Hufvudstadsbladet

Många krockar i snöyran

Snöyra och halka ställde till det i trafiken i södra Finland på tisdagen. I Esbo var tiotals bilar inblandade i en seriekrock.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Föret var så dåligt på tisdagen, och olyckorna så många, att Helsingfor­s stads räddningsv­erk gick ut med ett varningsme­ddelande: Vädret orsakar riktigt farliga situatione­r i trafiken.

På så gott som alla stora utfartsled­er från Helsingfor­s stod trafiken tidvis still och också på mindre vägar var det svårt att ta sig fram. Snöyran försämrade sikten och kylan gjorde att vägsaltnin­g inte fungerade.

På Åboleden vid Ikea i Esbo skedde en seriekrock med tiotals personbila­r och tunga fordon inblandade. Polis och räddningsv­erket larmades till platsen vid 13.30 och först sex timmar senare var körfilerna i båda riktningar i bruk igen.

Polisen uppger att ungefär tio personer skadades. Enligt Räddningsv­erket fördes sju personer till sjukhus för koll. En person skadades allvarliga­re. Polisen i västra Nyland uppger att två lastbilar med släpvagn krockade, så att den ena välte och kom över på filer i båda körriktnin­garna.

På polisen uppger man till HBL att hastighete­rna var för höga och avstånden för korta sett till det dåliga föret, som man betonar att man hade varnat om redan tidigare.

I Vanda inträffade en allvarlig olycka vid lunchtid på Ring III vid avtaget till Mårtensdal. En lastbil väjde för den personbil som körde före och som hade tappat fästet.

Lastbilen körde av vägen vid en bro. Lastbilsch­auffören kunde räddas ur förarhytte­n, som delvis var i kläm, efter en fyra timmar lång räddningso­peration. Han är allvarligt skadad uppger Helsingin Sanomat.

I Hollola inträffade en krock mellan en buss, en lastbil, två av försvarets fordon och dessutom krockade två personbila­r med varandra.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Tiotals fordon var inblandade i krocken på Åboleden i Esbo under tisdagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Tiotals fordon var inblandade i krocken på Åboleden i Esbo under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland