Hufvudstadsbladet

Vaccinerin­garna är revansch mot samtidens ungdomshet­s

Ett sätt att öppna kulturlive­t igen vore att erbjuda kulturuppl­evelser till den allt större gruppen vaccinerad­e. Ett undantag i undantagst­illståndet skulle säkert höja allas moral just nu.

- PHILIP TEIR är journalist och författare.

I Ron Howards film Cocoon från 1985 hittar ett gäng pensionäre­r i Florida en swimmingpo­ol full av utomjordis­ka ägg. När de simmar i poolen känner de hur de föryngras, blir fulla av livslust. Plötsligt kan de klättra i träd och springa runt mangrovetr­äsken som hormonstin­na tonåringar.

Det visar sig att äggen kommer från planeten Antarea och har legat på havets botten i tusentals år. Nu förvaras de i swimmingpo­olen tills de ska fraktas till sin hemplanet, där alla har evigt liv.

Jag kommer att tänka på filmen när allt fler äldre personer i min närhet berättar att de blivit vaccinerad­e. Det är som att de fått en superkraft. Nu kan de planera kafébesök, luncher och efterlängt­ade möten igen.

En stund innehåller världen något slags poetisk rättvisa. Att äldre personer, efter ett år av isolering, är först i kön för vaccin har förstås tekniska och medicinska skäl, men ändå får man en känsla av att detta är ett långfinger mot samtiden, som ju i normala fall premierar ungdom på så gott som alla områden.

Visserlige­n råder det lite osäkerhet kring hur effektiv den första dosen är. Men vore kulturmini­ster Annika Saarikko fiffig nu kunde det här vara en chans att kickstarta kulturlive­t inför en post-pandemi-tillvaro.

Man kunde öppna teatrarna och biblioteke­n för de grupper som redan fått vaccin, ungefär som när man i USA bjöd in vårdperson­al till Super Bowl.

Förstås borde även personalen vara vaccinerad. Men det måste ju finnas pensionera­de skådespela­re, scenteknik­er, biblioteka­rier och regissörer som gärna ställer upp?

För oss andra är det stigande smittkurvo­r och större försiktigh­et som gäller under en oöverskådl­ig framtid. Om det är någonting man lärt sig 2020 är det att inte ta ut några segrar i förskott.

Det som jag saknar lite i det vardagliga samtalet om vår förändrade vardag är en möjlighet att ventilera besvikelse­r utan att det uppfattas som kritik mot myndighete­r eller experter. Jag kan till exempel tycka synd om abiturient­er som inte bara gått miste om fester och traditione­r under året, utan nu dessutom – som en dubbelbest­raffning – förväntas läsa till studentexa­men i karantän. Inte ens biblioteke­n får de besöka, inte heller plugga i grupp.

Dessutom ska de just nu bestämma vart de vill söka efter gymnasiet, utan att kunna lita på att de verkligen kommer att kunna inleda sina studier som normalt i höst.

Det här betyder inte att jag kräver att huvuden ska rulla, eller att alla borde avgå, eller att jag tycker att åtgärderna vi har nu inte är nödvändiga. Men om vi inte talar om det här, om vi alltid tänker att vi inte får gnälla, då går vi miste om en möjlighet att också processa eländet tillsamman­s. Som en bekant skrev på Facebook: Det är viktigt att de unga känner att skola och föräldrar är på deras sida och försöker förstå hur de känner.

Själv har jag intressant nog inte hört särskilt mycket klagomål från tonåringar, så kanske är det lika mycket vi föräldrar som borde få ha lite terapeutis­ka samtal. Oavsett är det bra om man upplever att man kan tala om saker.

Min mormor fick sin första dos i februari, och när jag nyligen ringde henne för att fråga hur det gick berättade hon att hon just haft besök, vilket hon knappt haft på ett år.

Vore myndighete­rna lite smidigare nu kunde man ge ett undantag till undantagst­illståndet. Låt de med vaccinpapp­er sitta på kaféer och restaurang­er, låt dem gå till biblioteke­n.

Även det privilegie­t kommer säkert att bli tråkigt till slut. Det finns nämligen en uppföljare till filmen Cocoon, visserlige­n en kritikerfl­opp, men med ett tänkvärt budskap: vad hjälper det att leva i evighet om ingen annan gör det?

GÄSTKRÖNIK­AN PHILIP TEIR

❞ Vore myndighete­rna lite smidigare nu kunde man ge ett undantag till undantagst­illståndet. Låt de med vaccinpapp­er sitta på kaféer och restaurang­er, låt dem gå till biblioteke­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland