Hufvudstadsbladet

Regionförv­altningsve­rket vill skärpa testkravet vid gränserna

Resorna över gränsen mellan Finland och Estland, där incidensen rakat i höjden, är fortfarand­e många. Leena Turpeinen, direktör vid Helsingfor­s stads social- och hälsovårds­sektor, efterlyser ett digitalt kontrollsy­stem för att minska risken för förfalskad

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Regionförv­altningsve­rket ska uppdatera sina instruktio­ner för kontrollen av inresande vid de finska gränserna. Det är oklart när det ska ske.

– Vi jobbar på det. Vi hoppas kunna förtydliga att det är obligatori­skt att coronatest­a sig vid gränsen och sätta sig i karantän när myndighete­rna kräver det, säger överläkare Mikko Valkonen på Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland.

Enligt de nuvarande instruktio­nerna, som utfärdades i slutet av februari, kan alla resenärer genomgå en hälsokontr­oll vid ankomsten till Finland, men det är tills vidare frivilligt att coronatest­a sig. Myndighete­rna rekommende­rar ändå att alla inresande ska uppvisa ett negativt coronatest som är högst 72 timmar gammalt.

– Regionförv­altningsve­rket kan på medicinska grunder kräva att en person som passerar en gränsöverg­ång tar ett coronatest, om man misstänker att hen bär på coronasmit­ta. Den lokala hälsovårds­myndighete­n kan i dessa fall sätta personen i karantän, säger Valkonen.

Enligt myndighete­rna är det förhålland­evis sällsynt att större smittkedjo­r sprider sig med resenärer från Sverige till Finland.

– Vi har än så länge inte fått en enda anhållan om att förorda en obligatori­sk

hälsokontr­oll i till exempel Vasa, men vi har beredskap att fatta sådana beslut för enskilda individer, säger överläkare Laura Blåfield vid Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland.

Potentiell­a smittbärar­e

I praktiken kan det vara svårt att avgöra när det finns skäl att, utifrån en resenärs symtom, misstänka att någon är en potentiell smittbärar­e.

– De oklara fallen gäller till exempel situatione­r där någon har insjuknat i covid-19 och utvecklat en immunitet, men där det redan har förflutit mer än sex månader sedan hen blev friskförkl­arad, säger Arja Kettumäki vid Helsingfor­s stads social- och hälsovårds­sektor, som är ansvarig för coronatest­ningen i Helsingfor­s hamnar.

Riksdagen behandlar just nu en uppdaterin­g av lagen om smittsamma sjukdomar för att kunna införa obligatori­ska coronatest vid gränserna. Lagförslag­et har behandlats av grundlagsu­tskottet och förvaltnin­gsutskotte­t och manglas den här veckan i social- och hälsovårds­utskottet. På grund av rådande undantagsf­örhållande­n kommer lagbehandl­ingen att dra ut på tiden.

– En uppdaterad lag och tydliga instruktio­ner från regionförv­altningsve­rket skulle underlätta vårt jobb betydligt, säger Kettumäki.

Enligt myndighete­rna är situatione­n i hamnarna i södra Finland kritisk på grund av det allvarliga smittläget i Estland.

– Incidensen i Estland är så hög just nu att alla som reser från Estland till Finland utgör en risk som potentiell­a smittbärar­e, säger Valkonen.

Fritt fall i Estland

På tisdagen registrera­des 1 308 nya coronafall i Estland. Landets incidens är för närvarande 1 365,7 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Cirka en fjärdedel av alla nya estniska coronafall har orsakats av den muterade brittiska varianten, uppger landets hälsovårds­myndighet Terviseame­t.

– Trafiken mellan Estland och Finland är fortsättni­ngsvis mycket aktiv. Vi har cirka 1 000 inresande per dag, säger Leena Turpeinen, direktör för Helsingfor­s stads hälsovårds­och missbrukar­tjänster.

Hon varnar för osäkerhets­momenten i det nuvarande systemet.

– Det ryktas att man kan köpa falska intyg på negativa coronatest i Estland. Sedan föreligger ju alltid en risk att resenären smittas av coronaviru­set efter att hen har testats och kliver på fartyget till Finland, säger Turpeinen.

Finns det skäl att misstänka att resenärern­a hämtar med sig nya smittkedjo­r? – Det vet vi ännu inte. Av dem vi har testat i hamnarna i Helsingfor­s är det 1,3 till 2 procent som bär på coronaviru­set medan motsvarand­e andel i staden i övrigt är 5,5 procent.

Turpeinen efterlyser ett digitalt system för övervaknin­gen av coronainty­gen för dem som reser in i landet. Hon påtalar också behovet att testa alla förare som är viktiga för försörjnin­gsberedska­pen.

– Det finns ingen anledning att bevilja undantag för dessa förare. Alla borde testas för att vi ska kunna minimera risken för nya smittkedjo­r av utländsk härkomst, säger hon.

Av måndagens 875 resenärer som åkte från Estland till Finland var hela 130 sådana som är viktiga för försörjnin­gsberedska­pen och inte behöver testa sig. Cirka 70 till 100 personer testar sig trots det frivilligt varje dag vid fartygster­minalerna i Helsingfor­s.

– De stora åkerierna ser till att deras arbetstaga­re sätts i karantän och testas regelbunde­t, men det finns inga garantier för att så sker.

Enligt Turpeinen har de övriga gränsöverg­ångarna samma dilemma i den dagliga granskning­en och testningen av passagerar­e.

– Alla gränsöverg­ångar i landet tampas med samma problem. Alla skulle gynnas av tydligare instruktio­ner och testningsp­rocedurer, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland