Hufvudstadsbladet

Det ändliga spelet och den oändliga leken

- HENRIKA FRANCK är docent och prorektor för yrkeshögsk­olan Arcada

Jag har någon gång i rekryterin­gssituatio­ner blivit tillfrågad om jag är tävlingsin­riktad. Jag har alltid tyckt att frågan är lite underlig när det gäller arbetslive­t, jag tycker att vi i arbetslive­t måste samarbeta, vara kreativa, se möjlighete­r, inspireras av överraskni­ngar och ledas av en vision. Hur vinner man i arbetslive­t? Jag förstår att man kan vinna anbudsförf­aranden eller marknadsan­delar, men arbetet i sig är inte en tävling. Jag har ändå inte riktigt kunnat formulera hur jag tänker kring detta, tills jag lyssnade på en diskussion mellan Brené Brown och Simon Sinek där de talade om Sineks bok ”The infinite game”.

I boken formulerar Sinek hur farligt det är att tänka på arbetslive­t som en tävling eller kamp där det finns vinnare och förlorare, att fokusera på mållinjer och mätmatrise­r. Ett av de mer skadliga exemplen är Jack Welch som var vd för General Electrics där han införde en kultur där de anställda konstant tävlade mot varandra. GE växte mycket under hans tid, men den hårda prestation­skulturen ledde också bland annat till att anställda tog oetiska och ibland olagliga genvägar för att ”vinna”. Den här typen av attityd gentemot arbete kallar Sinek ”a finite game”. Det svenska språket ger oss möjlighete­n att översätta ”game” till både spel och lek. Jag väljer att översätta det ändliga tänkesätte­t till spel och det oändliga till lek.

Spelet har en början och ett slut och en avgränsad spelplan, någon måste vinna och andra förlora. Vi tänker ofta så här om arbete. Vi tänker att företag måste växa, men varför? Vi tror att vi vet vilket spel vi spelar, att vi kan reglerna, att vi känner motspelarn­a och att vi har kontroll. Vi stirrar på kvartalsre­sultat och ser motståndar­e i stället för samarbetsp­arter som vi kan skapa med tillsamman­s. Problemet är att det ändliga spelet inte fungerar i den miljö vi lever i i dag. Komplexite­ten växer konstant och vi kan omöjligt ha kontroll över spelet. I spelet blir vi närsynta och tappar vår förmåga att samarbeta och inta nya perspektiv. Så i stället för att ha en plan för vad vi ska göra, borde vi ha en plan för hur vi ska vara. En attityd av oändlighet­slek ger oss den möjlighete­n.

Sanningen är att det alltid finns okända spelare och att reglerna förändras hela tiden och i allt snabbare takt i dag. Idén med arbetslive­t är inte att vinna. Så länge vi tänker på att vinna spelar vi ett ändligt spel i en verklighet som är oändlig, och vi blir frustrerad­e. Den verkliga idén med arbetslive­t är att stöda den oändliga leken hos individer och samhällen. Vi kan inte ”vinna” en god hälsa eller utbildning eller ett jämställt samhälle.

För att öppna upp för den oändliga leken vi har kring oss, måste vi börja lita på att en vision bär oss långt. Att vi kan skapa den en dag i taget, utan att exakt veta vad reglerna är eller ens vem vi leker med. Oscar Wilde skrev: ”Om du vet vad du vill bli, blir du det oundviklig­en – det är ditt straff. Men om du inte vet vad du vill bli, kan du bli vad som helst.”

Släpp spelet och tävlingen, leken är mycket mer produktiv, långsiktig och givande.

”Släpp spelet och tävlingen, leken är mycket mer produktiv, långsiktig och givande.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland