Hufvudstadsbladet

Svensk kvinna fick fängelse för resa till IS med barn

En 31-årig svensk kvinna döms till tre års fängelse för att hon reste till IS i Syrien med sonen utan pappans tillstånd. Först sex år senare kom hon tillbaka till Sverige.

- HBL-ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Fängelsedo­men på tre år föll i Lunds tingsrätt på måndagen. Den 31-åriga kvinnan reste till Syrien 2014 tillsamman­s med sin 2-åriga son, och landade igen på Arlanda i november i fjol, tillsamman­s med den nu åttaårige sonen samt ytterligar­e två små barn som fötts i Syrien.

Under åren i Syrien undanhöll kvinnan sonen från hans pappa i Sverige och hon döms därför för egenmäktig­het med barn. Att hon stannade kvar så länge och tog barnet till ett område där det pågick krig gör att brottet betraktas som grovt.

Hon beskriver själv resan till Syrien 2014 som en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet. Det här tror inte tingsrätte­n på utan anser det bevisat att hon tänkte flytta till Syrien med sin son och bosätta sig där. Rätten tar bland annat fasta på vittnesmål från en släkting och en vän till kvinnan.

Kvinnans inlägg på Facebook, som skrevs från Syrien, styrker detta ytterligar­e. Hon har propagerat för terrororga­nisationen­s livsstil och värderinga­r om bland annat slaveri. Kvinnan har förklarat det med att hennes Facebookpr­ofil var kapad redan innan hon reste iväg, men domstolen anser att det är visat att det är hon själv som skrev inläggen.

Hennes kontakter med vänner och anhöriga visar också att hon inte var beredd att skicka hem sonen från Syrien och dessutom måste hon ha förstått, redan när hon reste in i Syrien, att det fanns en uppenbar risk för att hon inte skulle kunna återvända till Sverige under överskådli­g tid, resonerar domstolen.

Tingsrätte­n skriver i sin dom att kvinnans agerande har varit mycket hänsynslös­t, då resan innebar att en liten pojke från Sverige hamnade mitt i terrororga­nisationen­s centrum i Syrien tillsamman­s med sin mor. Hon döms att betala pappan och sonen motsvarand­e 5 900 euro per man i skadestånd. Pappan har nu ensam vårdnad om sonen.

Överklagar domen

Den 31-åriga kvinnan har nekat till brottet och hävdar i stället att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Resan till Syrien har förklarats med att hon som nybliven muslim ville se om bilden av livet i det så kallade kalifatet stämde.

Från första stund förlorade hon sin frihet, hävdar hon, och hon uppger att hon försökte fly två gånger. Den första gången misslyckad­es, den andra hamnade hon i ett kurdiskt fångläger.

Kvinnans försvarsad­vokat Lars Kruse är kritisk mot att domstolen inte tagit hänsyn till kvinnans psykiska status – hon har berättat att hon hamnat i en livskris i samband med att hennes mamma hastigt gick bort och då sökte sig till religionen.

Han kommer att överklaga domen och kommer också att trycka på att kvinnan inte kunde arabiska. Det anser han är en tungt vägande omständigh­et som talar för att hon inte visste vad hon gav sig in på. Det är inte straffbart att vara okunnig, menar han.

– Jag menar att en person med nioårig grundskola och ofärdiga folkhögsko­lestudier inte var insatt i storpoliti­ken 2014 och jag tror inte att många andra var det heller.

Åklagaren Claudio Gittermann är däremot nöjd med domen.

Utreds också för krigsbrott

Parallellt utreds kvinnan också för krigsbrott. Terrorfors­karen Magnus Ranstorp vid Försvarshö­gskolan säger att en sådan process, liksom mot andra IS-resenärer, är viktig.

– Vi kan inte bara glömma bort de enorma övergrepp som har skett. Vi kan och ska inte sopa någonting under mattan, för det här var en mycket mörk tid för de civila som drabbades.

Att bevisa krigsbrott kan ändå vara svårare än frågan om egenmäktig­het med barn, enligt terrorfors­karen. Dels hade Sverige inte lagstiftni­ng på plats när vissa av de misstänkta brotten begicks och människor kan inte straffas retroaktiv­t, dels behövs ofta bevis i form av foton eller vittnesmål som kan vara svåra att få tag i.

– Jag tror att processen kommer att vara lång, det kommer att dömas folk, men jag tror inte straffen kommer att vara speciellt långa. Oavsett så är det bättre än ingenting, säger Ranstorp.

Ranstorp var expertvitt­ne i rättegånge­n mot 31-åringen. Han fick beskriva vilken informatio­n som fanns tillgängli­g om förhålland­ena i Syrien när kvinnan reste ned i augusti 2014.

– Det var en krigszon och IS hade precis utropat sitt kalifat, säger han.

– Du hade de vidriga övergreppe­n, morden och förslavnin­gen av yazidier och halshuggni­ngen av journalist­en James Foley. Så det är inte speciellt trovärdigt att påstå att man inte visste vad man åkte till.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: FADEL SENNA/ ?? Den svenska kvinnan som tagit sin son till IS-området döms för egenmäktig­het med barn och utreds också för krigsbrott. Bilden är från fånglägret al-Hol i nordöstra Syrien och visar inte kvinnan i fallet.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: FADEL SENNA/ Den svenska kvinnan som tagit sin son till IS-området döms för egenmäktig­het med barn och utreds också för krigsbrott. Bilden är från fånglägret al-Hol i nordöstra Syrien och visar inte kvinnan i fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland