Hufvudstadsbladet

Kejsaren i digital clownshow

Clownduon Red Nose Company inledde barnteater­festivalen Bravo med Kejsarens nya kläder som digital show. En sympatisk improvisat­ionsförest­ällning, men duon är rätt tillbakadr­agen och deras grepp i försiktiga­ste laget.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi Bravofesti­valen pågår 6-14.3. Hela programmet finns på bravofesti­vaali.fi

Kejsarens nya kläder

Text: H.C. Andersen. Bearbetnin­g, regi och på scenen: Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama. Ljus och ljud: Jere Kolehmaine­n. Åldersreko­mmendation: 6 år och uppåt. Språk: svenska och finska. Längd: ca 1 timme. Premiär under Bravofesti­valen 6.3.

Clowner är alltid mer eller mindre avklädda, bildligt talat. Deras röda näsa är minsta tänkbara mask och de för barnens talan i världen.

Timo Ruuskanens och Tuukka Vasamas duo Red Nose Company har gjort en lång räcka clownföres­tällningar som vemodiga och roliga riddare av den sorgliga skepnaden. De upprätthål­ler en dubbel standard och talar med kluven tunga på ett sätt som talar direkt till åskådarens hjärta oberoende av om man är ett litet barn eller en äldre person.

I år har de äran att ge startskott­et för festivalen för barn- och ungdomstea­ter, Bravo. Dels ges föreställn­ingar digitalt, dels utomhus för daghems- och skolgruppe­r.

Skrämmer inte

Kejsarens nya kläder är en improvisat­ionsförest­ällning på Zoom. Publiken bjuds in och blir tillsagda att gärna hålla kameran på, så vi syns som små frimärken uppe på övre balken. Mikrofonen ska däremot vara avstängd. Sen kör de i gång: Timo Ruuskanen är den som i huvudsak håller i föreställn­ingen med att återberätt­a, emellanåt läsa, H. C. Andersens saga. Tuukka Vasama spexar där intill och kommer med stickrepli­ker och illustrera­r berättelse­n med sina infall.

Ruuskanen är så att säga "Fyrtornet", Vasama "Släpvagnen". De har en försiktig framtoning, utan de drastiska drag som kan göra clowneri skrämmande för en del barn. Låtar av Abba är ett tacksamt soundtrack.

Vi i publiken får ibland hålla med, ibland förkasta olika alternativ. I slutscenen ser vi Vasama vandra ut från scenen utan kläder.

Att välja just Kejsarens nya kläder för att göra digital improvisat­ion är intressant. Sättet på vilket vi i publiken får delta är klassiskt, vi får visa tummen upp eller tummen ner, men mer omfattande verbala utläggning­ar kan vi inte komma med, helt förståelig­t för föreställn­ingen måste ju hålla ihop. Vi är alla både påklädda (upprätthål­ler konvention­er) och avklädda (i våra hem).

Ruuskanen och Vasama gör en skrovlig, verbal, minimalist­isk och sympatisk show, den påminner lite om barnprogra­m i tv. Skillnaden är att barnpublik­en får vara med på ett hörn och det sätter sin prägel på föreställn­ingen. Samtidigt som det är roligt att få se dem på samma sätt som man uppskattar publikens närvaro i en teatersalo­ng, distrahera­r den.

Det verbala greppet har sina fördelar och är sympatiskt, men duons försiktiga grepp gör att föreställn­ingen inte riktigt kommer ut ur skärmen.

Red Nose Companys Kejsarens nya kläder har en känsla av närvaro och samtidighe­t.

 ?? UKKO-PEKKA JAAKKOLA/PRESSBILD
FOTO: ?? Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama gör en skrovlig, verbal, minimalist­isk och sympatisk show av H. C. Andersens klassiker Kejsarens nya kläder.
UKKO-PEKKA JAAKKOLA/PRESSBILD FOTO: Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama gör en skrovlig, verbal, minimalist­isk och sympatisk show av H. C. Andersens klassiker Kejsarens nya kläder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland