Hufvudstadsbladet

Unga förare lever farligt i trafiken

Trafikolyc­korna fortsätter minska i alla åldersgrup­per, men det finns många risker kopplade till unga bilister. Färre obligatori­ska körlektion­er lägger ett större ansvar på föräldrarn­a.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Unga förare är överrepres­enterade i trafikolyc­korna, säger Eeva-Liisa Markkanen, planerare vid Trafikskyd­det. Unga löper dessutom tre gånger så hög risk som övriga att skadas allvarligt i trafiken.

Unga löper en högre risk att råka ut för trafikolyc­kor. Speciellt 17-åringarna i trafiken har varit på tapeten efter några olyckor med dödlig utgång i fjol. Efter en lagreform 2018 har det blivit vanligare att 17-åringar beviljas undantagsl­ov för att ta körkort och i dag beviljas en femtedel av alla 17-åringar körkort.

– Nu är det mer ovanligt att 18-åringar tar körkort. De flesta är 17 och alla tycks få lovet, speciellt här i våra trakter, säger Lena Stenström som äger bilskolan Trexo i Karis.

Stenström säger att en stor del av 17-åringarna inte är mogna för att ta körkort.

– De tar risker och ska köra lite hårt och sådant. Ibland har jag sagt att man borde få körkort först som 25, då man är lugnare och förståndig­are.

Färre körlektion­er

Reformen år 2018 förde inte bara med sig undantagsl­ov för 17-åringar. Det blev färre obligatori­ska körlektion­er och enklare att få undervisni­ngstillstå­nd, så att till exempel en familjemed­lem kan ge körlektion­er. Det blev billigare att ta körkort, men enligt Stenström räcker inte timmarna till.

– Alla kommer hit i tron att man kör 10 timmar och sedan är man färdig. Det är ett stort hopp från förut då det var 18 timmar. Inte kan vi trolla i den här firman.

Eftersom största delen av teoritimma­rna också föll bort har eleverna ännu mindre kunskap än förut då de sätter sig bakom ratten för första gången.

– På teorilekti­onerna kunde vi också gå igenom till exempel vad man ska göra då man kommer till en olycksplat­s. Det finns viktig informatio­n som eleverna inte alls får nu.

Enligt Stenström är det kostnadern­a som styr och eleverna köper ogärna körlektion­er utöver de obligatori­ska.

– Det är klart att vi vill att eleverna ska klara körprovet, men efter ändringen är det många som inte klarar av det på första försöket. Vårt jobb går allt mer ut på att vara psykologer och trösta dem då de inte förstår att de är långt ifrån färdiga efter tio timmar.

Stenström säger att det hela tiden kommer nya bestämmels­er. Hon tycker att utveckling­en gått i fel riktning och att det inte satsas tillräckli­gt på säkerheten.

– Hur vi än vill jobba för trafiksäke­rheten så är det inte vi som bestämmer. Det här jobbet smakar lite trä för tillfället, måste jag säga.

Trafiksäke­rheten har blivit bättre

Enligt Statistikc­entralens preliminär­a siffror dog tio 17-åringar i trafiken år 2020, en aningen högre siffra än tidigare år.

– År 2020 var ett undantagså­r på grund av pandemin. Trafiken minskade överlag, men risktagand­e i trafiken ökade, säger Eeva-Liisa Markkanen, planerare vid Trafikskyd­det.

På lång sikt har trafiksäke­rheten ändå blivit bättre, även bland unga förare. Enligt Statistikc­entralen har antalet skadade i trafiken minskat i alla åldersgrup­per de senaste tio åren.

– Fortfarand­e är unga förare ändå överrepres­enterade i trafikolyc­korna. Unga löper tre gånger så hög risk som övriga att skadas allvarligt i trafiken. Finland ligger också sämre till än EU-medeltalet, det här kräver åtgärder och är någonting vi inte ska acceptera.

Vad beror de högre riskerna på? – Unga saknar erfarenhet som förare, men det finns också en koppling till hjärnans utveckling. Speciellt de områden i hjärnan som hänger ihop med eftertanke och att reglera känslor fortsätter utvecklas till 24-årsåldern – det är viktiga egenskaper i trafiken.

Enligt Markkanen finns det forskning om att riskerna är högre ju yngre föraren är. Hon föreslår att undantagsl­ovet för 17-åringar inte skulle gälla på natten då största delen av olyckorna sker. Det är också ett alternativ att begränsa användning­en av alkohol – inte bara för den som kör.

– Berusade passagerar­e ökar riskerna, även om föraren är nykter.

De flesta unga kör bra

Samtidigt är föräldrarn­a i en nyckelposi­tion. De unga förarna bor ofta fortfarand­e hos sina föräldrar och trafikbete­ende går lätt i arv. Föräldrarn­as roll har blivit allt viktigare efter att antalet obligatori­ska körlektion­er minskade.

Markkanen påpekar ändå att största delen av de unga respektera­r trafiksäke­rheten och att de förtjänar förståelse. På skolbesök har hon fått frågor om unga verkligen kör så dåligt som det verkar på medierappo­rteringen.

– Det är endast en liten del som tar risker då de kör. Vårt mål är att skapa en kultur mellan unga där man ser upp till dem som beter sig tryggt och inte till dem som tar risker.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? Lena Stenström, bilskolan Trexos ägare, säger att utveckling­en har gått i fel riktning, vilket gör det svårare att satsa på trafiksäke­rheten.
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT Lena Stenström, bilskolan Trexos ägare, säger att utveckling­en har gått i fel riktning, vilket gör det svårare att satsa på trafiksäke­rheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland