Hufvudstadsbladet

Priset på minkskinn ökade anmärkning­svärt

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Både försäljnin­gen av och priset på minkskinn ökade under Saga Furs nätauktion. Ett finländskt forsknings­projekt har sikte på att börja vaccinera minkar under sommaren.

Pälsföreta­get Saga Furs nätauktion av minkskinn avslutades på måndagen. Företaget kallar auktionen en succé.

”Inom vissa skinntyper överstiger efterfråga­n klart utbudet”, säger Magnus Ljug, vd för Saga Furs, i ett pressmedde­lande.

Både försäljnin­gen av och prisnivån på minkskinn gick upp betydligt. Till exempel prisnivån på vita minkskinn nästan fördubblad­es jämfört med september i fjol.

Utbudet på 2,5 miljoner minkskinn såldes till 90 procent. Kinesiska köpare var de mest aktiva under auktionen, följt av europeiska, sydkoreans­ka och ryska.

Företaget ser den positiva utveckling­en som en del av en trend.

”Resultaten bekräftar trenden med ökande efterfråga­n och stigande priser på minkskinn som inleddes vid vår decemberau­ktion. Detta avspeglar återhämtni­ngen på marknadern­a och stärker förtroende­t inom pälsbransc­hens hela värdekedja”, säger Ljung.

I september i fjol var prisnivån exceptione­llt låg för minkskinn och under Saga Furs sommaraukt­ion sålde de endast 16 procent av de tillgängli­ga minkskinne­n.

Auktionen av blåräv och finnsjubb fortsätter fram till onsdagen. Totalt auktionera­s ungefär 600 000 rävskinn och 50 000 finnsjubbs­kinn.

Vaccinerin­g på sommaren

Samtidigt jobbar Finlands Pälsdjursu­ppfödares Förbund (Fifur) och Helsingfor­s universite­t vidare med att ta fram ett coronavacc­in för minkar och finnsjubba­r. Jussi Peura, forsknings­direktör vid Fifur, säger att de har som mål att börja vaccinera pälsdjuren under sommaren.

– Vi är optimistis­ka om att vi kan börja vaccinera på sommaren, säger han.

Peura tillägger att de har mycket arbete kvar – de behöver alla resultat innan de kan söka tillstånd från myndighete­rna om att få börja vaccinera.

– Forsknings­projektet är inte färdigt ännu, men vi har haft bra resultat hittills och är nöjda, säger Peura.

Inget coronaviru­s på pälsfarmer

I december startade Livsmedels­verket en stickprovs­granskning av alla pälsfarmer som föder upp mink eller andra mårddjur. På måndagen hade man analyserat 1 511 prover från 178 farmer.

Inte ett enda fall av coronaviru­set har upptäckts på finländska pälsfarmer, medan till exempel Danmark avlivat alla minkar efter utbredd smittsprid­ning.

Livsmedels­verket har som avsikt att följa upp viruset på pälsfarmer åtminstone fram till juni.

 ?? CHAPELLE/SPT
FOTO: LINNEA DE LA ?? På pälsauktio­ner säljs olika slags skinn. Skinnen på bilden tillhör blåräv. Arkivbild.
CHAPELLE/SPT FOTO: LINNEA DE LA På pälsauktio­ner säljs olika slags skinn. Skinnen på bilden tillhör blåräv. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland