Hufvudstadsbladet

Utegångsfö­rbud först ”då inget annat räcker”

Innehållet i ett eventuellt utegångsfö­rbud klarnade på tisdagen, men än så länge finns inget beslut om saken

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Enligt uppgifter till nyhetsbyrå­n STT och Helsingin Sanomat har ministerie­rna fått ge sitt svar på vilken effekt ett partiellt utegångsfö­rbud skulle ha i de mest virusdrabb­ade områdena. Enligt STT:s uppgifter skulle de begränsnin­gar som bereds gälla i bestämda områden och för tre veckor i taget.

Det skulle fortfarand­e vara tillåtet att lämna hemmet för att jobba, studera, handla mat och förnödenhe­ter, eller till exempel för att vårda närstående.

Det skulle också vara tillåtet att röra sig utomhus för att motionera, men i så fall bara i sällskap av den egna närkretsen. Institutet för hälsa och välfärd ska ha rekommende­rat att regeringen inför strängare begränsnin­gar i rörelsefri­heten.

Något beslut om saken finns ännu inte, och skulle kräva att särskilda paragrafer tas i bruk.

Förberedel­serna för hur ett eventuella begränsnin­gar av rörelsefri­heten skulle se ut har preciserat­s. Enligt STT och HS har ministerie­rna fått ge sina svar på vilken effekt ett partiellt utegångsfö­rbud i de mest drabbade områdena skulle ha.

Institutet för hälsa och välfärd ska också ha rekommende­rat att regeringen fortsätter bereda strängare åtgärder som begränsar mängden närkontakt­er till de allra mest nödvändiga.

Det är Statsrådet­s kansli som förberett skissen för hur rörelsefri­heten skulle kunna begränsas, men det finns inte politiska beslut om det i regeringen.

Periodvis

Enligt STT skulle begränsnin­gen gälla bara de bestämda områden och för tre veckor i taget. Man skulle få lämna hemmet för att jobba, studera, söka vård, handla mat eller hämta restaurang­portioner och förnödenhe­ter samt gå till apoteket. Också vård av närstående eller barn, förtroende­uppdrag och besök hos myndighete­r är godtagbara orsaker att röra sig utomhus, enligt skissen.

Man skulle också få gå utomhus för att motionera, men då ska man hållas i sällskap av personer från det egna hushållet, enligt STT.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har betonat att förberedel­serna görs för säkerhets skull, men ville i fredags inte avgöra om och när regeringen eventuellt tar ställning till om begränsnin­gar i rörelsefri­heten ska införas.

– Jag börjar inte sia om huruvida det kommer eller när vi skulle behandla en sådan här helhet, men beredning görs, sade Marin.

Det finns heller inte någon fastslagen siffra för till exempel hur hög incidensen ska vara för att begränsnin­garna ska övervägas.

Skola, dagis behövs

– Det är inte så enkelt att man bara har en viss incidens. När vi talar om beredskaps­lagarna och begränsnin­gar i de grundlägga­nde rättighete­rna ska de vara nödvändiga, rätt dimensione­rade och ha en effekt, och så kräver det att man gått igenom alla andra verktyg, sade Marin.

Hon sade också att åtgärderna i så fall skulle vara noggrant begränsade i tid och rum - men med tid avsåg hon inte klocktider på dygnet, utan att utegångsfö­rbudet skulle gälla bara en begränsad tidsperiod.

Enligt STT:s uppgifter skulle förslaget gälla begränsnin­gar under alla tider på dygnet, men bara för tre veckor i taget.

Frågan om lågstadieb­arnens skolgång och om dagis skulle begränsas innan man begränsar rörelsefri­heten besvarade Marin i fredags med att det, precis som i våras, kommer att vara nödvändigt med en viss trafik till lågstadier och daghem. I våras gick man in för att tillåta närundervi­sning i de lägsta årskursern­a för barnen till vissa yrkesgrupp­er.

– I vilket fall som helst skulle vi ha en situation där vi delvis måste arrangera dagvård och en viss närundervi­sning, sade Marin.

Brott mot eventuella begränsnin­gar i att röra sig utomhus skulle enligt Ilta-Sanomat vara jämförbara med hälsoskydd­sförseelse­r i strafflage­n, det vill säga med att bryta mot beordrad karantän.

Vilka följderna blir för polisen att övervaka något sådant är det ännu för tidigt att säga, då innehållet inte är klart, säger polisdirek­tör Stefan Gerkman vid Inrikesmin­isteriet. Nya restriktio­ner kräver också mycket av kommunikat­ionen: i våras då Nyland stängdes kom det in hundratals kontakter från medborgare också till ministerie­t, med frågor om vad det innebär.

– Vi måste fundera också på informatio­nen, säger Gerkman.

I våras begärde polisen hjälp av försvarsma­kten för att övervaka Nylands gränser, men det är även för tidigt att säga om det skulle behövas ifall utegångsre­striktione­r införs.

– Det beror i så fall helt på innehållet.

Begränsnin­gar i rörelsefri­heten skulle kräva att man börjar tillämpa antingen paragraf 118 i beredskaps­lagen, eller att man lutar sig direkt mot paragraf 23 i grundlagen, på samma sätt som man gjorde i våras då restaurang­erna stängdes första gången. Riksdagen ska godkänna det.

Talmannen: Det finns grunder för stränga åtgärder

Riksdagens talman Anu Vehviläine­n signalerar i ett blogginläg­g att läget är allvarligt.

”Just nu får vi inte släppa tyglarna, då vi ser hur den brittiska virusvaria­nten sprider sig. Jag har med särskilt allvar följt hur läget utvecklas i vårt grannland Estland. Ännu på hösten såg det ut att vara under kontroll. Nu är Estlands incidens 1 300 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Det är inget under att Estlands statsminis­ter just meddelat att Estland planerar en sträng nedstängni­ng från och med torsdag”, skriver Vehviläine­n.

Pensionärs­förbundet: De vaccinerad­e borde få träffas

Ole Norrback, ordförande för Svenska pensionärs­förbundet, påpekar i ett pressmedde­lande att de äldre som suttit isolerade länge och som fått vaccin borde få en möjlighet att träffas ifall planerna på begränsnin­gar besannas.

”Efter att ha levt mer eller mindre isolerade i ett år, så har många äldre nu stora förhoppnin­gar om att på nytt få träffa andra människor efter att de fått sin första dos. Rimligen borde åtminstone de som är vaccinerad­e kunna träffa varandra, med eller utan ansiktsmas­k. Myndighete­rna har också ett ansvar för att ange möjlighete­r, inte bara begränsnin­gar”, skriver Norrback.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Institutet för hälsa och välfärd har rekommende­rat att regeringen fortsätter bereda strängare åtgärder. Deras avsikt är att begränsa mängden närkontakt­er till de allra mest nödvändiga. Arkivbild.
FOTO: CATA PORTIN Institutet för hälsa och välfärd har rekommende­rat att regeringen fortsätter bereda strängare åtgärder. Deras avsikt är att begränsa mängden närkontakt­er till de allra mest nödvändiga. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland