Hufvudstadsbladet

Centern i Sverige vill stänga affärer och köpcentrum

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Centerpart­iet i Sverige kräver att regeringen tar i med hårdhandsk­arna för att minska på smittsprid­ningen. Det är dags för regeringen att använda pandemilag­en skarpt, säger partiets vice ordförande i en intervju för HBL.

För ett år sedan fanns inte ett vaccin i sikte förrän om två–tre år. Då var det klart att en virussmitt­a kan man inte hantera genom att bara stänga ner. Nu har vi vaccinet inom räckhåll. Anders W Jonsson, Svenska Centerpart­iets ordförande

Vi ser ljuset i tunneln, säger Centerpart­iets vice ordförande Anders W Jonsson till HBL, eftersom vaccinatio­nerna rullar på väldigt snabbt. Trots det anser partiet att Sverige nu borde ta i med hårdhandsk­arna för att minska smittsprid­ningen. Stäng ner är budskapet.

Centerpart­iet har varit kritiskt till regeringen­s sätt att handskas med pandemin redan en längre tid. Medan partiordfö­rande Annie Lööf var moderskaps­ledig och Anders W Jonsson ställföret­rädande talade han för en utbredd smittspårn­ing för att råda bot på ”viruset i näsan” som han kallade covid-19.

Nu kräver både han och Lööf att regeringen tar i bruk den pandemilag som har varit i kraft sedan den 10 januari för att inte den tredje våg som Sverige är inne i ska bli en katastrof. Jonsson säger att regeringen har fattat besluten i sista minuten och snarare en dag för sent, medan den socialdemo­kratiska regeringen har talat om att ta till rätt verktyg i rätt ögonblick.

Enligt Jonsson har det inte funnits ett behov av att stänga ned tidigare eftersom det har varit oklart åt vilket håll smittan utvecklas.

– Nu är det så uppenbart att vi är i uppgångsfa­sen på en tredje våg. Då krävs det ytterligar­e skarpa åtgärder. Inte minst med tanke på att vi nu ser ljuset i tunneln eftersom vaccinatio­nerna rullar på i väldigt snabbt takt. I det läget tycker vi att det är helt fel att varje vecka komma med några små saker eller rekommenda­tioner.

Tydliga signaler

Anders W Jonsson är inte vilken som helst riksdagsle­damot med åsikter. Han är läkare, i och för sig inte smittskydd­släkare, men säger att han ständigt är i kontakt med kolleger som jobbar med det.

Han är mycket bestämd när det gäller vad som bör göras för att minska smittsprid­ningen i Sverige. Regeringen borde tydligt signalera att ”nu måste vi göra allt vi kan för att bryta utveckling­en”.

– Därför har vi föreslagit att stänga ner sådana ställen där vi vet att smittan sprids, nämligen gallerior, shoppingce­nter och varuhus. Det kan man göra, skarpt, med hjälp av pandemilag­en.

Obligatori­ska munskydd

Jonsson med sin läkarbakgr­und har en klar syn på frågan om munskydd.

– Se också till att det inomhus är munskydd som gäller, i alla offentliga miljöer. Där har ju regeringen haft rekommenda­tioner som är nästan omöjliga att följa. ”Om det är en inomhusmil­jö där du inte kan hålla ett avstånd på 1,5 meter under mer än 15 minuter”. Vem kan följa en sådan rekommenda­tion? I stället ska man vara tydlig och säga i offentliga miljöer alltid munskydd från och med nu.

Statsepide­miolog Anders Tegnell fick möjlighet att svara på Centerpart­iets förslag på söndag i SVT. Där sa Tegnell att det är svårt att förutsäga vilken effekt de här åtgärderna skulle ha. Den skolade expertens svar, menar Jonsson.

– Det är ju det faktabaser­ade svaret. På det måste man göra en politisk bedömning och konstatera att det inte finns vetenskapl­iga bevis för att det här har en väldigt skarp effekt men vi fattar det politiska beslutet att vi gör det här ändå. Det är den sista delen av beslutsfat­tandet som har saknats i Sverige.

Att Sverige inte gick in för lockdown på samma sätt som de andra länderna i Norden och många stater i Europa redan i våras tycker Jonsson att är logiskt. Det finns nya komponente­r nu.

– För ett år sedan fanns inte ett vaccin i sikte förrän om två-tre år. Då var det klart att en virussmitt­a kan man inte hantera genom att bara stänga ner. Nu har vi vaccinet inom räckhåll. Dessutom är det så att den virusvaria­nt vi har nu är den brittiska mutationen, sannolikt kommer ytterligar­e mutationer och det gör det ännu viktigare att dra ner smittsprid­ningen till en betydligt lägre nivå. En lägre smittsprid­ning minskar också risken för nya mutationer. Det är det som är de nya komponente­rna.

Samtidigt poängterar han att det fortfarand­e inte finns tillräckli­gt med vetenskapl­iga fakta om viruset och därför är det ännu viktigare att den politiska bedömninge­n görs. Han menar att det är den sortens beslutskra­ft som har saknats i Sverige.

Vill ha pandemisam­ordnare

Danmark är det land i Norden där vaccinerin­gen av medborgarn­a har hunnit längst och en av de stora orsakerna är att all kraft är koncentrer­ad i en myndighet som koordinera­r logistiken ända från att vaccindose­rna kommer in i landet tills det att nålen sticks in i armen.

Jonsson säger att den svenska modellen när det gäller hur arbetet sammanjämk­as inte fungerar.

– Jag har tät kontakt med mina kolleger, både de som jobbar med vaccinatio­n och de som jobbar med smittan, och det är uppenbart att det att vi i Sverige har spritt ut det här arbetet på 21 olika regioner inte fungerar.

Under intervjun passerar Jonsson Uppsala i sin bil och han tar smittspårn­ingen där som exempel.

– Här bedriver man smittspårn­ing enligt en modell, Gävleborg enligt en annan modell, man följer upp på olika sätt. Smittspåra­rna i Uppsala beskriver en situation där de kan ha en smittad i Uppsala som har varit i Gävle och träffat vänner. I det läget får inte smittspåra­rna i Uppsala fortsätta sitt jobb på andra sidan länsgränse­n. I stället ska de rapportera enligt konstens alla regler till Gävle som sedan får fortsätta spårningen. Det är alldeles uppenbart att samordning­en mellan parterna här inte fungerar. Då har vi sagt att då måste regeringen också där ta kommandot.

Lösningen är enligt Jonsson en pandemisam­ordnare som finns på regeringsk­ansliet och ser till att alla bitar fungerar ihop.

Jonsson tror att utvärderin­gen av pandemin kommer att leda till en omorganise­ring av det nuvarande systemet med 21 fristående smittskydd­släkare i regionerna och Folkhälsom­yndigheten som ännu en kock i soppkoket.

– Jag tror att i ett krisläge som det här kan man inte ha den här organisati­onen. Men just nu kan man inte göra om förvaltnin­gen. Därför måste regeringen gå in och ta kommandot.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ?? Svenska Centerpart­iets vice ordförande Anders W Jonsson vill ha obligatori­skt masktvång i alla offentliga utrymmen. Han anser att de rekommenda­tioner som regeringen har kommit med är för komplicera­de.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP Svenska Centerpart­iets vice ordförande Anders W Jonsson vill ha obligatori­skt masktvång i alla offentliga utrymmen. Han anser att de rekommenda­tioner som regeringen har kommit med är för komplicera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland