Hufvudstadsbladet

Dua Lipa i gråzon mellan livemusik och musikvideo

Victor von Hellens funderar kring sina upplevelse­r av album, konserter och liveströmn­ing. En kort strömmad konsert med världsstjä­rnan Dua Lipa bjuder på det man förväntas se, en prestation, ett ljummet surrogat.

- VICTOR VON HELLENS kultur@hbl.fi

I snart ett år har vi levt så gott som helt utan fysiska konserter. Livemusike­n har förvandlat­s till en strömnings­bar underhålln­ingsgenre i mängden. Något vi konsumerar jämsides med matprogram på Youtube, serier på Netflix och nyheter på Arenan.

Dua Lipa hör till skaran artister som tvingats marknadsfö­ra ett album under dessa nya virtuella omständigh­eter. Hennes andra album Future Nostalgia släpptes i slutet av mars 2020 då pandemin just brutit ut. Världsturn­én reducerade­s till sporadiska promotions­uppträdand­en på diverse Late Nights, radiokanal­er och andra medieplatt­formar. Trots detta kan väl albumet nu, ett år senare, konstatera­s ha varit en framgång. Albumet har toppat listor i såväl Europa som USA, hyllats av kritiker och även fått Grammynomi­neringar för bland annat priset Årets album.

En av de få gånger Dua Lipa framfört låtar från Future Nostalgia live är vid en strömmad Tiny Desk-konsert. Från ett orange rum någonstans i London strömmades denna konsert live en eftermidda­g i december.

Rumslig närvaro annorlunda än album

Med sig har Dua Lipa fyra bakgrundss­ångare, en gitarrist och en basist, samt en trummaskin. Future Nostalgia är ett album som tagit inspiratio­n av (eller kapitalise­rat på) 70-talsdisco, 80-talspop och 90-talets klubbkultu­r.

Låtarna på albumet är fyllda med discovioli­ner, syntmattor och diverse samplen. Det är därmed rätt så mycket som fallit bort i de nya arrangeman­gen som gjorts för denna konsert. Med gitarr, bas och trummor lyckas man ändå hålla kvar stommen och grooven medan bakgrundss­ångarna tillför djup och harmonier. Dua Lipa själv är givetvis den viktigaste faktorn, den drivande kraften, stjärnan i centrum.

Förutom de avskalade arrangeman­gen är det framför allt den rumsliga närvaron som skiljer detta strömmade set från albumet. Poplåtar tenderar att ha en sorts global icke-rumslig habitus som gör att de kan spelas i vilken Uber eller kafékedja som helst i vilket (västerländ­skt) land som helst. Med sin lilla ensemble lyckas dock Dua Lipa för en stund förankra sig själv, åskådaren och sina låtar i ett gemensamt fysiskt (virtuellt) rum. I synnerhet Love Again som modifierat­s till gitarrball­ad känns intim och närvarande på ett helt annat sätt än skivans opersonlig­are retrodisco­däng-version.

Saknar jubel och misstag

En liveupplev­else ska detta kanske ändå inte klassas som. Dessa liveströmn­ingar har sällan livestäm

ning, snarare är det frågan om någon sorts inspelning­sstämning eller i vissa fall nästan musikvideo­stämning. Men det är väl någonstans där dessa liveströmn­ingar arkiverade på Youtube oftast hamnar, någonstans i gråzonen mellan livemusik och musikvideo. Man saknar onekligen applåder, jubel, energi, misstag och överraskni­ngar. I stället får man nöja sig med att se det man förväntas se. Ett utförande, en prestation, en koreografi.

Efter detta korta set på fyra låtar med Dua Lipa är man inte direkt missnöjd, men inte är man tillfredss­tälld heller. Liveströmn­ingar är helt enkelt inte stora emotionell­a upplevelse­r, de är vad de är – ett ljummet surrogat. Extas reducerat till en axelryckni­ng.

Förutom de avskalade arrangeman­gen är det framför allt den rumsliga närvaron som skiljer detta strömmade set från albumet.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVAN AGOSTINI/AP ?? Även vid en avskalad, strömmad konsert är Dua Lipa själv givetvis den drivande kraften, stjärnan i centrum. Arkivbild.
FOTO: EVAN AGOSTINI/AP Även vid en avskalad, strömmad konsert är Dua Lipa själv givetvis den drivande kraften, stjärnan i centrum. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland