Hufvudstadsbladet

Nu måste unga lockas till att starta eget

- VICTOR DAHLBERG Helsingfor­s

FÖRETAGSAM­HET Nu behöver vi incitament och handlednin­g för att lotsa fram ungdomar som är intressera­de av entreprenö­rskap.

I och med covid-19-pandemin är det osäkrare än någonsin att vara företagare. Bara under det första halvåret av 2020 gick 1 200 företag i konkurs. I november visade en studie av organisati­onen ”Företagarn­a i Finland” att 14 procent av alla företag hade betalnings­svårighete­r och 9 procent övervägde att avsluta sin verksamhet. Av företagen var 10 procent tvungna att skjuta upp sina betalninga­r och skatter. Över en tredjedel av företagen berättade att de behövde direkt stöd för att klara av den rådande krisen. Utöver det hade närapå en fjärdedel av företagen varit tvungna att permittera en del av sina anställda. Tyvärr är läget fortsättni­ngsvis väldigt krävande.

Vi behöver unga företagare för att garantera ett välmående näringsliv, men ungdomar lockas inte till företagsam­het som är förknippat med överdriven risktagnin­g och som är präglat av en hel del byråkrati. Entreprenö­rskap och uppstartsf­öretag är bland de största källorna till innovation­er i Finland. Samtidigt har företagsam­het en utbildande funktion som tydligare borde sammanfoga­s med både grundskola­n och det andra stadiet.

För att bekämpa osäkerhete­n kring företagsam­het som kan skrämma i väg många ungdomar måste stöd och handlednin­g för unga företagare utvecklas. Detta är mer aktuellt än någonsin i och med covid-19. Därför är det viktigt att öka incitament­en för unga företagare. Ett konkret exempel på incitament är att höja startpenge­n för unga företagare.

För att kunna introducer­a nybörjare och ungdomar till företagsam­het måste handlednin­g och utbildning vara lättillgän­gliga. Tröskeln för att starta eget bör vara låg. Myndighete­rna ska jobba för att via skolor, evenemang eller via samarbete med företag och organisati­oner utveckla ett system för att handleda ungdomar som inte känner till alla detaljer som tillhör processen.

Organisati­onen ”Ung företagsam­het” har ett program som sträcker sig från grundskola­n till högskolorn­a. Programmet introducer­ar ungdomar till att starta eget. Liknande program och ett ökat antal ”företagarl­injer” i gymnasier behövs för att hjälpa elever att vid en tidig ålder kunna bekanta sig med företagsam­het.

Nu om någonsin behöver Helsingfor­s satsa på att locka unga till att starta eget och introducer­a ungdomar till näringsliv­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland