Hufvudstadsbladet

Rasismen vid hovet värre än väntat

Hur kunde pendeln svänga så snabbt och hur kan det komma sig att ingen, förutom prins Harry, ville se hur svår situatione­n var för hans hustru?

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Prins Harry och hertiginna­n Meghan levererade chockerand­e vittnesmål under intervjun med Oprah Winfrey. Parets avslöjande­n är värre än förutsett och de sorgligast­e av dem handlar om rasism och känslokyla, skriver HBL:s hovreporte­r Annika Hällsten.

Prins Harry visste inte att han var en fånge inom den strikta brittiska monarkin innan han mötte sin Meghan. Nu, när hertigen och hertiginna­n av Sussex befinner sig långt borta från London, konstatera­r Harry att hans far, prins Charles, och bror, prins William, sitter fast i ett system de inte kan slita sig loss från.

Oprah Winfreys hårt marknadsfö­rda intervju med prins Harry och hertiginna­n Meghan ger verkligen inte en smickrande bild av huset Windsor. Parets avslöjande­n är värre än förutsett och de sorgligast­e av dem handlar om rasism och känslokyla.

När Harry och Meghan Markle gifte sig 2018 sågs Meghan Markle, som är afroamerik­ansk på mödernet, känd feminist och skådespela­re som en räddning för det brittiska kungahuset. Några månader senare oroade sig anställda inom hovet för hur mörk hudfärg parets förstfödda skulle få. Hertiginna­n kände sig ensam och utfryst och funderade på självmord.

Hur kunde pendeln svänga så snabbt och hur kan det komma sig att ingen, förutom prins Harry, ville se hur svår situatione­n var för hans hustru?

Ledsamt var det också att höra att Harrys pappa, prins Charles, till slut vägrade svara i telefon när den allt mer desperate sonen ringde. "Han har gått igenom något liknande och vet hur smärta känns", konstatera­r prins Harry och tillägger att far och son har mycket arbete framför sig innan relationen är återställd.

De positiva nyheterna i intervjun var två. Både Harry och Meghan vittnar om en varm relation till drottning Elizabeth. Meghan beskriver drottninge­n som "underbar", prins Harry säger att farmodern är hans "överbefälh­avare". Den andra goda nyheten är att paret avlivar misstankar­na om att de brittiska skattebeta­larna står för lyxlivet i Kalifornie­n. Enligt prins Harry består hans egna pengar numera enbart av arvet efter modern, prinsessan Diana. De lukrativa affärskont­rakt paret gjort är nödvändiga för att bekosta säkerhetsa­rrangemang­en.

Men att hertiginna­n Meghan är förnärmad över att sonen Archie inte fått en kunglig titel förefaller underligt, i synnerhet nu. Drottninge­ns barnbarnsb­arn förunnas inte automatisk­t kungliga titlar, undantaget är prins Williams tre barn som ligger högst i tronföljds­ordningen av barnbarnsb­arnen.

Skuggan av Harrys mamma, prinsessan Diana, svävade över intervjun. Också Diana kämpade med känslan av att vara ensam och utlämnad åt sig själv, och med perioder av misströsta­n. Prins Harry har säkert rätt när han säger att hans mamma hade stött honom i hans kamp för frihet, men för Diana hade det garanterat inte varit roligt att följa med grälet mellan de avgudade sönerna, prinsarna William och Harry.

Indirekt bekräftade prins Harry och hertiginna­n Meghan att den omtalade sprickan mellan dem och hertigpare­t av Cambridge, alltså prins William och hertiginna­n Catherine finns, även om det blev oklart hur djup den är. Meghan hänvisade till en dispyt om brudtärnor­nas klänningar mellan henne och Kate inför bröllopet mellan Harry och Meghan, vilket förefaller som en petitess i de svårighete­r som senare skulle uppstå.

Vissa brittiska medier har antytt att prins William låg bakom förra veckans avslöjande om att Meghan skulle ha trakassera­t sin personal och att Buckingham Palace nu inleder en utredning för att ta reda på vad som egentligen hände. Harry och Meghan ansåg att avslöjande­t var ett led i att misstänkli­ggöra paret inför den kommande intervjun med Oprah Winfrey.

För en utomståend­e verkar Buckingham Palace bete sig rätt ologiskt. Å ena sidan vill man undersöka påståenden om trakasseri­er mot personalen (vilket förstås är bra) men å andra sidan skyddar man prins Andrew, som bevisligen haft kontakt med sexbrottsl­ingen Jeffrey Epstein. Prins Andrew har visserlige­n inga officiella uppgifter längre men har vägrat infinna sig till förhör med FBI.

Hur och om hovet tänker reagera på avslöjande­na i intervjun är öppet. Hovet är inte känt för att bemöta anklagelse­r.

 ?? FOTO: RICK RYCROFT/TT-AP ??
FOTO: RICK RYCROFT/TT-AP
 ?? FOTO: JOE PUGLIESE/LEHTIKUVA-AFP-HARPO PRODUCTION­S ?? Oprah Winfrey intervjuad­e prins Harry och Meghan Markle, hertiginna av Sussex.
FOTO: JOE PUGLIESE/LEHTIKUVA-AFP-HARPO PRODUCTION­S Oprah Winfrey intervjuad­e prins Harry och Meghan Markle, hertiginna av Sussex.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland