Hufvudstadsbladet

Tala eller tiga, det är frågan

- BERRA LINDELL

Du pratar så mycket och då jag vill avsluta telefonsam­talet börjar du prata snabbare! utbrast min dotter härförlede­n.

Kan så vara, då man i fyrtio år har pratat i radio och fått betalt för det är det svårt att lägga av. Det finns ändå en som orkar höra på mina utläggning­ar, dotterns svarta katt Taika som numera huserar hos mig sedan hon fick något otalt med en av dotterns två andra katter, don sphinxen Amelie. Taika lyssnar alltid andäktigt på vad jag har att säga för katter är kloka djur.

Jag har talrika kompisar som det blir timslånga samtal med, riktiga talets tungviktar­e. Ibland då jag har annat för mig vågar jag inte svara, och vissa gånger hände det att någon av dem ringde mig i jobbet för att lägga ut texten om ditt och datt. Utan en tanke på att fråga om jag hade tid att prata. Men då jag själv fått chansen till monolog infinner sig en viss skam då jag efteråt inser att jag mässat länge och väl, och att allt inte var sååå relevant.

Men visst kan man dra nytta av att tala. Om man har fått talets gåva kan man ofta slingra sig ur besvärliga situatione­r, här utgör politiker riktiga talanger. Talets tungvricka­re, riktiga pratkvarna­r. De lägger ofta ut dimridåer bakom en ordsvada, pratar sönder sitt budskap. Hur många gånger har man hört en politiker svara med några ord då tv-redaktören bett om korta svar?

Men värre är det förstås att tala med kluven tunga. Säga ett och mena något annat. Numera spjälkar vissa faktiskt upp sin tunga med kirurgins hjälp, jag har alltid undrat över varför och över hur de sedan talar. Och om vad. Är det kanske de som talar i tungor?

Ibland kan det förstås vara skäl att hålla tand för tunga, hålla käften som det mer rättframt heter. Inte säga allt man vet, framför allt inte om man fått tungan förseglad. Och inte baktala, kanske inte buktala heller. Alla är förstås inte pratglada till sin natur, utan lider av tunghäfta. De har inte fått talets gåva, de har svårt att ge svar på tal och lider kanske av det.

Men nog bör vi väl ändå hellre tala än tiga, tala ut, tala till, tala om och tala med människor. Men ändå akta oss för att tala förbi. Att tala är guld, men tiga är silver. Eller hur det nu var.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland