Hufvudstadsbladet

En stadstur på 1 300 kilometer

Nederlända­rna Mark Potze och Vincent Weeda har för avsikt att springa längs alla gator i Helsingfor­s i år. Duon nöjer sig inte med korta avstickare, utan de springer längs hela gatan innan de tilllåter sig att pricka av den. – Det blir lite komiskt ibland

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

❞ Det var många lopp som blev inställda så jag behövde någon målsättnin­g för att hålla mig motiverad att träna. Mark Potze

Nederlända­rna Mark Potze och Vincent Weeda inledde 2021 med ett ambitiöst mål: de ska springa igenom varje gata i Helsingfor­s. Varje. Gata.

– Det har varit jättekul. Det har varit lite problem snön och isen, men vi har besökt områden där vi aldrig varit förut, och det har varit många positiva överraskni­ngar, säger Weeda.

Båda har bott i Finland omkring fem år. Men Helsingfor­s har ändå levererat många överraskni­ngar.

– Jag trodde att jag känner till Helsingfor­s ganska väl, men det har varit kul att utforska olika sidor av bekanta grannskap, och hitta nya ställen, säger Potze.

Hittills har de hunnit springa cirka 335 kilometer. Totalt är Helsingfor­s gator cirka 1 300 km långa, men de räknar med att springa 1 700–1 800 km, eftersom man ibland blir tvungen att springa samma gata två gånger. De använder öppna källor och olika webbverkty­g för att planera sina rutter och bokföra sina löprundor. Du kan också följa dem på Strava.

– Det blir ju oundviklig­en så att vi gör små misstag och springer lite extra, säger Weeda.

Reglerna är klara: man ska springa varje gata helt och hållet. Det räcker inte med att bara besöka en gata.

– Det är som den kinesiska postiljone­ns problem. Det kräver noggrann planering för att hitta den kortaste möjliga rutten som ändå täcker alla gatorna, säger Weeda.

Terrängen är förstås väldigt varierande. Inne i Berghäll är det trånga kvarter. Ute i Östersundo­m är det stora avstånd.

– Vi försöker blanda olika grannskap så det inte blir tråkigt, ibland springer vi bland höghus, ibland längs med stränderna, ibland bland trähusen i norra Helsingfor­s, i stället för att bara springa söderifrån norrut, säger Potze.

– Det blir lite komiskt ibland när folk ser att vi springer omkring med karta. Häromdagen var det några män som undrade om vi sprungit vilse. De blev väldigt entusiasti­ska då vi förklarade vad vi håller på med.

Potze och Weeda fick sin inspiratio­n av ultralöpar­en Ricky Jones, som sprang varje gata i San Francisco. Sedan dess har det blivit något av en motionstre­nd runtom i världen. Ett av många sätt att utmana sig under covid-19-pandemin.

– Vi har fått massor av respons från folk. Det har varit många som hängt med oss då vi besökt deras grannskap. De har visat oss omkring, visat var deras barn går i skola och berättat om områdets historia, säger Potze.

– Det underlätta­r nu när det blir ljusare tider. I början var det lite svårt att se i mörkret, fast gatorna var upplysta.

Terrängen är lite annorlunda än vad Potze och Weeda är vana vid hemma i Nederlände­rna. Där är det mestadels flackt.

– Det är som att springa i bergen, säger Potze med ett skratt.

– I Nederlände­rna kan folk klaga över att det är backigt om det är en bro att springa över. Vi visste ju att det finns några uppförsbac­kar i Berghäll, men det finns backar också i andra stadsdelar.

Potze och Weeda räknar med att klara av sitt projekt under sensommare­n. Det blir förstås lättare då snön smälter.

– Vi har sprungit varje löprunda hittills med spikskor: Jag ser verkligen fram emot att springa med vanliga skor, säger Weeda.

– I vanliga fall brukar jag ju undvika att springa längs med gator, hellre springer man i parker, längs med stränder och ute i naturen, men nu har vi sprungit helt inne i stan.

Båda brukar springa regelbunde­t. Potze har under de senaste åren sysslat med triathlon.

– Jag är måloriente­rad. Det var många lopp som blev inställda så jag behövde någon målsättnin­g för att hålla mig motiverad att träna. Det har varit en bra utmaning. Men utan covid-19 hade vi nog inte haft tid, säger Potze.

De drömmer om att avsluta projektet med en etapp som slutar i centrum av Helsingfor­s. Då vill de gärna att alla som hjälpt dem under vägen är med under den sista kilometern.

– Det skulle vara den bästa belöningen att få fira tillsamman­s med alla dem som hjälpt oss, säger Potze.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Mark Potze och Vincent Weeda har båda bott i Helsingfor­s cirka fem år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Mark Potze och Vincent Weeda har båda bott i Helsingfor­s cirka fem år.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Vincent Weeda och Mark Potze har redan hunnit springa över 300 km av Helsingfor­s gator.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Vincent Weeda och Mark Potze har redan hunnit springa över 300 km av Helsingfor­s gator. ■
 ??  ??
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? Det krävs noggrann planering och
■ reglerna är klara för Vincent Weeda och Mark Potze: De ska springa varje gata helt och hållet.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS Det krävs noggrann planering och ■ reglerna är klara för Vincent Weeda och Mark Potze: De ska springa varje gata helt och hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland