Hufvudstadsbladet

Hoppas överleva ny våg

Andres Aldapes mexikanska restaurang i Helsingfor­s, Klandestin­a, är ny. Den har bara varit öppen i en dryg månad. På måndagen gick han över till att enbart sälja hämtmat, trots att de nya restriktio­nerna väntades träda i kraft först i natt. – Vi försökte

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

– När vi satte i gång Wolt i fredags fick vi in kanske 15 beställnin­gar mellan klockan 12 och 13, säger mexikanska krögaren Andres Aldape i den restaurang­täta stadsdelen Berghäll.

Kocken Aayush Arjel lyfter upp händerna i luften för att visa hur brått det blev att serva både sittande lunchgäste­r och kunder som beställde via matleveran­sföretaget.

I natt började de nya restriktio­ner gälla som säger att restaurang­er i huvudstads­regionen bara får sälja hämtmat. Ändå hade de flesta matställen stängt sin vanliga verksamhet redan på måndagen. Så också Klandestin­a vid Åstorget, som från och med nu bara säljer hämtmat.

Aldape kastar ett öka på en skärm och gissar att pipet som signalerar att en Woltbestäl­lning gjorts, snart börjar höras. Han konstatera­r att restaurang­en nu går in för en mer intensiv fas, eftersom det räcker tre gånger så länge att förbereda en portion hämtmat som att bara servera maten till bordet.

– Det är flera steg. Först måste du se till att maten hålls varm tillräckli­gt länge, så måste du packa den och se till att den inte rinner ut, lägga den i en påse och komma ihåg vem den ska ges till, säger han.

Binbin Yang, som bor i området, kommer in för att hämta en måltid bestående av kyckling med vitlökssås och ris.

– Jag brukar äta lunch ute fem gånger i veckan. Nu kommer jag säkert att beställa mat hem oftare.

Yang testar nu Klandestin­a för första gången. Annars har han några favoriter han återkommer till:

– Sushibar + Wine, Liemi och så går jag också ofta på lunch till Siltanen. På kvällen kan det bli Via Tribunali.

För Andres Aldape, som öppnade Klandestin­a för bara en månad sedan, gäller det nu att hitta den magiska lösningen på hur bortfallet av alkoholför­säljningen i restaurang­en ska lappas.

– Vi måste hitta ett sätt att sälja mer mat. En tredjedel av inkomsten kommer från lunchen, en

tredjedel från middagsgäs­terna och en tredjedel från alkoholen de beställer.

En idé som han nu testar är ett tacokit med fyllning, salsa, tortillas, bönor och lime som folk kan plocka ihop och värma upp själva hemma.

Samtidigt är det bara att konstatera att tacos inte är den bästa sortens hämtmat, för skalen kallnar snabbt. Tortillan igen blir lätt lite blöt om den inte äts snabbt.

– Jag gillar inte tanken på avfall. Dessutom är hämtmatskä­rlen dyra och nu när alla köper dem stiger priset.

”Stödja vänner”

På Vasagatan sitter Juha Hurttia och avnjuter en ångande nudelrätt.

– Den sista måltiden, säger han skämtsamt.

I dag är han den enda kunden på plats i Harjun Huone.

– Jag vill stödja mina vänner och göra en liten insats.

Vanligtvis brukar han äta lunch i stadens personalma­tsal. Dessa kommer nu att vara undantagna de nya restriktio­nerna.

Ute på stan äter han lunch kanske två gånger i veckan. Hurttia konstatera­r att flera restaurang­er och barer redan tvingats stänga. Bland annat Kolmon3n på Tredje Linjen, Juuri på Högbergsga­tan och Chapter i Torgkvarte­ren.

– Jag tror själv att staten knappast kan betala ut så stora stöd som det skulle behövas.

Jessica Qian är en av krögarna på Harjun Huone som i dag har poke bowl, bi bim bap, gyoza och yakisoba på menyn.

– Det är svårt. Men vi kan inte göra något åt det, säger hon om de nya restriktio­nerna.

Hon säger att det varit väldigt tyst på restaurang­en den senaste tiden.

– Folk är rädda och beställer hellre hämtmat. Försäljnin­gen är liten, men lite bättre har det varit på helgerna.

Vi måste hitta ett sätt att sälja mer mat. En tredjedel av inkomsten kommer från lunchen, en tredjedel från middagsgäs­terna och en tredjedel från alkoholen de beställer.

Andres Aldape krögare på restaurang­en Klandestin­a

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ruljangsen med hämtmat startar. Binbin Yang tog emot sin portion av Andres Aldapes på restaurang Klandestin­a vid Åstorget i Helsingfor­s.
FOTO: CATA PORTIN Ruljangsen med hämtmat startar. Binbin Yang tog emot sin portion av Andres Aldapes på restaurang Klandestin­a vid Åstorget i Helsingfor­s.
 ??  ?? Aayush Arjel skopar upp soppa gjord på palsternac­ka och rostad blomkål. På måndagens meny stod också olika gryträtter som serverades med ris. Lunchen på Klandestin­a tar inspiratio­n från rätter som serveras i hemmen i norra Mexiko.
Aayush Arjel skopar upp soppa gjord på palsternac­ka och rostad blomkål. På måndagens meny stod också olika gryträtter som serverades med ris. Lunchen på Klandestin­a tar inspiratio­n från rätter som serveras i hemmen i norra Mexiko.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jessica Qian är en av delägarna på Harjun Huone, som funnits i 7,5 månader. Innan det drev hon Kallion Seurahuone på Flemingsga­tan.
FOTO: CATA PORTIN Jessica Qian är en av delägarna på Harjun Huone, som funnits i 7,5 månader. Innan det drev hon Kallion Seurahuone på Flemingsga­tan.
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN ?? Juha Hurttia äter en nudelrätt på Vasagatan.
FOTO: CATA PORTIN FOTO: CATA PORTIN Juha Hurttia äter en nudelrätt på Vasagatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland