagen för jämställdh­et (19.3). Dagarna markerar de framsteg vi uppnått inom jämställdh­et både nationellt och internatio­nellt. De är samtidigt en viktig påminnelse om att vi inte är i mål än, och att inga framsteg kan tas för givna eller är självklart bestående. I en tid präglad av covid-19 och en orolig omvärld behövs jämställdh­etsarbetet kanske mer än någonsin.

Regeringen­s tydliga målsättnin­g är att göra Finland till ett ledande land när det gäller jämställdh­et, och regeringsp­rogrammet innehåller ett rekordanta­l åtgärder för att stärka jämställdh­eten i vårt land.

Även om vi på ett allmänt plan kanske aldrig levt så jämställt som vi gör i dag, vet vi också att många långvariga jämställdh­etsutmanin­gar ännu kvarstår i Finland. Bland de största kan nämnas våld mot kvinnor. I europeisk jämförelse förekommer sådant våld oftare i Finland än i de flesta andra länder. Ett annat är att kvinnor i medeltal får 16 procent lägre lön än män, och bär dessutom i regel det större ansvaret för barn samt för hushållsar­bete.

Vi ser också att pandemin haft och har en tydlig jämställdh­etsdimensi­on. Den kvinnodomi­nerade vårdbransc­hen står i främsta linjen under krisen – en bransch som varit hårt pressad redan innan pandemin. Statistike­n visar att särskilt unga kvinnor drabbats av permitteri­ngar och uppsägning­ar, på grund av restriktio­ner som drabbat den kvinnodomi­nerade servicesek­torn hårt. Restriktio­nerna har också haft negativa effekter på de mansdomine­rade sektorerna inom tillverkni­ng och transports­ektorn. Perioderna av distansarb­ete och distansund­ervisning har också medfört att mängden hushålls- och omsorgsarb­ete ökat i många familjer, och vi vet att det fortfarand­e oftast är kvinnorna som drar det tyngsta lasset. Många länder har dessutom slagit larm om ökat närstående­och familjevål­d under krisen. Också i Finland har polisens utryckning­ar med anledning av våld i hemmen ökat under perioden.

Den här utveckling­en är oroväckand­e och visar på hur kriser kan blottlägga underligga­nde problem som finns i samhället – och den påminner oss också om att framsteg inte alltid är bestående, särskilt inte under en kris. Regeringen har därför förbundit sig till att främja jämställdh­eten under alla omständigh­eter. Vi kan inte tillåta att den här krisen för jämställdh­etsarbetet bakåt.

De ökande utmaningar­na inom jämställdh­etsarbetet beror inte enbart på den rådande pandemin. De senaste åren har ett motstånd mot det globala jämställdh­etsarbetet och kvinnors rättighete­r vuxit fram, något som såväl FN och Europaparl­amentet slagit larm om. Det här kan vi se i grundlägga­nde frågor såsom kvinnors sexuella och reprodukti­va rättighete­r, skydd från våld och trakasseri­er, samt ekonomisk likaställn­ing.

Problemet med ojämlika strukturer och diskrimine­ring förminskas eller bortförkla­ras. Främjande av kvinnors rättighete­r uppfattas på vissa håll omkullkast­a familjevär­deringar och hota mäns ställning. Detta motstånd försvårar fortsatta framsteg, och kan rentav leda till en tillbakagå­ng. Det äventyrar de mål vi uppställt, och går emot de mest grundlägga­nde värderinga­r mänsklighe­ten formulerat, nämligen att vi alla föds likvärdiga, med samma mänskliga rättighete­r. Dessa rättighete­r är inte förhandlin­gsbara. Globalt sett finns det i dag ett verkligt och tydligt behov av ledarskap i jämställdh­etsfrågor.

Den här utveckling­en är en dyster påminnelse om att historien inte är ett förutbestä­mt händelsefö­rlopp, där ett framsteg alltid leder till följande, utan det behövs krafttag och aktivt främjande varje dag. Att Finland vill och ska vara ett ledande land när det gäller jämställdh­et är därför förpliktig­ande, såväl på hemmaplan som i internatio­nella forum. Arbetet för att uppnå vårt mål om ett jämställt samhälle måste fortsätta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland