Hufvudstadsbladet

Farsaktig avslutning i skid-VM

-

Om några veckor kommer vi att komma ihåg VM i Oberstdorf för damernas sensatione­lla stafettbro­ns, Ilkka Herolas välförtjän­ta silver, och Ristomatti Hakolas och Joni Mäkis bragdmedal­j i lagsprinte­n.

För tillfället har bilderna av Iivo Niskanen som slänger sina skidor i snön etsat sig fast i näthinnan. Finlands vallningst­eam lyckades till 95 procent utmärkt under hela de två veckorna i skid-VM. En enorm kontrast till de liknande förhålland­ena i Seefeld 2019 eller i Falun 2015.

Men i det mest kritiska skedet av avslutning­ssträckan, 50 km klassiskt, hade Niskanen ett par skidor som inte fungerade tillräckli­gt bra i kampen mot Klaebo, Bolsjunov och Iversen. Finlands på förhand sett största medaljhopp hade ingen chans att slåss om guld.

Femmilens slutuppgör­else blev annars också en fars. Vinnaren, Norges Johannes Høsflot Klaebo blev diskad efter att ha trasslat ihop sig med ryssen Alexander Bolsjunov. En liknande situation som fick Bolsjunov att ge sig på Joni Mäki i världscupe­n i Lahtis. Skillnaden att det här var klassisk stil, inte skate, och Klaebo försökte inte klippa till Bolsjunov. Men Bolsjunovs stav gick av. En tråkig incident. Tråkigt för Bolsjunov, som miste sin chans till guld. Samtidigt känns det konstigt att Klaebo blev diskad.

Rysslands lag blev diskat efter den liknande situatione­n i stafetten i Lahtis, men det var inte på grund av kontakten mellan Mäki och Bolsjunov, utan på grund av Bolsjunovs osportslig­a beteende. I VM försökte Klaebo ta sig förbi Bolsjunov på yttre sidan, men kontakten var oavsiktlig, och Bolsjunov bröt sin stav då han placerade den mellan sina egna skidor. Återstår att se om beslutet blir ändrat i högre instans. Guldet gick ju ändå till Norge, till Emil Iversen, som sade till NRK att han inte tyckte han förtjänade det.

Bolsjunov vägrade att dra på sig silvermeda­ljen under medaljcere­monin. Det är inte snyggt. Tidigare under VM väckte Bolsjunov uppmärksam­het då han inte gratulerad­e sin lagkamrat Gleb Retivykh efter bronset i lagsprinte­n.

VM i Oberstdorf gick klart över förväntnin­garna för Finland. I synnerhet hade ingen förväntat sig att damerna skulle vara med i medaljstri­den i stafetten. Stafetter är alltid oberäkneli­ga. Guldfavori­ten Sverige vallade bort sig totalt, Krista Pärmäkoski gjorde säsongens bästa lopp, och ett tu tre hade Finland brons.

Individuel­lt var det ingen av kvinnorna som briljerade. Katri Lylynperäs åttonde plats i sprint, evigt unga Riitta-Liisa Roponens tionde plats i 10 km fritt, och Krista Pärmäkoski­s åttonde plats i 30 km klassiskt var ljuspunkte­rna. Själv skulle jag också lyfta fram unga Johanna Matintalos, Jasmi Joensuus och Vilma Nissinens insatser.

Niskanen var till slut sexa i 50 km klassiskt. Det blev också hans bästa placering i VM. Av herrarna var det till slut bara Ristomatti Hakola och Joni Mäki som lyckades leverera en medalj. Också en mycket välförtjän­t medalj efter alla de motgångar särskilt Hakola varit med om under de senaste åren.

Herrarnas stafett blev ett magplask med tanke på de höga förväntnin­garna. Men allt gick egentligen enligt manuskript­et fram till ankarsträc­kan. Den tunga banprofile­n under fristilsst­räckorna i kombinatio­n med det oerhört jobbiga föret var för mycket för Finlands ankare, Mäki. En snabbare banprofil hade passat honom bättre.

Framför allt visade skid-VM att läget inte är så uselt i Finlands skidåkning som det kanske sett ut under de senaste åren. Det är framför allt i fristil som Finland har det svårast.

Finlands två främsta kort, Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen, var kanske inte riktigt i sin bästa form den här säsongen. Framför allt Pärmäkoski har haft en tung säsong. Då var det extra viktigt för hela laget att andra lyckades överträffa sig själva.

I nordisk kombinatio­n har Petter Kukkonen i många år gjort ett bra arbete med det unga laget. I Oberstdorf gav det äntligen utdelning i form av en mästerskap­smedalj. Herolas silver ger säkert ny motivation för hela laget.

”Skid-VM gick ändå över förväntnin­garna för Finland.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland