Hufvudstadsbladet

Yle: President Niinistö har förståelse för valflytt

President Sauli Niinistö har förståelse för beslutet att flytta kommunalva­let framåt med två månader, säger han i en intervju för Yle.

- HBL

Det var i lördags som riksdagspa­rtiernas partisekre­terare samlades för att diskutera om kommunalva­let skulle flyttas skjutas upp. Åtta av nio riksdagspa­rtier stödde då en flytt, efter att Institutet för hälsa och välfärd under fredagen publicerat scenarier för hur smittsprid­ningen kunde se ut vid den planerade tidpunkten för valet.

Beslutet har ändå väckt kritik. Dels på grund av de hypotetisk­a siffrorna i scenariern­a, dels för att Justitiemi­nisteriet och regeringen enligt kritikerna inte i tid anses ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att trots allt kunna genomföra valet på ett hälsosäker­t sätt.

President Sauli Niinistö säger ändå till Yle att han förstår beslutet väl. Niinistö betonar att det är viktigt att var och en kan rösta i valet utan onödig rädsla och oro. Dessutom ser han en risk för ökad smittsprid­ning.

– Valet är ett massevenem­ang som miljoner människor deltar i. Nog finns där en rätt stor risk för att smittan sprider sig, säger Niinistö i Yles intervju.

– Jag förstår flytten rätt bra. För tillfället tyder allt på att risken i juni är betydligt mindre.

Niinistö tror inte att en flytt av kommunalva­let orsakar några beständiga skador på demokratin, även om enskilda kandidater kan lida av flytten. Han vill inte heller bedöma vilket misslyckan­de det är för regeringen och justitiemi­nistern att man inte såg behovet för att flytta valet redan tidigare.

– Undrar om man inte i slutet av hösten redan i varje kommunfull­mäktige glömt att mandatperi­oden inleddes ett par månader senare, säger han.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA-ARKIV ?? – För tillfället tyder allt på att risken i juni är betydligt mindre, säger president Sauli Niinistö om det flyttade kommunalva­let.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA-ARKIV – För tillfället tyder allt på att risken i juni är betydligt mindre, säger president Sauli Niinistö om det flyttade kommunalva­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland