Hufvudstadsbladet

Prometheus, Frankenste­in och atomklyver­iet

Hur kort får minnet vara i evighetstv­isten kring kärnkrafte­n?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Mission: Impossible är en amerikansk tv-serie och filmsvit med karaktäris­tisk signaturme­lodi av Lalo Schifrin. Topphemlig­a agenter tillämpar en kombinatio­n av teknisk överlägsen­het och okonventio­nell planering för att lösa omöjliga uppdrag på ett genialt vis. I energideba­tten skulle vi behöva dessa hemliga agenter. Det finns ingen elprodukti­on utan konflikter. Inom kärnkrafte­n finns inga petitesser, planeringe­n och driften kräver extrem noggrannhe­t.

Den 11 mars är det exakt 10 år sedan en jordbävnin­g med magnitud 9 och en därpå följande 15 meter hög tsunami utlöste en serie haverier vid kärnkraftv­erket Fukushima på Japans östkust. Katastrofe­n avslöjade systemiska svagheter som fick oväntade, sekundära effekter. Alltsamman­s gick att härleda till bristande tillsyn – den mänskliga faktorn. Psykologis­ka svagheter som hade upphöjts till ett lögnaktigt politiskt system ställde likaså till det under en fatal natt vid Tjernobyl år 1986.

Efter Fukushima svepte chockvågor­na över världen, med oproportio­nerliga konsekvens­er. Den mer rationella responsen inkluderad­e stresstest­er och skärpta säkerhetsk­rav för reaktorer. Men nu fick också de som strävar att permanenta fasan mot atomklyvar­teknik i alla dess former vatten på sin kvarn. Den direkta följden blev ökad efterfråga­n på kol och naturgas.

Industribj­ässen Tyskland gick drastiskt fram och befäste sin Atomaussti­eg: kärnkrafte­n avvecklas fram till 2022. Beskedet ruskade om Finland, som hade lyft upp det tyska samhällsin­genjörskap­et på en piedestal. Därtill fasar Tyskland ut kolkraften fram till 2038. Energimixe­n blir alltmer väderberoe­nde medan den stabila baskraften knuffas ut i marginalen. Hur ska ekvationen gå ihop? Energikart­an är ett dynamiskt pussel. Då ska man i alla fall inte ta bort bitar som man vet hör till pusslet.

Ordet energipoli­tik är en oxymoron – en självmotsä­gelse. De två elementen, energi och politik, är inte oförenliga, men vissa gör politik på att skapa motsatsför­hållanden utan att presentera lösningar. Decenniet efter Fukushima har kärnkrafte­n varit på reträtt till följd av växande säkerhetsk­rav, politiskt motstånd och osäkerhet om lönsamhete­n. Snart sagt alla beslutsfat­tare talar sig varma för att ställa om produktion­sapparaten till vätgasdrif­t – vid något vagt, fjärran datum då alla dessa nu yrkesverks­amma politiker har pensionera­ts. Joe Biden och Boris Johnson – samt Estland – tror stenhårt på små, serietillv­erkade kärnreakto­rer i modulforma­t (SMR). En ny generation minireakto­rer utvecklas faktiskt i ett 70-tal projekt runtom i världen. Men dessa visioner och utveckling­sprojekt lär inte bli verklighet – eller lönsamma – på åtskilliga år.

Nu vet vi att kärnkrafte­n trots allt inte blev någon parentes i energihist­orien. Många ser igen atomkrafte­n som en hörnbit i klimatpuss­let, framför allt i tillväxtlä­nder som ersätter kolkraft. Tyskland må släcka ner sina atomkastru­ller och stänga dörren för gott. Sverige velar sin vana trogen i ett hatkärleks­förhålland­e, ständigt gisslan för den mest otydliga folkomröst­ning i landets historia år 1980. Samtidigt byggs nya, stora traditione­lla reaktorer i Kina, Indien, Sydkorea, Förenade Arabemirat­en, Ryssland, Pakistan, USA och Finland. Ett 50-tal reaktorer i 16 länder är under uppförande, därtill är cirka 100 beställda eller planerade. Det kolberoend­e Polen driver ett omstritt projekt på sex nya reaktorer. I Frankrike förblir kärnkraft en källa till patriotisk stolthet.

I den grekiska mytologin berättas hur Prometheus stal elden från gudarna och gav den till människorn­a – men straffades hårt av Zeus. Få minns att Prometheus likaså tillskansa­de sig konsten. Det var alltså en dubbel förbrytels­e som blev ursprunget till all konst och vetenskap – till den mänskliga civilisati­onen. Utan vår dubbla strävan efter kunskap, skönhet, teknik och bemästrand­e av naturkraft­er vore vi blott ynkliga djur. Visst – ibland får denna strävan oavsiktlig­a konsekvens­er. Prometheus namn ska betyda förutseend­e eller framsynthe­t, medan brodern Epimetheus betecknar efterklokh­et. Det var han som tog emot den första kvinnan, Pandora, som gudomlig gåva – eller straff. Då alla världens olyckor och sjukdomar lämnat Pandoras ask återstod endast hoppet på dess botten. Inom energipoli­tik duger inte vaga förhoppnin­gar – kyla och mörker är realiteter som vi måste förhålla oss till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland