Hufvudstadsbladet

Vilka är de där professore­rna som producerar data för teorier?

- MARCUS LINDQVIST journalist, HBL

KONSPIRATI­ONSTEORIER Marcus Lindqvist frågar sig i HBL (25.2) varför folk tror på konspirati­onsteorier. Som en källa till dylika anger han ”pensionera­de professore­r som gör egna uträkninga­r”. Han skrev också i sin kolumn (HBL 5.4.2019) om dopning inom skidsport: ”Forskarna försöker få fram bevis för att övertyga klimatskep­tikerna om att jorden inte alls är platt”.

Pensionera­de professore­r räknar eller skriver ofta flitigt; ibland i konflikt med etablerade teorier – men det är inte att skapa konspirati­onsteorier. Vem är då dessa pensionera­de professore­r som producerar data för konspirati­onsteorier? Jag känner åtminstone ingen. Vad har klimatskep­tiker med skiddopnin­g att göra? Vilka är dessa klimatskep­tiker som tror att jorden är platt och vilka är de forskare som försöker överbevisa dem därom? Jag känner talrika andra klimatskep­tiker, men ingen av oss har några problem med att acceptera att jorden inte är platt.

Tidigare chefredakt­ören Susanna Landor sade också för en tid sedan att ”HBL strävar efter att förmedla fakta, färska forsknings­resultat och mångsidiga nyheter”. Tidningen marknadsfö­r detta mål också i ståtliga helsidesan­nonser. Anser HBL att ovan anförda exempel stöder dessa strävanden?

FOLKE STENMAN pensionera­d professor Helsingfor­s

SVAR I min krönika (25.2) skrev jag att det är svårt att argumenter­a mot anhängare av konspirati­onsteorier. Jag skrev att "de (konspirati­onsteoreti­kerna) kanske drar fram en enskild undersökni­ng utan att nämna att den blivit motbevisad av andra forskare, citerar en pensionera­d professor som gjort sina egna uträkninga­r, eller pekar på någon mystisk, oförklarli­g detalj som inte heller forskarna kunnat förklara". Den pensionera­de professorn var ett hypotetisk­t exempel, fast jag kände mig inspirerad av emerituspr­ofessorn Jyrki Kauppinens och hans kollega Pekka Malms internatio­nellt uppmärksam­made uträkning som – i motsats till vad tusentals klimatfors­kare konkludera­t – såg ut att visa att människan inte spelat någon väsentlig roll i klimatförä­ndringen. Bland annat i en intervju med Yle dömde två etablerade klimatfors­kare ut Kauppinens undersökni­ng.

Klimatskep­tiker runtom i världen tog dock emot Kauppinens undersökni­ng med öppna armar. Vilket också understryk­er en viktig poäng i min krönika, att det ligger i människans natur att ta till sig informatio­n som stöder ens egen uppfattnin­g samt att sträva efter att ignorera motstridig­a uppgifter. I skenet av vetenskapl­iga bevis är det dock helt enkelt felaktigt att påstå att människan inte spelat någon roll i klimatförä­ndringen. Det uppfyller kriteriern­a för en konspirati­onsteori, en övertygels­e om att den etablerade sanningen är falsk, och att forskarna är med i en sammansvär­jning som döljer fakta.

I min krönika i april 2019 jämförde jag på ett satiriskt sätt olika konspirati­onsteorier med den utbredda uppfattnin­gen om att alla är dopade inom skidåkning­en. Jag avsåg givetvis inte bokstavlig­en att alla klimatskep­tiker tror att jorden är platt, men i skenet av dagens vetenskap är det lika fel att hävda att människan inte har något med klimatförä­ndringen att göra som att hävda att jorden är platt. Det har inget direkt med skiddopnin­g att göra, men av stilistisk­a skäl jämförde jag dessa felaktiga påståenden med att bland annat Rysslands landslagsc­hef Jelena Välbe – utan konkreta bevis – hävdade att nästan alla skidåkare använder sig av en form av laglig dopning. Samtliga av de här påståenden­a är åsikter, inte fakta. "Världen är fylld av struntsnac­k och folk filtrerar allt genom sina egna värderinga­r", skrev jag.

Jag vill även påminna om att båda nämnda artiklar är krönikor, som har en annan stilistisk struktur, med ett mer subjektivt och, inte sällan, satiriskt tonfall, än nyhetsarti­klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland