Hufvudstadsbladet

Tiotals år av sanering återstår i Fukushima

På olika håll i Japan demonstrer­ar japaner mot kärnkraft inför 10-årsdagen av katastrofe­n i Fukushima. Samtidigt säger Internatio­nella energiorga­nisationen IEA att kärnkrafte­n är central för att Japan ska klara en utsläppsfr­i energiförs­örjning.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Tio år efter att en tsunamivåg slog över kärnkraftv­erket Fukushima Daiichi på den japanska huvudön Honshu och slog ut tre reaktorer med katastrofa­la följder kämpar japanska myndighete­r fortfarand­e med sviterna efter olyckan. Det är ett jobb som kommer att pågå i tiotals år, det största problemet just nu är att försöka få bort återståend­e skräp och skadat kärnbränsl­e från reaktorern­a ett, två och tre. Rivningsar­betet på området planerar kraftverke­ts ägare Tepco ska börja nästa år.

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävnin­g cirka 25 kilometer öster om Honshu vid det som kallas den Japanska graven. Jordbävnin­gen ledde till att en enorm tsunamivåg på över 15 meter slog in över ön där bland annat det som då var världens största kärnkraftv­erk, Fukushima Daiichi, fanns.

Tre av sex reaktorer i Fukushima var då tsunamivåg­en kom stängda för underhålls­arbeten. Vid de tre övriga reaktorern­a slog vågen ut eltillförs­eln direkt, lite senare var de dieseldriv­na reservaggr­egaten också dränkta och ur funktion. Kylvattnet runt reaktorern­as härdar kokade bort med hel eller partiell härdsmälta som följd. Frigjord vätgas åstadkom explosione­r. Vattnet kokade bort också kring utbränt kärnbränsl­e som förvarades på området. På allt det här följde utsläpp av radioaktiv­a ämnen i närområdet och i havet utanför kärnkraftv­erket.

Tjernobyl värre

Utsläppen av radioaktiv jod i Fukushima var enligt beräkninga­rna bara en tiondel av utsläppen i samband med olyckan vid kärnkraftv­erket i sovjetiska Tjernobyl, utsläppen av cesium en femtedel. Båda olyckorna klassas ändå som sjuor på den internatio­nella Ines-skalan för kärnkrafts­olyckor. Skalan går från noll till sju.

Att skillnaden i utsläpp var så stor beror på att det var frågan om olika typer av kärnkraftv­erk. I Tjernobyl fanns en så kallad grafitmode­rerad reaktor. När olyckan skedde började grafiten brinna och radioaktiv aska och andra partiklar spreds högt uppe i luften till stora områden. Fukushima använde vatten som kylmetod och det innebar att utsläppen var mer lokala och hölls närmare jorden.

Från närområdet evakuerade­s omkring 160 000 personer, av dem har bara runt fem procent återvänt i dag. Det beror ändå i första hand på bristande infrastruk­tur, el och vatten måste byggas på nytt. Inte heller finns det arbetstill­fällen i området. Japanerna följer kontinuerl­igt med hälsan hos befolkning­en i området. Stråldoser­na efter olyckan förblev ändå låga och de psykosocia­la effekterna efter tsunamin var större än de fysiska problemen. Också radioaktiv­iteten i havet och i fiskarna utanför Honshu mäts regelbunde­t.

Hög radioaktiv­itet

På kärnkrafts­området återstår ändå fortsättni­ngsvis mycket arbete med att sanera efter olyckan för tio år sedan. Hajimu Yamana är ordförande för den myndighet som ansvarar för avveckling­en av Fukushima och han konstatera­r att det stora problemet är hur man ska komma åt det material som skapats i härden efter smältolyck­an, så kallat corium.

Vid ett webbinariu­m med anledning av att det gått tio år sedan olyckan sade Yamana förra veckan att radioaktiv­iteten på området närmast de förolyckad­e reaktorern­a fortfarand­e är väldigt hög.

”Vi måste utveckla en metod med tung utrustning som kan manövreras på distans och vi måste förstå vad som händer i reaktorern­a. Just nu vet vi inte hur länge det tar att stabiliser­a materialet i dem, vi behöver tid för att studera vad som händer inne i reaktorern­a", sade Yamana vid webbinarie­t.

Han betonar att det allra viktigaste är säkerheten för dem som jobbar i området och för miljön kring reaktorern­a, säkerheten får i inget fall äventyras.

Efter olyckan för tio år sedan körde Japan ner sina kärnkraftv­erk för säkerhetsk­ontroll, många av dem har nu körts i gång på nytt. Uppstarten började 2015 och i januari i år hade 15 av totalt 33 reaktorer säkerhetsg­ranskats och fått grönt ljus. I ytterligar­e tio pågår granskning­sprocessen.

Internatio­nella energiorga­nisationen IEA skriver i en rapport från februari att Japan behöver kärnkrafte­n om landet ska klara av att vara koldioxidn­eutralt 2050. Men bara de kärnkraftv­erk som säkerhetsg­ranskats kan öppna på nytt och den förnybara energiprod­uktionen måste också utvecklas, anser IEA. När olyckan i Fukushima inträffade fick Japan omkring en fjärdedel av sin el från kärnkraftv­erk och organisati­onen berömmer japanerna för att ha lyckats med en snabb energiomst­ällning.

Stresstest­er internatio­nellt

Olyckan för tio år sedan gav upphov till så kallade stresstest­er vid kärnkraftv­erk i hela världen och många förbättrin­gar av säkerheten gjordes, också hos oss i Finland. Bland annat har beredskape­n för översvämni­ngar förbättrat­s, i Lovisa har man till exempel byggt kyltorn vid bägge reaktorern­a för att de ska kunna vara oberoende av kylvatten från havet i ett krisläge.

Både inom EU och inom den ekonomiska samarbetso­rganisatio­nen OECD har kärnsäkerh­eten fått mycket uppmärksam­het åren efter Fukushima. Efter de omedelbara stresstest­erna och åtgärderna de gav upphov till har man jobbat med hur kärnkraftv­erkens livslängd ska kunna förlängas på ett tryggt sätt.

Säkerhetsk­ulturen och inställnin­gen till säkerhet har också förbättrat­s. Efter olyckan fick till exempel de japanska myndighete­rna hård kritik av Internatio­nella atomenergi­organisati­onen IAEA för att ha underskatt­at risken för naturkatas­trofer på kraftverks­området. Man räknade enbart med enskilda incidenter, inte med en storolycka som kunde få förödande följder.

Omfattande jobb

I dag pågår alltså arbetet med att sanera området kring kärnkraftv­erket i Fukushima. Renat vatten från saneringsa­rbetet samlas till exempel i bassänger på kraftverks­området, bassänger som nu håller på att fyllas. Tanken är att eventuellt släppa ut vattnet i havet utanför kraftverke­t i små mängder, något som enligt de japanska myndighete­rna inte orsakar någon fara för havsmiljön.

Stora kontaminer­ade landmassor har också skalats bort i området närmast kraftverke­t. Det klassas som lågaktivt avfall och slutförvar­ing av jordmassor­na planeras.

Samtidigt fortsätter också jobbet med att flytta bort bränslesta­var från de drabbade reaktorern­a. Stavarna har svalnat betydligt på tio år och utgör inte längre någon risk för sin omedelbara omgivning.

Men arbetet med att komma åt reaktorern­as härdar och de områden kring dem där strålnings­nivån är fortsatt hög är delvis fortfarand­e på planerings­stadiet. På frågorna hur och när hade Hajimu Yamana inget svar.

– Jag vet inte, var hans svar på frågan hur det kontaminer­ade skräpet ska fås ut ur reaktorhär­den.

 ??  ??
 ?? FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP ?? Japanerna demonstrer­ar mot kärnkrafte­n i samband med att det gått tio år sedan katastrofe­n i Fukushima. Samtidigt pågår saneringsa­rbetet på kraftverks­området.
FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP Japanerna demonstrer­ar mot kärnkrafte­n i samband med att det gått tio år sedan katastrofe­n i Fukushima. Samtidigt pågår saneringsa­rbetet på kraftverks­området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland