Hufvudstadsbladet

Forskare grundade företag för finländskt coronavacc­in

Grundare och ägare till det finländska vaccinföre­taget Rokote Laboratori­es Finland är forskare från Helsingfor­s och Östra Finlands universite­t. Också universite­ten fungerar som delägare i företaget.

- SPT

Ett nytt företag har grundats i Finland med syftet att skapa ett finländskt coronavacc­in.

Företaget Rokote Laboratori­es Finlands grundare och styrelseme­dlemmar är forskare från Helsingfor­s och Östra Finlands universite­t.

Tanken är att forskarna gemensamt ska utveckla ett coronavacc­in som ges i form av nässpray.

Projektet fick sin start redan våren 2020 och i nuläget är Finlands akademi den enda finansiäre­n. För tillfället pågår förhandlin­gar med flera olika aktörer om fortsatt finansieri­ng för att forskarna ska kunna gå vidare med projektet och inleda de kliniska testerna.

Grundarna till företaget och forskarna som ansvarar för att utveckla vaccinet är akademipro­fessor Seppo Ylä-Herttuala vid Östra Finlands universite­t, professore­rna Kalle Saksela och Kari Alitalo vid Helsingfor­s universite­t och diplominge­njör Pasi Kemppainen. Som grundare och ägare i företaget står även båda universite­ten.

Många intressera­de av att testa vaccinet

Trots att flera olika coronavacc­in redan utvecklats och fått försäljnin­gstillstån­d inom EU, anser forskarna att fler vaccin kommer att behövas i framtiden.

”Även om vi skulle hinna vaccinera hela befolkning­en så kommer åtminstone riskgruppe­rna att behöva nya vaccin mot mutationer. De vaccin som nu används har ett märkbart lägre skydd vad gäller den sydafrikan­ska muterade varianten av coronaviru­set, och den varianten kommer troligtvis att dominera i nästa coronavåg, säger professor Kalle Saksela vid Helsingfor­s universite­t i ett pressmedde­lande.

Företaget ska utföra de första kliniska testerna i Finland och intresset för att delta i dem har varit stort. Rekryterin­gen kommer att ske digitalt så att man lyckas få ihop jämförbara testgruppe­r som kan represente­ra befolkning­en generellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland