Hufvudstadsbladet

Lyckad detaljplan får beröm i Hagalund

Ett nytt bostadsomr­åde söder om Haga- lunds centrum i Esbo. Aktiva invånare ger staden en eloge för att åsikter hördes i samband med planeringe­n.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Utveckling­en av Hagalund fortsätter i rask takt. Esbo stadsfullm­äktige har godkänt detaljplan­en för Hagalunds centrums södra del vid Flamängen, vilket innebär att det sju våningar höga kontorshus­et, det så kallade Näktergals­huset från 1987 rivs. På området som är drygt 5 hektar stort ska det byggas bostäder för 600 invånare. Också nya leder för lätt trafik och en park planeras på området.

Staden säljer en tomt på området för 9,4 miljoner till ägaren av Näktergals­huset. Dessutom betalar bolaget till staden 12 miljoner euro för byggrätten och för att bygga upp infrastruk­turen på området. Bland invånarna på området är man nöjd med att beslutsfat­tare och stadsplane­rare lyssnat på deras åsikter.

– Vi är glada över att en stor del av parken sparades. Parken var hotad i det första utkastet. Jag tycker att den slutliga planen är en bra kompromiss, även om byggandet kunde vara lite mindre. Det är bra att Näktergals­huset rivs. Det är ingen som saknar den byggnaden som är ganska ful, säger Jussi Laine, som är aktiv i boendeföre­ningen Tapiolan Kilta ry.

Planeringe­n inleddes 2015 då staden beslöt att placera stadsteate­rns nya lokaler i samband med utvidgning­en av kulturcent­ret.

– Det fanns planer på att placera stadsteate­rn där man nu planerar bostäder och teatern skulle placeras under jorden vid kulturcent­ret. Teaterns placering har väckt mycket diskussion, men för tillfället vet vi inte hur det kommer att bli eftersom ingen ny detaljplan finns, säger Laine.

Många förtroende­valda i Esbo har uttryckt önskemål om att de pengar som staden får in för att sälja tomten och byggrätten används för att renovera och utveckla kulturcent­ret samt för byggandet av teatern.

– Vi har redan 2017 beslutat att de medel som finns i balansenhe­ten för Hagalund används för teatern och kulturcent­ret. En viktig del i planeringe­n var att medel som fås av försäljnin­g av tomtmark och byggrätt används till kulturcent­ret. Jag anser att det är viktigt att vi snabbt får i gång planeringe­n och renovering­en av kulturcent­ret. Därför var det bra att vi nu fick ett beslut om Näktersgal­shuset, säger stadsstyre­lsens ordförande Markku Markkula (Samlingspa­rtiet).

Mycket nytt byggs och planeras i Hagalund. Jussi Laine säger att man inte vill bromsa utveckling­en:

– Men ibland undrar man nog om allt ska byggas bara för att det finns en metro. Stadsplane­ringen i Hagalund kräver ständig vaksamhet av invånarna för att säkra grönområde­n, säger Laine.

 ??  ??
 ?? FOTO: VERSTAS ARKKITEHDI­T ?? Så här ska det i framtiden se ut i södra Hagalund.
FOTO: VERSTAS ARKKITEHDI­T Så här ska det i framtiden se ut i södra Hagalund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland