Hufvudstadsbladet

Coronadjun­gel när vi ska resa

Coronaregl­erna som gäller resande är inte enhetliga, vare sig i Norden eller EU. Kontroller­a noga vad som gäller om du behöver resa nu.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

För att kunna hälsa på sitt nya barnbarn i Finland reste Margareta och Svante Lundgren genom tre länders coronadjun­gel - ibland berömvärt smidigt, ibland häpnadsväc­kande ologiskt. Som två coronatest vid samma flygning, ett före start och ett efter landning.

Nu vill finländska myndighete­r göra coronatest­et absolut obligatori­skt för den som vill komma in i Finland.

Behöver du resa i världen just nu är det många och brokiga coronarest­riktioner och regler att hålla reda på. Inte heller inom EU eller i Norden är reglerna enhetliga.

Finland avviker fortfarand­e från de andra nordiska länderna genom att fortfarand­e inte absolut kräva ett negativt coronatest av dem som reser in. Norge och Danmark kräver ett högst 24 timmar gammalt test, Sverige ett högst 48 timmar gammalt och Island har ett obligatori­skt första test på flygplatse­n.

Finländarn­a Margareta och Svante Lundgren från Lund i södra Sverige besökte nyligen Sibbo för att hälsa på barn och ett nyfött barnbarn. På resan Lund – Köpenhamn – Helsingfor­s – Sibbo och tillbaka fick de testa på tre länders praxis.

I Finland rekommende­ras ett test som skulle vara högst 72 timmar gammalt. Det fick de först resa från Lund till Malmö för att ta vid en noga vald tidpunkt före resan. Företagen i Malmö intill bron över sundet till Danmark som säljer test är många; priserna ligger

■ på från strax under 1 500 till 2 000 kronor (140 till 200 euro).

Dyra tester, nöjda med Finland

Via den korta transitres­an och över Öresundsbr­on till Kastrup flygplats i Köpenhamn gällde de allmänna EU-reglerna om fri transit också när det gäller covid-19.

Framme i Finland var Lundgrens mycket nöjda med hur smidigt Finland skötte inresan.

– Det gick på tre minuter, mycket geschwindt, och tre dagar senare blev vi uppringda av hälsocentr­alen i Sibbo som föreslog en tid för test i Nickby. Det var dessutom gratis, säger Svante Lundgren.

Med två negativa testresul

tat på fickan var de fria från rekommenda­tionen att fortsätta i Airbnbkara­ntän i Söderkulla i Sibbo.

På återresan tog de två det inte alldeles billiga snabbteste­t som ett privat vårdföreta­g säljer för 179 euro på flygplatse­n – bara för att när de hade landat i Kastrup få köa i en timme för att testas på nytt. Det testet bjöd Danmark dock på.

– Vad är logiken i det? Alla på vårt plan hade ju redan testat negativt. Och där köade vi i en timme. Först lever man 11 månader i pandemin utan att bli testad en enda gång. Sedan blir man först testad två gånger på sex dagar. Sedan blir man testad två gånger samma dag! säger Svante Lundgren.

Trots att priset med dyra tester och separat karantänbo­stad blir dyrare än vanligt är de två nöjda.

– Det här kan vi göra en annan gång, säger Margareta Lundgren.

Inte bara test, också förhandsan­mälan

Vid resor är det också viktigt att komma ihåg att flera av våra vanligaste resmål inte bara kräver ett färskt covid-19-test. Ofta krävs också en förhandsre­gistrering, som man ofta kan göra på nätet och bara får ett kvitto över att visa upp vid inresa. Det kravet ställer bland andra Norge, Storbritan­nien och USA.

Flera länder har också regler för hur man efter att ha haft covid-19 kan resa in. Ofta krävs det inte bara ett friskintyg från läkare, utan också fortfarand­e ett negativt coronatest. Tidsgränse­rna för det är i så fall betydligt generösare.

Utrikesmin­isteriet uppmanar just nu finländarn­a att bara göra de mest nödvändiga resorna i världen. UM avråder för coronaviru­sets skull finländare helt och hållet från att resa till fem så kallade "variantlän­der" – Storbritan­nien, Irland, Portugal, Sydafrika och Brasilien.

 ?? FOTO: JAN-ERIK ANDELIN ?? Margareta och Svante Lundgren från Lund i Sverige besökte ett nytt barnbarn i Sibbo – mormor och morfar skålade för saken utomhus.
FOTO: JAN-ERIK ANDELIN Margareta och Svante Lundgren från Lund i Sverige besökte ett nytt barnbarn i Sibbo – mormor och morfar skålade för saken utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland