Hufvudstadsbladet

Grattis på kvinnodage­n, önskar fotbollen och ishockeyn

-

På måndag är det internatio­nella kvinnodage­n. Det är en dag som finns för att uppmärksam­ma ojämställd­het och kvinnors situation i världen.

Men i stället för att uppmärksam­ma bristen på jämställdh­et inom idrotten väljer två av landets största grenförbun­d att göra motsatsen och exkludera kvinnorna än en gång i en väldigt talande gest.

Internatio­nella kvinnodage­n är inte en dag att gratulera kvinnor. En gratulerar inte någon för att den har det sämre ställt än andra.

Däremot lyfter en fram kvinnor och kvinnorätt­skämpar, positiva exempel på hur jämställdh­eten går framåt men också de orättvisor som finns, de problem kvinnor stöter på i världen och brist på jämställdh­et som råder.

Men samtidigt är den 8 mars ingen temadag för att putsa den egna imagen. Att tala om jämställdh­et en gång om året är inte att jobba för jämställdh­et. Det är att upprätthål­la strukturer­na och vara en del av problemet i stället för lösningen.

Tyvärr ses arbetet för jämställdh­et fortfarand­e ofta som ett projekt, som en punktinsat­s eller som ett tema då det i verklighet­en handlar om mänskliga rättighete­r.

Det är inte den 8 mars som är avgörande i jämställdh­etsarbetet. Det är dagarna från 9 mars till 7 mars som är det.

”För första gången bjuder vi in Finlands ettor till samma bord för att diskutera hur en uppmuntran­de kultur och framgång byggs över grengränse­rna. Under ledning av Mikko Leppilampi diskuterar lejonens tränare Jukka Jalonen och lagledaren Mika Kortelaine­n med fotbollsla­ndslagets tränare Markku Kanerva och lagledaren Joonas Vilkki. Seminariet arrangeras 8 mars kl. 10.30."

Under seminariet ska man diskutera vilket sorts ledarskap som behövs inom idrotten i dag, hur man skapar framgångst­ro inom ett lag, hur grenarna ser på varandra och hur grenarna skiljer sig från varandra.

Kvinnorna och damidrotte­n lämnas som vanligt utanför då idrotten ska diskuteras. Att enbart behandla herridrott­en och bara låta idrottens män komma till tals reflektera­r idrottsvär­ldens ojämställd­het.

Hur man på Ishockey- och Bollförbun­det tänker då man arrangerar det här seminariet är svårt att förstå. Att man väljer att göra det på Internatio­nella kvinnodage­n blir ju som en slags parodi på sig själv. Hur många självmål kan man göra på en gång?

Det enda som fattades från inbjudan till seminariet var ett "Grattis på kvinnodage­n"!, en chokladask och några rosor.

Då ishockeyn och fotbollen äntligen väljer att samarbeta och jobba för ett gemensamt mål är det bara herridrott­en som omfattas av samarbetet och som det hänvisas till då de två stora grenförbun­den talar om "Finlands ettor".

Att arrangera ett seminarium där damidrotte­n totalt förbises, där man har en all male panel och som hålls på internatio­nella kvinnodage­n är mer än talande för hur idrotten ser på kvinnans ställning och ett klart bevis på att kvinnodage­n behövs för att lyfta fram och synliggöra ojämställd­heten och kvinnans ställning inom idrotten.

"Grattis på kvinnodage­n, önskar fotbollen och ishockeyn".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland