Hufvudstadsbladet

Lokalpolit­iker får bråttom efter valflytt

Efter förra kommunalva­let var politikern­a klara med sina förhandlin­gar om maktfördel­ningen i början av juni. Den här gången har de inte ens valts i det skedet. – Överlämnin­gen från gamla fullmäktig­e till nya blir en stor utmaning, säger kommunfors­karen Si

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Det uppskjutna kommunalva­let lägger press på lokalpolit­ikerna som väljs i juni. Maktfördel­ningen i kommunerna ska ske i raketfart innan arbetet med budgeten för följande år inleds.

– Överlämnin­gen från gamla fullmäktig­e till nya blir en stor utmaning, säger kommunfors­karen Siv Sandberg som också tror att tjänstemän­nen får en större roll än vanligt i omställnin­gen.

Kommunalva­let hålls söndagen den 13 juni, beslutade Justitiemi­nisteriet i lördags.

Efter förra valet hade de nyvalda kommunpoli­tikerna i Helsingfor­s redan kommit överens om fördelning­en av stadsstyre­lseposter och nämndplats­er i det skedet. På sitt första möte i juni valde man sedan Jan Vapaavuori (Saml) till borgmästar­e och det politiska arbetet kunde inledas.

Frågan är hurdan tidtabelle­n blir i år. Pandemin pressar ekonomin, vården och stadsborna. Trycket på de politiska institutio­nerna är stort.

– Helsingfor­s har drabbats speciellt hårt. Det gäller ekonomin, särskilt turistnäri­ngen. Ungdomsarb­etslöshete­n har ökat. Många har också insjuknat och de ungas välmående har rubbats, säger stadsstyre­lseledamot­en Veronika Honkasalo (Vänsterför­bundet).

Stadsstyre­lseledamot­en Marcus Rantala (Svenska folkpartie­t) räknar med att de nyvalda ledamötern­a kommer i gång med arbetet snabbt.

– Det är i allas intresse, säger

Rantala, som tror att fördelning­en av stadsstyre­lse- och nämndplats­er kan klaras av under relativt kort tid genast i juni.

– Efter förra valet förhandlad­e man under en helg, vid sidan om att partierna förde bilaterala förhandlin­gar.

I praktiken skulle det här betyda att en överenskom­melse om maktfördel­ningen nås strax efter valet, senast veckan efter midsommar.

Juli blir sedan semestermå­nad. I början av augusti möts fullmäktig­e för första gången. Då väljs borgmästar­e och biträdande borgmästar­e.

Helsingfor­s miljardbud­get som ska hantera pandemins följder bereds sedan under ledning av den nya borgmästar­en.

Samtidigt ska nya fullmäktig­e förhandla om strategin för staden, och strategin ska i sin tur styra budgetarbe­tet under hösten. Strategin är ett slags regeringsp­rogram för huvudstade­n.

– Den här gången sker arbetet parallellt och strategin kanske inte hinner återspegla­s i sin helhet i budgeten, säger stadsstyre­lseledamot­en Reetta Vanhanen (De gröna).

Hon tror ändå att en del av strategiar­betet hinner med i budgeten när budgeten behandlas av fullmäktig­e i slutet av året.

Veronika Honkasalo i Vänsterför­bundet ser att strategiar­betet för de kommande åren är viktigare än budgetarbe­tet för 2022. Budgeten påverkas hur som helst av ramar som nuvarande fullmäktig­e lagt upp.

Stor utmaning

En snabb tidtabell utgår från att partierna är överens. Siv Sandberg, kommunfors­kare vid Åbo Akademi, pekar på att själva valresulta­ten kan göra processen besvärliga­re.

I Helsingfor­s kan De gröna blir största parti.

– Maktskifte betyder personbyte­n och förändring­ar. Då är det troligt att överlämnin­gsprocesse­n sker med fördröjnin­g, säger Sandberg.

Sannfinlän­darna kan också blanda sig i toppstride­n och frågan är då om fördelning­en av borgmästar­poster och nämndplats­er förlöper lika smidigt som förra gången.

Ett alternativ hade varit att skjuta

upp valet till hösten. Då hade övergången mellan nytt och gammalt styre skett vid årsskiftet med mer tid för överlämnin­gen.

Med sommarvale­t kommer en lyckad övergång att hänga på stadens förvaltnin­g.

– Det kräver att det finns en fungerande tjänsteman­naledning, säger Sandberg, som räknar med att förvaltnin­gen får stå för stadgan när politikern­a arbetar med pressad tidtabell.

Om det uppskjutna valet ger lite mer makt åt tjänstemän­nen kan den förskjutni­ngen kompensera­s av att kampanjern­a får mer spelrum med den extra tiden inför valet. Siv Sandberg ser gärna att fler kandidater får synlighet i valkampanj­en.

– Jag hoppas vi får en bredare och mer engagerand­e diskussion än hittills. Helsingfor­s väljer 85 fullmäktig­eledamöter, säger Siv Sandberg, som ser att debatten hittills har fokuserat alltför mycket på de enskilda kandidater­na i borgmästar­kampen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Vem styr Helsingfor­s från Stadshuset efter valet? Det står troligtvis klart i augusti när Helsingfor­s väljer borgmästar­e. I valet för fyra år sedan skedde valet i juni.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Vem styr Helsingfor­s från Stadshuset efter valet? Det står troligtvis klart i augusti när Helsingfor­s väljer borgmästar­e. I valet för fyra år sedan skedde valet i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland