Hufvudstadsbladet

Niskanen rasande efter vallningsm­iss

Iivo Niskanen slängde sina skidor i ren ilska efter att ha missat medaljerna i 50 km klassiskt. Avslutning­en blev kaotisk, då den ursprungli­ga vinnaren Johannes Høsflot Klaebo blev diskad.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Till slut korades Norges Emil Iversen till världsmäst­are i 50 km klassiskt. Iivo Niskanen blev sexa.

Niskanen var bra med i medaljstri­den när han kom in för att byta skidor efter 31 kilometer. Men det såg ut som att skidorna bet sig fast då han satte iväg med ett nytt skidopar. Efter en stund blev det uppenbart att det nya skidparet inte fungerade lika bra som det första.

Finländare­n hade det svårt att hänga med i tätgruppen efter att rivalerna också bytt skidor. Under sista varvet, i den brutala klättringe­n uppför Bergstall, blev Niskanen slutligen avhängd. Den norska kvartetten Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klaebo, Emil Iversen och Simen Hegstad Krüger ryckte ifrån tillsamman­s med ryssen Alexander Boljsjunov ryckte.

Fästet nappade fast

I slutet gick också Sveriges Jens Burman förbi Niskanen. Då Niskanen lämnade målområdet tittade han under sina skidor och slängde dem ilsket i snön. Hans kroppspråk vittnade alldeles tydligt om att han inte var nöjd med skidorna.

– Vet inte vad som hände. Fästet nappade sig fast, säger Niskanen kortfattat i Yles tv-intervju.

Skidbytet föregicks av en stunds förvirring, då Niskanen skrek till lagets serviceper­sonal. Han undrade vilket skidpar han skulle ta i bytet. Niskanen försäkrar ändå att han till slut tog rätt skidor. Men han kan inte säga direkt om skidorna avgjorde.

– Går inte att säga. Grämer, säger han till Yle.

"Inte optimalt"

Vallningsc­hefen Martin Norrgård vill inte medge att det var en vallningsm­iss. Men han medger att Niskanens skidorn inte fungerade optimalt.

– Vi beslöt att körad med lite mera grepp, med samma fäste, men lite mera klister. Det var kanske ett lite mjukare skipdar och det hade kanske blivit lite blött i depån, säger Norrgård till Yle.

– Särskilt i parstaknin­gen hade Iivo inte optimalt glid.

Senare har Niskanen lugnat sig. Han försäkrar att han valde rätt skidpar i bytet. Han tonar ned skidornas betydelse.

– Det kändes helt bra, jag tänkte att det är en bra dag i dag, men det räckte inte.

Klaebo diskad

Slutuppgör­elsen blev kaotisk. Johannes Høsflot Klaebo utmanade ryska skidförbun­dets Alexander Bolsjunov på upploppet. Klaebo försökte trycka sig förbi på yttre kanten, men fick kontakt med Bolsjunov, med följden att ryssen knäckte sin stav. Klaebo spurtade först i mål, följd av Iversen och Bolsjunov.

Bolsjunov var förkrossad i målområdet. Ryska skidförbun­det lämnade omedelbart in en protest. Efter att ha studerat videomater­ialet och hört Klaebo valde tävlingsju­ryn till mångas förvåning att diska Klaebo. Iversen tog guld, Bolsjunov silver och Krüger brons.

– En vansinnigt stor dag för min skidkarriä­r. Att jag blir mästare, det är något som kommer att stå. Jag har inte förtjänat att bli det, men det känns förtjänt att jag blir nummer två, säger Iversen till NRK.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen kunde inte blanda sig i medaljstri­den i 50 km klassiskt.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Iivo Niskanen kunde inte blanda sig i medaljstri­den i 50 km klassiskt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland