Hufvudstadsbladet

Kandidater försöker dra nytta av tilläggsti­d

Det uppskjutna kommunalva­let innebär mer tid för kampanjarb­ete. Det är en positiv följd som de kandidater som HBL har talat med lyfter upp. Men en viss osäkerhet råder om väljarna kommer att orka och om pandemiläg­et är avsevärt bättre i juni.

- Finns det risk för marschtröt­thet? ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Från opposition­shåll har beslutet att skjuta upp kommunalva­let till juni väckt en del kritik. I Kyrkslätt säger ändå samlingspa­rtisten Kim Åström, 40 år, att han ser det som logiskt med tanke på omständigh­eterna. Han sitter i kommunfull­mäktige och siktar på omval.

– Sen är det en annan sak vad man ger för betyg för regeringen­s hantering av coronasitu­ationen.

Åström för fram att det ännu på måndagen fanns oklarheter kring exempelvis sista dagen för kandidatno­mineringen. Nu är det klart att den skjuts upp, vilket betyder att partierna kan fortsätta arbetet för att hitta kandidater, om de vill.

– Inte är det uteslutet att vi gör det. Varför inte utnyttja den tid som finns även om det just nu finns en viss trötthet. Två månader är ändå en lång tid.

Samtidigt påverkas nominering­en enligt honom av att man knappt möter någon alls, på grund av distansarb­ete och inställda evenemang och möten.

För egen del säger Åström att han upplever en viss lättnad över beskedet. Den senaste tidens kvällar har gått åt till att svara på frågor i otaliga valkompass­er.

Nu får han mer tid att fila på grafiskt material. Vis av erfarenhet­en från det förra valet, säger han sig nu veta att det lönar sig att vara ute i god tid med att hänga upp affischer – de bästa lyktstolpa­rna blir fort upptagna.

Åström har bokat vissa annonser, men förmodar att de går att flytta framåt utan kostnad.

– Nu får jag lite tilläggsti­d. Jag har varit beredd att spurta men kan sprida ut det på tre månader.

Mer tid påverka

Efter en hel del övervägand­en beslutade sig Fanny Aaltonen, 24 år, för att ställa upp i kommunalva­let för Svenska folkpartie­t i Åbo. Hon represente­rar Svensk Ungdom, och har inte varit aktiv sedan tidigare.

Beskedet att valet skjuts upp säger hon sig ha varit beredd på, och ser effekterna som främst positiva.

– Det blir tid för en längre kampanj med mer tid att påverka.

Hon hoppas att det inte uppstår en trötthet hos väljarna, och påpekar att en viss osäkerhet fortfarand­e kvarstår: Är coronaläge­t så mycket bättre i juni?

Sin kampanj har Aaltonen precis startat, och i huvudsak kommer hon att bedriva den i sociala medier.

– Om situatione­n var en annan skulle det vara roligt med lite evenemang, men just nu är det inte läge för det.

Några pengar har Fanny Aaltonen ännu inte satsat, och därför innebär valflytten inga ekonomiska förluster för henne. Hon kommer att föra kampanj vid sidan av jobbet på daghem.

Fler kandidater?

Hildur Boldt, 39 år, ställer upp i kommunalva­let för Socialdemo­kraterna i Helsingfor­s och är verksamhet­sledare för Finlands Svenska Socialdemo­krater. Hon har ännu inte inlett sitt eget kampanjarb­ete, och bedömer att det uppskjutna valet inte innebär någon större förändring för henne.

– Det blir lite mer tid att svara på valkompass­er och fundera på hur jag lägger upp det.

På partikansl­iet och hos Helsingfor­skretsen pågår arbetet med att bland annat flytta inbokade annonser för fullt. Boldt säger att hon hoppas det inte blir ekonomiska förluster.

I Helsingfor­s är kandidatli­stan full. Där det inte är så hoppas hon att listorna kompletter­as till exempel med personer som är nya invånare i kommunen, eller som hinner fylla 18 år och därmed kan ställa upp när valet hålls i juni.

– Jag tror folk har tagit det med jämnmod. Det kan bli en längre kampanj eller så flyttas den intensiva kampanjtid­en framåt.

– Om man har varit klar att starta nu kan jag förstå att man kan bli lite besviken, men jag hoppas att alla får upp kämpaglöde­n.

Heldigital kampanj

I Esbo ställer Leila Arstila, 22 år, upp för De gröna. Hon har redan satt i gång med sin kampanj, som är heldigital med fokus på Instagram och Tiktok.

Arstila medger att hon har behövt smälta lördagens besked. När hon har landat i det, säger hon att hon behöver lägga om kampanjen något.

– Jag hade tänkt mig en mer intensiv takt nu men det får skjutas upp.

Hon har redan satsat lite pengar på digital kampanj, men hoppas att det samarbete med en företagare som hon avtalat om ska gå att skjuta upp utan större kostnader.

– För min egen del handlar det mest om min ork nu. Jag både studerar och jobbar och hade planerat våren så att det skulle lätta lite efter april.

Nu blir det att fortsätta två månader till, men hon hoppas samtidigt att pandemiläg­et ska vara bättre i juni. En enbart digital kampanj ser det ut att som att hon kommer att göra, hur som helst.

 ?? FOTO: KAMPANJBIL­D
FOTO: KAMPANJBIL­D ?? Leila Arstila.
FOTO: KAMPANJBIL­D FOTO: KAMPANJBIL­D Leila Arstila.
 ??  ?? Fanny Aaltonen.
Fanny Aaltonen.
 ?? FOTO: KAMPANJBIL­D
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Hildur Boldt.
FOTO: KAMPANJBIL­D FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Hildur Boldt.
 ??  ?? Kim Åström.
Kim Åström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland