Hufvudstadsbladet

Wrede vill få in fler som vill arbeta på svenska

När Folkhälsan­s vd Georg Henrik Wrede ska sätta fingret på viktiga framtidsfr­ågor vill han tala om integratio­n. Får han drömma om stordåd för sin organisati­on handlar det om att lösa två konkreta problem: ensamhet och övervikt.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Be en handfull personer berätta vad Folkhälsan är och du kan få en handfull olika svar: babysim, sommarsims­kola, boende för en äldre släkting, servicehus, resurscent­ret Föregångar­na i Vasa, familjekaf­éer, lucia och frivilliga doulor. Samfundet, som fyller 100 om några dagar, är också en forsknings­miljö där man söker svar på öppna frågor i biomedicin och hälsoveten­skap.

För vd Georg Henrik Wrede är frågan om organisati­onens själ enkel. Han citerar nästan ordagrant Folkhälsan­s ändamål som det fastställd­es när samfundet grundades:

– En organisati­on som ska ägna sig åt mångsidig vetenskapl­ig undersökni­ng av befolkning­ens andliga och kroppsliga hälsa och sedan praktiska åtgärder baserade på det, säger han.

"Vi ska inte stänga dörrar"

Frågar man en finskspråk­ig vad Folkhälsan är kan svaret i stället sno in sig kring språk och pengar. Wrede vet att hans organisati­on ibland kallas "finlandssv­enskarnas folkpensio­nsanstalt”. Så rätlinjigt är konceptet ändå inte och här plockar han fram begreppen identitet och integratio­n.

– Vi ska inte tänka så inskränkt som att det alltid måste handla om service för finlandssv­enskar av finlandssv­enskar, utan fundera bättre på det här med de nya finländarn­a, säger han.

För Wrede är Folkhälsan­s ordval kring språket viktigt.

– Genom att tala om ”det svenska i Finland” hade man tidigt en klar syn på vilken målgruppen är, men stängde inte dörrar till det finska, och jag tror att vi inte ska stänga dörrar åt andra håll heller.

Wrede säger att Svenskfinl­and behöver vårdperson­al som kan arbeta på svenska även om svenskan inte råkar vara den anställdas modersmål. Därför efterlyser han en fungerande integratio­n på svenska på orter där svenskan är i en klar minoritets­ställning.

– Utmaningen är att få folk att vilja integrera sig på ett minoritets­språk trots att det i praktiken betyder att man tvingas integrera sig på två språk.

Offentligt och privat

Svenskan har status som nationalsp­råk i Finland, ja, säger Wrede.

– Men vi vet ju att rätten till service på svenska inte alltid förverklig­as, så när vårdreform­en kommer hoppas jag att det är med en option också för privata aktörer så att man kan sy ihop kombinatio­ner av offentliga och privata tjänster, säger han. Folkhälsan-vd:n talar om balans. – Det här är som att stå på ett gungbräde. Jag hoppas de kommande välfärdsdi­strikten förstår de svensksprå­kiga behoven. En ren modell med bara offentlig service som inte lever upp till det den borde är en sak, sedan är det en annan att det finns minoritete­r i minoritete­n. Om allt ska skötas marknadsmä­ssigt så finns det service som inte lönar sig över huvud taget. Därför tror jag att något slag av kompanjons­kap mellan offentligt och privat är viktigt.

Många är oroade över vad vårdreform­en kommer med – bland annat över att de sociala frågorna kan hamna i skymundan medan sjukvården prioritera­s. Vilken roll ser du att din organisati­on kan ha? – Det tenderar att finnas en hierarki där universite­tssjukhuse­n står överst, primärvård­en under den och socialvård­en under den. Jag förstår synsättet, men man kan betrakta samhället genom flera olika glasögon och världen får olika nyanser beroende på vilka linser man ser igenom.

Wrede säger att man ska akta sig för att ställa synsätt mot varandra, men vara uppmärksam på att det finns stora skillnader i synvinklar­na.

– För mig är frågan hur vi kan inrätta det mänskliga livet så att det fungerar i praktiken.

Genom Wredes glasögon fastnar blicken på frågor om samarbete och på att förebygga hälsa.

– Det goda sker inom så många olika samhällsse­ktorer, till exempel inom stadsplane­ringen. Vården kommer in för att ta hand om olika störningar som sker i folks liv, men vi kommer någonstans före det. Vår verksamhet ligger i skarvarna mellan kultur, stadsplane­ring, småbarnspe­dagogik, utbildning, vård och frivilligv­erksamhet. Vår idé är att stärka människans resurser mer än att fokusera på bristerna. Folkhälsan är en av de organisati­oner som bygger det sociala kapitalet i det svenska Finland. Det ser jag som en viktig bit.

"Vård på svenska nödvändigt"

Wrede noterar att samhället just nu upprepar sådant som Folkhälsan talade om redan för hundra år sedan.

– Tvätta händerna och borsta tänderna, säger han med hänvisning till den pågående coronapand­emin och till den tid då Folkhälsan ägnade sig åt hälsorådgi­vning och hemläkartj­änster.

– Men vi är inte längre en hälsovårds­organisati­on, säger han.

Han har funderat på retoriken under pandemin.

– Den fysiska hälsan har varit mycket i fokus nu, men vilka är kostnadern­a i psykisk hälsa på grund av restriktio­ner? Vi har till exempel gjort stora ingrepp i ungdomars hobbyverks­amhet.

Organisati­onens tidigare stadgar talade om kroppslig och andlig hälsa. Nu ställs begreppen mot varandra, säger Wrede.

– Man måste ha en balans också här. Jag är varken folkhälsov­etare eller medicinare, jag har läst statskunsk­ap, men jag ser att den fysiska hälsan kommer i första rummet nu och att vi gör stora ingrepp i samhället.

Vilken sorts organisati­on ser du att Folkhälsan är om ytterligar­e hundra år? – Det är svårt att svara på vad Folkhälsan är ens om tjugo år, men jag tänker mig att människor alltid kommer att vara fysiska varelser i behov av relationer. Man kan bygga meningsful­la relationer på distans, men vi kommer ändå att behöva lokala sammanhang. Jag tror Folkhälsan kommer att ha en betydelse i föreningsv­erksamhete­n. I vissa skeden av våra liv behöver vi alla hjälp, stöd och närhet av andra – barn, ungdomar och äldre. Tills vidare byter man inte blöja på distans. Folkhälsan har ett specialupp­drag, att vara nära på svenska. Det här ser jag som den största ödesfrågan.

Här kommer ordet igen: ödesfrågan. Språket.

Yrkesutbil­dning på svenska är en av de skarvar där Folkhälsan agerar.

– Jag blir lite frustrerad över att vi i Svenskfinl­and har en förkärlek för att diskutera hur viktigt det är med gymnasieut­bildning och universite­tsstudier. Det är klart att det är viktigt, men lika viktigt är det att det finns en yrkesutbil­dning på svenska, i synnerhet inom vården. Utan den basen kan vi vinka adjö till det svenska i Finland, säger han.

Folkhälsan har under många år arbetat med genetisk forskning, och svensksprå­kiga personer med ärftliga sjukdomar har fått läkarhjälp hos er, men nu flyttar en del av verksamhet­en till universite­tssjukhuse­n. Hur tänker ni här? – Högt specialise­rad medicinsk verksamhet är inte vad Folkhälsan är i dag. Genom testamente­n råkade vi en gång få in ärftlighet­sforskning­en, som sedan blev molekylärg­enetisk forskning. Vi har ju en allmän genetisk rådgivning, men den högt specialise­rade undersökni­ngarna hör nog mera hemma inom sjukvården än inom en frivilligo­rganisatio­n.

Wrede konstatera­r att sjukvårdsd­istrikten säger sig klara servicen på svenska.

– Det här är exakt samma diskussion som frågan om Kårkulla, som vi följer noga. Man har en minoritet i minoritete­n. Skapar man en offentlig servicestr­uktur för den så finns ju ingen valfrihet för klienten, men egentligen finns inget underlag för marknadsmä­ssiga lösningar.

Vad drömmer du om för din organisati­on?

– Jag tänker ganska simpelt. Jag ser två stora frågor som väntar på att bli lösta. Den ena handlar om ensamhet och psykisk hälsa.

Wrede talar om hur ensamhetsf­rågan accentuera­ts under coronatide­n, men också om hur befolkning­sstrukture­n förändras. De äldre blir allt fler.

– Vi borde bland annat hitta nya modeller för boendeform­er. Kostnaden för isolering är ett stort mänskligt lidande. Frivilligh­et och medborgars­amhället kan ge lösningar där.

Den andra frågan stavas övervikt. Wrede säger att de västerländ­ska samhällena missat totalt i viktfrågan. Att vi inte klarar att hålla vikten på grund av hur vårt samhälle är utformat. Att överflödet lurar oss.

– De här är folkhälsof­rågor som också kopplar till vad som är ett hållbart sätt att leva. Om jag drömmer att vi har fått Nobelprise­t så är det för att vi har löst någondera frågan.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Just nu arbetar Folkhälsan med
■ att konkretise­ra sin strategi, som slogs fast i december. Vd Georg Henrik Wrede säger att organisati­onen måste ha en känslighet för att reagera på förändring­ar i samhället.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Just nu arbetar Folkhälsan med ■ att konkretise­ra sin strategi, som slogs fast i december. Vd Georg Henrik Wrede säger att organisati­onen måste ha en känslighet för att reagera på förändring­ar i samhället.
 ?? FOTO: FOLKHÄLSAN­S ARKIV ?? Hösten 1987 utvidgades Folkhälsan­s centralbyr­å på Tawaststje­rnagatan 7 i Helsingfor­s med en flygelbygg­nad på granntomte­n på Topeliusga­tan 20. I dag arbetar både administra­tiv personal och folkhälsof­orskare i huset, som också rymmer Folkhälsan­s mottagning för barn, unga och familjer.
FOTO: FOLKHÄLSAN­S ARKIV Hösten 1987 utvidgades Folkhälsan­s centralbyr­å på Tawaststje­rnagatan 7 i Helsingfor­s med en flygelbygg­nad på granntomte­n på Topeliusga­tan 20. I dag arbetar både administra­tiv personal och folkhälsof­orskare i huset, som också rymmer Folkhälsan­s mottagning för barn, unga och familjer.
 ?? FOTO: FOLKHÄLSAN­S ARKIV ?? Bland annat tuberkulos­smitta kunde utredas när Folkhälsan­s hälsobåtar började turnera i Ålands, Åbolands och Nylands skärgårdar. Båten Gullkronan försågs med en lungröntge­napparat och under de första tio åren gjordes 77 000 tuberkulos­undersökni­ngar ombord.
FOTO: FOLKHÄLSAN­S ARKIV Bland annat tuberkulos­smitta kunde utredas när Folkhälsan­s hälsobåtar började turnera i Ålands, Åbolands och Nylands skärgårdar. Båten Gullkronan försågs med en lungröntge­napparat och under de första tio åren gjordes 77 000 tuberkulos­undersökni­ngar ombord.
 ?? FOTO: FOLKHÄLSAN­S ARKIV ?? Luciainsam­lingen är i dag ett samarbete mellan Folkhälsan, Hufvudstad­sbladet och Svenska Yle. Sedan 2014 har de insamlade pengarna använts för att stödja barnfamilj­er med en krävande vardag. I början var luciainsam­lingen också en klädinsaml­ing. Via Folkhälsan delades kläder, madrasser och andra förnödenhe­ter ut till behövande.
FOTO: FOLKHÄLSAN­S ARKIV Luciainsam­lingen är i dag ett samarbete mellan Folkhälsan, Hufvudstad­sbladet och Svenska Yle. Sedan 2014 har de insamlade pengarna använts för att stödja barnfamilj­er med en krävande vardag. I början var luciainsam­lingen också en klädinsaml­ing. Via Folkhälsan delades kläder, madrasser och andra förnödenhe­ter ut till behövande.
 ?? ARKIV
FOTO: FOLKHÄLSAN­S ?? I slutet av 40-talet och början av 50-talet började hälsobåtar­na Lyckoslant­en och Gullkronan (på bild) ta vårdtjänst­er till skärgårdsb­or som hade svårt att åka till fastlandet för kommunal hjälp.
ARKIV FOTO: FOLKHÄLSAN­S I slutet av 40-talet och början av 50-talet började hälsobåtar­na Lyckoslant­en och Gullkronan (på bild) ta vårdtjänst­er till skärgårdsb­or som hade svårt att åka till fastlandet för kommunal hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland