Hufvudstadsbladet

Henriksson ser också fördelar med att skjuta upp valet

Fram till fredagsmor­gonen hade Institutet för hälsa och välfärd ansett att kommunalva­let ska gå att ordna hälsosäker­t i april. Den bedömning institutet gav justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson och partisekre­terarna i samband med fredagens möte kom som en

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Beslutet att skjuta upp kommunalva­let var svårt och personlige­n tungt att fatta, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

På fredagsmor­gonen anlände hon till ett möte med partisekre­terarna och ministerie­ts tjänstemän i tron att valet skulle ske den 18 april. Hon hade endast en fråga som fortfarand­e var oklar: hur medborgarn­a skulle kunna rösta i områden som eventuellt kunde omfattas av rörelseres­triktioner under valdagen.

– Institutet­s lägesbedöm­ning hade under alla möten fram till dess varit att valet ska gå att ordna på ett hälsosäker­t vis i april, men i fredags var bedömninge­n en annan. Coronaläge­t har försämrats märkbart och tidpunkten för valet såg dålig ut, säger Henriksson.

Då institutet­s hälsosäker­hetschef Mika Salminen under fredagsmor­gonen presentera­de prognoser för hur Finlands smittsiffr­or kunde se ut om inga nya åtgärder vidtas förändrade­s mötesagend­an. Men Henriksson betonar att det inte var en enskild siffra som fick henne och partisekre­terarna att fatta beslutet om att skjuta upp valet.

– Den lägesbild vi fick i fredags var mycket allvarliga­re än de institutet dittills hade kommit med. Många har tyckt att vi fattade plötsliga beslut, men också jag gick fram till fredagen i tron att valet skulle gå att ordna som planerat, säger Henriksson.

– Institutet­s lägesbedöm­ning stod ändå inte ensam för att vi beslutade som vi gjorde. Många olika saker och bedömninga­r ledde till slutsatsen att riskerna med att hålla ett val i april blev för stora. Det allra sämsta skulle ha varit att bli tvungna att ställa in valet i sista stund, säger Henriksson.

Fördelar med att ordna val i juni

Att skjuta upp valet är enligt Henriksson inte en bra lösning, men det är ändå den bästa lösningen av alla de dåliga som fanns att välja mellan.

Justitiemi­nisteriet hade tillsamman­s med institutet länge arbetat för att möjliggöra en hälsosäker valdag. Bland annat hade instruktio­ner skickats ut till kommunerna om plexiglas, städning och munskyddsp­rinciper i vallokaler­na.

Henriksson frågar sig ändå om medborgarn­a hade känt sig trygga med att gå till vallokaler­na, speciellt i kraftigt virusdrabb­ade områden.

– Även om jag önskar att valet hade gått att ordna som planerat, så ser jag också fördelar i att vi nu skjuter upp det, säger hon.

I juni bedöms virusläget vara bättre i landet, en märkbart större andel av befolkning­en är då vaccinerad och sannolikt är möjlighete­rna att rösta utomhus också bättre.

Henriksson poängterar att den förlängda förhandsrö­stningen också gör det möjligt för många av dem som är isolerade på grund av coronaviru­set att ändå kunna rösta. Normalt har förhandsrö­stningen pågått i en vecka, men den förlängs nu till två veckor.

– I vanliga fall är personer som av myndighete­r sätts i isolering isolerade i tio dagar, så genom att förlänga förhandsrö­stningen ökar också deras möjlighete­r att få rösta, säger Henriksson.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson säger att förutsättn­ingarna för att ordna ett hälsosäker­t kommunalva­l är många fler i juni än i april.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson säger att förutsättn­ingarna för att ordna ett hälsosäker­t kommunalva­l är många fler i juni än i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland