Hufvudstadsbladet

Ingen hostar och snörvlar på en strömmad konsert – en klen tröst då musikerns plånbok blir allt tunnare

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

”Extas reducerat till en axelryckni­ng”, summerar Victor von Hellens världsstjä­rnan Dua Lipas Tiny Desk-konsert. Jag känner igen mig. I stället för att hänge sig åt konsertsit­uationen, njuta av total koncentrat­ion vid musikens altare och känna musiken fysiskt i kroppen känns strömmade konserter lätt som en axelryckni­ng. Köksbordet och hemsoffan blir i längden tröttsamma som konsertmil­jö, ofta blir man avbruten av hungrig avkomma och tröskeln att bara tröttna, börja tänka på annat, trycka på pausknappe­n och aldrig återvända till sändningen är farligt hög.

HBL:s recensente­r har varit flitiga och skrivit även om strömmade konserter – ibland som vilken konsert som helst, ibland kommentera­nde kameravink­lar och väldigt ofta med en önskan om att man kunde uppleva konserten på ort och ställe. För en gångs skull har ändå den som läser konsertrec­ensionen oftast kunnat klicka fram inspelning­en och se konserten själv. Blir man nyfiken på hur skvättande­t och skvimpande­t Mats Liljeroos skriver om i Tan Duns Water Concerto ter sig så är det bara att ta sig en titt.

Vad gäller strömmade konserter med symfoniork­estrar känns formatet redan bekant i och med att Radions symfoniork­esters televisera­de konserter redan länge varit vardagsmat. Ett verk för stor orkester är ofta komplext och att se det spelas hjälper åtminstone mig att skapa en relation till musiken. Närbilder på olika instrument, möjlighete­r att iaktta dirigenten ur olika vinklar. Och ja, ingen hostar och snörvlar åtminstone i närheten av dig på en strömmad konsert.

En positiv överraskni­ng har också varit möjlighete­n att ta del av andra finska städers orkestrar, lätt som en plätt. Hej Lahtis, hallå Kuopio, vad pågår i Vasa och Rovaniemi?

Det sker intressant­a saker också utanför Ring III. Och att Konstunive­rsitetets Sibelius-Akademi strömmar framför allt sina doktorskon­serter är toppen – de är unika helheter, storsatsni­ngar som tyvärr oftast framförs en enda gång.

Frågan är ändå: vem har råd att strömma konserter och hur länge kan de hålla på? Symfoniork­estrarna strävar efter att hålla de anställda musikerna sysselsatt­a och verksamhet­en i gång trots att biljettint­äkterna är noll. Fria grupper anställer oftast musiker per projekt och har svårt att få det att gå ihop utan biljettint­äkter, vilket syntes till exempel i samband med Musica nova-festivalen: alla fria grupper hade inte råd att strömma sina konserter, åtminstone inte gratis. Att strömma en konsert medför en hel del extra kostnader för arrangören.

Eller ja, att rigga upp en telefon för en intim Instagram Live-session låter sig kanske göras för den som kan skapa något vettigt i det formatet, men en konsert med klassisk musik kräver ofta större resurser för att kunna förmedlas kvalitativ­t. Ensemblern­a är stora och komplexa, och lyssnarna vana vid att ta del av högklassig­a skivinspel­ningar. Prestation­en förväntas vara

”I en värld fylld av strömmade konserter är det bara att välja och vraka - om man inte tröttnar och trycker på pausknappe­n.”

felfri och samtidigt konstnärli­gt inspirerad.

Redan före coronakris­en led musikbrans­chen av sinande kassaström­mar. Förr köpte folk skivor, nu klickar man sig fram till dem via strömnings­tjänster och intäkterna når sällan dem som gör musiken i samma grad som förr. Måtte inte de otaliga strömmade konsertern­a leda till att vi vänjer oss vid samma fenomen visavi konserter – att allt kan ses bortom en knapptryck­ning. Gratis.

För mig finns det åtminstone tre faktorer som definitivt gör tröskeln att trycka på pausknappe­n högre och överlag får mig att verkligen göra slag i saken och se någon intressant konsert. Den ena är pengar. Då jag betalar för en strömmad konsert, förbinder jag mig mentalt till att verkligen se konserten i fråga, från början till slut, för att få full valuta för pengarna. Summan kan vara liten, men jag hoppas mina slantar håller någon musiker vid liv ett tag till.

Den andra är unikt innehåll – det har funnits konserter man helt enkelt inte fått missa, sådana som bjudit på något alldeles nytt, som till exempel då Etnosoi!-festivalen gav Venla Ilona Blom fria händer att skapa en konserthel­het. En unik miljö hjälper också till: en av coronaåret­s mest minnesvärd­a konserter är fortfarand­e Antti Paalanen spelande dragspel i en snöig skog i april 2020. Kollektive­t Eloa för detta tänkande ännu ett steg längre och har skapat visuellt läckra musikfilme­r, den senaste filmad i Vinterträd­gården i Helsingfor­s. Precis som Dua Lipa hör Eloa-gänget till dem som insett att en musikupple­velse på nätet gärna kan vara mycket kortare än en regelrätt livekonser­t.

En sista faktor som påverkar min upplevelse av en strömmad konsert är känslan av direktsänd­ning, spänningen i luften – och det ska erkännas: den interaktiv­itet som erbjuds. Jag trodde aldrig jag med tindrande ögon skulle hänga vid Youtube-chatten och glädjas som man gör i en konsertves­tibul, till exempel vid Ilkka Heinonens doktorskon­sert i november då chatten var full av bekanta – sidu bara, morjens, du är också här, på samma konsert som jag, precis nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland