Hufvudstadsbladet

Landslagss­tjärnorna Aarnio och Voutilaine­n kan mötas i slutspelet

Grundserie­n i den svenska handbollsl­igan är snart över. Ellen Voutilaine­ns IK Skuru siktar på att vinna serien och Emma Aarnios VästeråsIr­sta vill åter vara med i slutspelet. Lagen kan dessutom ställas mot varandra i kvartsfina­len.

- JOHN ERIKSSON

Hur tycker de finländska landslagss­tjärnorna Emma Aarnio och Ellen Voutilaine­n att säsongen i Sverige har gått? Och hur har coronapand­emin påverkat deras säsong? Spelmässig­t och resultatmä­ssigt är skillnader­na mellan lagen stora.

Kyrkslätts­bördiga Aarnio spelar för tredje året i VästeråsIr­sta. Hon tycker att säsongen har varit tuff och är inte nöjd med resultaten, vare sig för egen eller lagets del.

– Vi förlorade tidigare många matcher med bara några mål, men efter årsskiftet har vi spelat bättre. Om vi håller den nuvarande formen är jag övertygad om att vi når slutspelet, säger Aarnio.

Hur tycker du säsongen har gått för egen del? – Lite liknande som för laget. Jag har inte kommit upp till min vanliga nivå.

– Jag är ändå rätt så nöjd med mina insatser i försvaret, men inte i anfallet.

Färre sjumetersk­ast i år

Trots att Aarnio själv känner att hon har presterat sämre än tidigare har hon ändå mäktat med 69 mål på 19 matcher, vilket är fler än förra säsongen då det blev 57 mål på 14 matcher.

Hennes bästa säsong i klubben sett till antalet fullträffa­r är ändå säsongen 2018–19, då hon noterades för 110 mål på 22 matcher och placerade sig som åttonde i skytteliga­n. Men Aarnio säger att hennes uppgift inte endast är att göra mål.

– Jag har kastat färre straffar (sjumetersk­ast) i år och det är en orsak till att jag inte har gjort lika många mål den här säsongen.

– Men jag lägger inte alltför stor vikt vid hur många mål jag gör. Det viktigaste för mig är att jag utvecklas och blir en bättre spelare.

Hon säger även att hon har varit skadad under hösten. Bland annat blev ena knäet överbelast­at. Dessutom har också hennes lagkamrate­r haft skadeprobl­em, vilket i sin tur har påverkat spelet.

– Förutom jag är det främst två andra som spelar som vänster nia. Frida Rosell har haft en skada i foten, medan Cecilia Tillman skadade sig i den fjärde matchen och har inte kunnat spela sedan dess.

– Att många spelare har varit skadade har naturligtv­is påverkat lagets

spel negativt, speciellt anfallsspe­let. När flera spelare är skadade om vart annat, löper spelet inte lika bra.

Aarnio tillägger att VästeråsIr­sta ändå har gjort goda insatser mot ligans toppklubba­r IK Skuru, Höörs HK och IK Sävehof – trots att de här motståndar­na till slut vann matcherna.

Rolig säsong med IK Skuru

För Sjundeåbör­diga Ellen Voutilaine­n, som spelar i IK Skuru från Nacka, har handbollss­äsongen i Sverige varit mer munter. Hon säger att klubben har spelat bra och vunnit de matcher som laget skulle vinna.

– Jag har axlat en stor roll i försvarssp­elet och jag har dessutom fått vara så gott som skadefri den här säsongen, säger Voutilaine­n.

Hon har tidigare i karriären haft stora skadeprobl­em. I ett skede tvingades hon vila i nästan ett år.

– Jag hade en knäskada för två år sedan. Jag känner att jag nu börjar vara i samma form som jag var före skadan.

Voutilaine­n spelar för fjärde året i Skuru. I år har hon spelat förutom i försvaret också i anfallet och därmed startat flera matcher den här säsongen. Hon säger trots allt att hon inte är en självklar startspela­re.

– I Skuru spelar några av Sveriges allra bästa handbollss­pelare. Jag kan inte ta förgivet att få inleda alla matcher.

Coronan förändrade stämningen

Pandemin har satt ett stort avtryck på handbollss­äsongen i Sverige. Matcher har spelats utan publik och vissa drabbninga­r har flyttats. Men både Aarnio och Voutilaine­n tror att vårens slutspel ska ordnas, men i vilken form är ännu oklart. Voutilaine­n säger att antalet matcher per omgång i slutspelet kan ändras.

– I vanliga fall spelar vi slutspelss­erierna enligt bäst av fem. Nu kan det eventuellt bli färre drabbninga­r.

– Men trots att coronapand­emin har påverkat vår säsong är jag ändå glad över att vi har fortsatt att spela.

Hon tillägger att hon minns känslan när Skuru spelade sin första match inför tomma läktare.

Det tyckte hon då var anmärkning­svärt.

– Men nu när alla matcher spelas utan publik känns det inte längre

❞ Vi hör hemma i slutspelet. Det är inget tvivel om den saken. Emma Aarnio

speciellt. I stället får vi och motståndar­na skapa den stämning som annars skulle finnas när publiken är på plats.

Aarnio håller med Voutilaine­n om att spelarna inser situatione­ns allvar. Även hon är glad över att säsongen har fått fortsätta trots pandemin.

– Förbundet agerar verkligen profession­ellt och vi testas regelbunde­t. Testerna är lite obehagliga men det är samtidigt skönt att veta om man är smittad eller inte.

Tuff avslutning

Med en match kvar har de vitklädda från VästeråsIr­sta samlat ihop 16 poäng och ligger på nionde plats i tabellen, en poäng efter åttan Lugi HF från Lund. De två senaste säsongerna har VästeråsIr­sta placerat sig som sexa efter avslutad grundserie och därmed nått slutspel.

– Vi hör hemma i slutspelet. Det är inget tvivel om den saken, säger Aarnio.

VästeråsIr­sta möter i sista matchen tian, Kungsälvs HK medan Lugi ställs mot serietrean Höörs HK

Voutilaine­n och IK Skuru siktar däremot på tabelltopp­en. Skuru leder ligan inför den sista omgången med 38 poäng, två mer än Höörs HK pch IK Sävehof.

– Vi har alla chanser att vinna grundserie­n, säger Voutilaine­n.

De åtta bästa lagen går vidare till slutspel. Om IK Skuru vinner grundserie­n och VästeråsIr­sta tar sig till slutspel som åttonde lag, kommer lagen att spela mot varandra. Tvåan i tabellen möter å sin sida sjuan och så vidare.

De grönklädda från Nacka möter i sista omgången nykomlinge­n Kristianst­ad HK.

Skåneklubb­en ligger på en femte plats i tabellen, som sammanlagt består av tolv lag.

– Det blir en tuff avslutning mot Kristianst­ad, konstatera­r Voutilaine­n.

I kväll klarnar det om Voutilaine­n och Aarnio ställs mot varandra.

 ??  ?? Landslaget­s Ellen Voutilaine­n har en stor roll i serieledan­de Skuru IK:s försvar men hon har också fått ansvar i anfallet den här säsongen.
■
Landslaget­s Ellen Voutilaine­n har en stor roll i serieledan­de Skuru IK:s försvar men hon har också fått ansvar i anfallet den här säsongen. ■
 ?? FOTO: HBL ARKIV/ALEXANDER WAGNER ??
FOTO: HBL ARKIV/ALEXANDER WAGNER
 ?? FOTO: HBL ARKIV/ALEXANDER WAGNER ?? Landslaget­s Emma Aarnio vill hjälpa sitt VästeråsIr­sta att ta sig till
■ slutspel då grundserie­n i den svenska ligan avslutas på tisdag.
FOTO: HBL ARKIV/ALEXANDER WAGNER Landslaget­s Emma Aarnio vill hjälpa sitt VästeråsIr­sta att ta sig till ■ slutspel då grundserie­n i den svenska ligan avslutas på tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland