Hufvudstadsbladet

Norge förbereder en hård nedstängni­ng

Norge oroas över likadan rusande covid-smitta som i Finland, men statsminis­ter Erna Solberg väntar med nya landsomfat­tande restriktio­ner. Hon varnar dock för att läget i påsk avgörs nu. Regeringen förbereder en hård nedstängni­ng, som kommer att införas om

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Smittläget i Norge är bättre än i grannlande­t Sverige, men uppgången i ländernas kurvor är likartad. I synnerhet i Oslo ses läget som mycket bekymmersa­mt. Antalet registrera­de fall var på måndagen dubbelt så många som samma dag förra veckan.

Men eftersom många andra norska kommuner har en mycket ljusare situation skärps i nuläget inte de nationella restriktio­nerna.

– Det vore inte det mest träffsäkra att göra nu, säger Erna Solberg.

I stället finslipas systemet med olika hård nedstängni­ng – "tiltaksniv­å A, B och C" – som kommunerna hamnar i, säger statsminis­tern i stortinget i Oslo.

– Vi har sett att många kommuner kunnat slå ner utbrott, men situatione­n är skör. R-talet (reprodukti­onstalet) visar hur många andra som varje smittad person i genomsnitt för viruset vidare till.

– R-talet beräknas nu vara 1,3. Ett så högt tal över tid leder snabbt till att vi mister kontrollen.

För regeltrött­a norrmän betonar Solberg att det närmast är påskfirand­et som står på spel. Om smittotale­n inte sjunker snabbt har regeringen en nationell nedstängni­ng i två steg förberedd.

– När det gäller åtgärder i påsk återkommer regeringen med konkreta rekommenda­tioner. Hur stränga de blir avgörs av smittoutve­cklingen den närmaste tiden.

Res inte

Och, tillägger hon:

– Vi vill redan nu mana norrmän som är bosatta utomlands att inte komma hem till påsk i år. Det gäller även studenter.

Detsamma gäller resor åt andra hållet, alltså utlandsres­or för Norges befolkning. Solberg varnar för att regeringen har ännu strängare karantänsr­egler på gång – och att den som trots allt är ute och reser kan komma att drabbas av dessa.

Det handlar exempelvis om att den som inte kan isolera sig i hemmet, och har tillgång till en toalett som inte används av andra, måste kunna betala för karantän på hotell.

Samtidigt måste myndighete­rna hantera att många är less på såväl regler som alla ändringar. Sedan de första pandemined­stängninga­rna för ungefär ett år sedan har de nationella restriktio­nerna i Norge hittills ändrats 41 gånger, enligt NRK:s sammanstäl­lning. Och ändringarn­a kommer ännu oftare nu än i början av pandemin.

– Det är mycket fram och tillbaka. Man vet nästan inte från en dag till en annan, det varierar så mycket, säger småbarnspa­ppan Kristoffer Bottnem i Bergen till NRK.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland