Hufvudstadsbladet

Riksdagen godkände restaurang­stängning

Restaurang­erna kommer att vara stängda i största delen av landet till slutet av mars.

- CATARIINA SALO/SPT

På måndagen klubbade riksdagen igenom lagen om att tillfällig­t stänga restaurang­erna, och president Sauli Niinistö stadfäste lagen samma eftermidda­g. Stängninge­n gäller på de områden där coronaepid­emin är inne i spridnings­fasen eller accelerati­onsfasen. Det gäller alltså största delen av landet.

Lagen om att stänga restaurang­erna har behandlats i snabb takt. Förra veckans onsdag meddelade riksdagens ekonomiuts­kott att man förordar lagförslag­et och på fredagen behandlade­s förslaget för första gången i plenum.

Under den andra behandling­en av lagförslag­et, som skedde på måndagen, kritiserad­es lagen av opposition­en bland annat för att den likställer alla krogar. Det fanns också en oro för att en tre veckors stängning inte räcker för att stävja coronaepid­emins framfart.

Opposition­spartierna Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna motsatte sig slutligen inte en stängning av restaurang­erna. Endast den tidigare sannfinlän­daren Ano Turtiainen­s enmansriks­dagsgrupp motsatte sig lagförslag­et men fick inget stöd.

Den nya lagen som stänger restaurang­erna träder i kraft den 9 mars. Stängninge­n pågår till den 28 mars. Det är tillåtet för restaurang­erna att sälja hämtmat och personalre­stauranger och skolmatsal­ar får fortsättni­ngsvis hålla öppet.

I fredags trädde också ett så kallat dans- och sångförbud i kraft som gäller till slutet av juni. Enligt förbudet får man inte dansa eller sjunga karaoke på restaurang­er och nattklubba­r.

Beredskaps­lagen till utskottet

Under måndagens plenum behandlade­s också ibruktagan­det av fyra paragrafer i beredskaps­lagen. Paragrafer­na 106 och 107 handlar om styrningen av myndighete­rnas kommunikat­ion och om avgörande av behörighet­sfrågor mellan olika myndighete­r. Paragraf 86 gäller social- och hälsovårds­enheternas verksamhet. I paragraf 88 finns bestämmels­er om social- och hälsovårds­tjänster och om hälsoskydd.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade i sitt anförande vid remissdeba­tten att regeringen har bedömt att de vanliga befogenhet­er som finns till hands inte kommer att räcka. Därför vill man aktivera delar av beredskaps­lagen mellan den 11 mars och den 30 april.

Det är också möjligt att andra paragrafer i beredskaps­lagen tas i bruk under våren.

Marin sade också att det är viktigt att lära sig av sina misstag, speciellt när det handlar om att stävja coronapand­emin.

– Den oklara situation som pågick alltför länge på Helsingfor­s-Vanda flygplats förra våren borde till exempel ha lösts snabbare.

Hon säger att man med de paragrafer som nu är aktuella skulle ha möjlighet att strömlinje­forma kommunikat­ionen och fatta snabbare beslut.

Det hettade till mellan Sannfinlän­darna och familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) under debatten och Kristdemok­raternas Peter Östman bad om ett mer mänskligt diskussion­sklimat. Samtidigt passade han på att önska de kvinnliga ministrarn­a en trevlig kvinnodag.

Frågan om beredskaps­lagens ibruktagan­de går nu vidare till grundlagsu­tskottet som kommer att ge sin bedömning av situatione­n. Därefter ska ärendet behandlas av riksdagen en andra gång. Nästa plenum är planerat till torsdag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland