Hufvudstadsbladet

Nytt ministeriu­m för fred och hållbar utveckling i blickfälte­t

- NALLE VALTIALA Grankulla

SAMHÄLLE Lagom till Internatio­nella kvinnodage­n har ett nytt initiativ tagits. Kvinnor för fred, med Ulla Klötzer och Lea Launokari som talesperso­ner, lägger nu fram sitt förslag om en ny myndighet som borde inrättas i Finland. Ett ministeriu­m för fred och hållbar utveckling, med uppgift att stöda och kompletter­a de regeringso­rgan som ansvarar för vårt lands relationer till omvärlden och till vår egen omgivning: Utrikesmin­isteriet, Försvarsmi­nisteriet och Miljöminis­teriet.

Tanken är inte helt ny. Liknande modeller utarbetas på många håll i världen, också inom Norden. Costa Rica, Nepal, Salomonöar­na och Papua Nya Guinea har redan inrättat motsvarand­e ministerie­r. Klimatuppv­ärmningen, migratione­n, cyberhoten, terrorisme­n och ultrarörel­serna är bara några av de olyckor som strömmat ut ur Pandoras skrin. Visst pågår åtgärder att bekämpa dem, dock alltför ofta för halv maskin, inte sällan under politiskt motstånd. Så ser det ut också i vårt land.

I sin deklaratio­n nämner Kvinnor för fred några uppenbara brister som borde rättas till. En brist handlar om 2016 års FN-deklaratio­n om rätten till fred. Den antogs vid FN:s generalför­samling med 131 röster av 193. Sverige, Danmark och Finland röstade emot, Norge lade ner sin röst. Ett i etiska termer svårbegrip­ligt beslut, i likhet med Finlands vägran att underteckn­a FN-fördraget om förbud mot kärnvapen (TPNW) eller motsätta sig den fortsatta lagringen av kärnvapen i Europa.

Förutom att den utgör ett oavbrutet hot mot mänsklighe­tens överlevnad åstadkomme­r kärnvapenu­pprustning­en astronomis­ka kostnader. Enligt Sipri förbrukar nio kärnvapens­tater sammanlagt 138 699 dollar i minuten. De årliga försvarsko­stnaderna i världen 2019 har beräknats till 1 917 miljarder dollar, en treprocent­ig ökning sedan 2010. Till kostnaden kan inom kort adderas priset på 60 nya attackjakt­plan för vårt försvar.

Som en jämförelse skulle 280 miljarder dollar enligt uppskattni­ng mätta världens 780 miljoner undernärda i tio år.

I stället för att rikta enorma resurser på fortsatt traditione­ll krigföring, borde försvarsin­dustrins verksamhet koncentrer­a sig på faktorer som cybersäker­het och miljövård. Till Roms grundtrakt­at gällande folkmord, krigsbrott och brott mot mänsklighe­ten bör fogas en ekocidlag, i syfte att förhindra och bekämpa massiva skador och systematis­k förstörels­e av ekosystem.

Förslaget till ett ministeriu­m för fred och hållbar utveckling i Finland är ett rikt dokument, en kaka från vilken jag plockat endast några russin. Tankar om könsjämlik­het, minskade sociala, politiska och ekonomiska skillnader inom vårt samhälle och i världen, bekämpning­en av farsoter – allt finns med. Med reducerade och omfördelad­e militärutg­ifter, med mer humanitet och öppenhet, med en kärlek, respekt och solidarite­t som omfattar land, hav, luft, alla livsformer på vår jord, har mänsklighe­ten möjlighet till en ljusare framtid.

Blåögda världsförb­ättrardröm­mar? Javisst – men vilket är alternativ­et?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland