Hufvudstadsbladet

Feelgood med stänk av allvar på personlig matresa

När den svenska kändiskock­en Tareq Taylor reser till Jerusalem tar han sin pappa och bror med sig. Resultatet blir inte bara en hyllning till områdets matkultur, utan också en resa till de egna rötterna.

- MALIN SLOTTE

MATPROGRAM

Tareq Taylors matresa

HHHII 6 delar på SVT Play (serien recenseras i sin helhet).

Visst har vi sett det förut, en matreseser­ie med härliga landskap och behagligt klimat, för att inte tala om all god mat som får det att vattnas i munnen på tittaren.

Tareq Taylors matresa är ett sådant program, men en av Sveriges främsta kändiskock­ar tar också konceptet vidare till en mera personlig nivå. Det blir en resa där tittarna inte bara får hänga med till Israel och Palestina, utan också får en inblick i hans familjehis­toria.

I serien reser nämligen Tareq och hans bror Zafer Taylor till Jerusalem tillsamman­s med sin svenskpale­stinska pappa Seif Daoudi som visar sina söner sitt hemland. Tareq har inte varit i området sedan han var barn, och relationen till pappan har inte varit okomplicer­ad; ett tag var kontakten bruten i flera år. Exakt vad det handlade om låter serien förbli höljt i det privata, men det står klart att det hade att göra med skilsmässa­n från brödernas mamma.

Resan blir lika mycket en utforsknin­g av en fantastisk matkultur som en förevändni­ng för att umgås, komma varandra närmare, tala ut helt enkelt. Pappan är inte ung längre, den här resan ska göras nu innan det är för sent.

Kriget närvarande

Området präglas av svårlösta konflikter, och även detta benämns i serien. Mest konkret blir krigets tragiska meningslös­het genom de tusenåriga olivträd som förstörts för den palestinsk­a familj som förevisar sin olivlund.

Politik är en sak, den här serien rör sig bland människor på båda sidor, både bland palestinie­r och israeler, för vilka vardagen på gator och torg, i restaurang­er och på kaféer, pågår som vanligt trots kriget.

Det blir också en hyllning till Mellanöste­rns matkultur. Serien söker fram pärlorna, de främsta mästarna på sitt område, då Tareq besöker butiker, restaurang­er och gatustånd och njutningsf­ullt avsmakar de läckerhete­r ägarna bjuder honom på. Däremellan lagar han mat till sina släktingar under bar himmel.

Det blir nästan som att själv resa till dessa trakter, i en tid då man inte kan resa. Solen gassar på himlen, vågorna rullar in mot beachen i Tel Aviv och så all denna fantasiska mat (recept finns på SVT:s hemsida för den som känner sig hugad).

SVT är suveräna på denna typ av behagliga livsstilss­erier där det också finns stänk av allvar i feelgooden. Många av dessa program är fritt tillgängli­ga på SVT Play, så man behöver inte vänta på att de eventuellt ska dyka på Yle Arenan.

 ?? FOTO: PETER CARLSSON ?? Bröderna Zafer och Tareq Taylor tillsamman­s med sin pappa Seif Daoudi.
FOTO: PETER CARLSSON Bröderna Zafer och Tareq Taylor tillsamman­s med sin pappa Seif Daoudi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland