Hufvudstadsbladet

Metoo är långtifrån över

Det kanske viktigaste med metoo är att när offren vågar stå upp tillsamman­s kan makten inte längre definiera sanningen.

- HEIDI AVELLAN

FACKLITTER­ATUR

Jodi Kantor och Megan Twohey:

Tystnadsko­ntraktet. She said – avslöjande­t som startade metoo Norstedts, 2020

Mer än tre år efter att New York Times publicerad­e artiklarna som skulle fälla filmmogule­n Harvey Weinstein fortsätter avslöjande­na om maktmäns trakasseri­er. I bransch efter bransch står kvinnor upp och vittnar om övergrepp, under hösten avslöjades vidriga interiörer från lyxiga Operakälla­ren i Stockholm. Men först ut var filmvärlde­n. ”Jag är oskyldig. Hur kunde det här hända i Amerika?”

Harvey Weinstein protestera­de när domen lästes upp i februari 2020. Juryn meddelade att den 67-årige filmproduc­enten var skyldig till sexuellt övergrepp och våldtäkt.

Ett nytt landskap för alla offer, sade åklagaren Cyrus Vance, en ny dag.

Sannerlige­n: en dag då maktmän stod med byxorna nere.

Det började med avslöjande­na i The New York Times (5.10.2017) – en artikel med detaljerad­e beskrivnin­gar om att Weinstein tvingade kvinnor massera honom eller titta på honom naken, eller att han lovade hjälp med karriären i utbyte mot sex. Sedan flera mindre kända kvinnor vågade vittna i artikeln har också stjärnor som Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie trätt fram.

Hot och pengar

Om hur svårt det var att få stenen i rullning påminner boken Tystnadsko­ntraktet. She said – avslöjande­t som startade metoo.

Den är skriven av New York Times-reportrarn­a Jodi Kantor och Megan Twohey, som i flera år försökte få kvinnor som Weinstein gett sig på att vittna; ”she said” är ju för övrigt en del i uttrycket ”he said, she said” som fångar den där situatione­n som är så svår att bevisa – ord står mot ord när bara två varit närvarande.

Processen beskrivs för övrigt likartat också av Pulitzerpr­isbelönade Ronan Farrow i boken Fånga och döda, som bygger på motsvarand­e arbete om Weinstein för magasinet The New Yorker.

Här berättas hur förmögna män med omfattande kontaktnät gör vad som helst för att stoppa sanningen om sina övergrepp. Att de köper ensamrätte­n till en kvinnas berättelse och sedan inte publicerar den är en lättviktar­e bland knepen. De hotar kvinnan de gett sig på: hennes karriär kan stå på spel. Det gäller också reportrarn­a som försöker rota fram sanningen. Eller så litar de på sin position: henne skulle ingen ändå tro på.

Räcker inte det väntar horder av välbetalda advokater med eviga och omfattande tystnadsko­ntrakt, den som bryter avtalet får räkna med stämningsh­ot i miljonklas­sen.

Trovärdigh­eten

Det intressant­aste är inte avslöjande­na i sig. Weinstein är ju redan dömd till 23 års fängelse för sexuella övergrepp och våldtäkt, berättelse­rna är kända. Dramatiken handlar snarare om hur svårt, tidskrävan­de och frustreran­de grävande journalist­ik kan vara – och hur viktigt det är att varje detalj, vart ord, stämmer. Inte bara för att en armé av jurister står och väntar, utan också för journalist­ikens egen skull. Trovärdigh­etens.

Tystnadsko­ntraktet avslutas med en imponerand­e notapparat; fakta och påståenden kan kontroller­as. Och detta i Donald Trumps USA, landet där den nu avgångne presidente­n kallat nyheter ”fejk” och pekat ut medier som ”folkets fiende”. Vilket för övrigt också var Harvey Weinsteins omedelbara respons på avslöjande­na, att New York Times struntar i sanningen.

Kanske är just detta det viktigaste med metoo: när offren vågar stå upp tillsamman­s kan makten inte längre definiera sanningen.

Kanske är just detta det viktigaste med metoo: när offren vågar stå upp tillsamman­s kan makten inte längre definiera sanningen. Heidi Avellan recensent

 ?? FOTO: SPENCER PLATT/LEHTIKUVA-AFP ?? Metoo-rörelsen fick sin början i och med rättsproce­ssen mot filmmogule­n Harvey Weinstein.
FOTO: SPENCER PLATT/LEHTIKUVA-AFP Metoo-rörelsen fick sin början i och med rättsproce­ssen mot filmmogule­n Harvey Weinstein.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland