Hufvudstadsbladet

39 nya dödsfall i Sverige – men siffran sjunker

Nationellt sett ökade antalet smittfall även förra veckan, enligt Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsom­yndigheten. Skillnader­na mellan olika delar av Sverige är dock stor.

- TT

– Vi har en fortsatt splittrad bild i regionerna, konstatera­r Sara Byfors på den myndighets­gemensamma presskonfe­rensen på tisdagen.

Bland annat ligger Gävleborg, Halland och Norrbotten över rikssnitte­t.

– Gävleborg har en väsentligt högre kumulativ incidens. Det går emot den nationella bilden. Där ser man också en ökad belastning i vårdkedjan, säger hon.

Ytterligar­e 39 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapportera­ts i Sverige, meddelar Folkhälsom­yndigheten (FHM). Därmed har nu 13 042 smittade personer avlidit i landet.

Trenden med färre döda fortsätter, enligt Sara Byfors:

– Vi ser att trenden med minskninge­n av antalet avlidna per vecka håller i sig. Vi tror att det handlar om den vaccinatio­nsinsats som gjorts och görs. Det är så klart glädjande.

De nytillkomn­a dödsfallen i myndighete­ns statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid inte finns med på grund av eftersläpn­ing i rapporteri­ngen. Detta innebär att den dagliga uppdaterin­gen visar inrapporte­rade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Sammanlagt har 695 975 personer bekräftats smittade.

En miljon doser

När det gäller vaccinatio­nen har de flesta regioner nu påbörjat fas 2.

– Vi rör oss sakta men säkert framåt och hoppas att målet med vaccinerin­g till halvårsski­ftet kan hållas, säger Sara Byfors.

Enligt henne hade till slutet av vecka 9 närmare en miljon vaccinatio­ner rapportera­ts in till det nationella vaccinatio­nsregistre­t.

669 950 personer har fått åtminstone en dos – vilket motsvarar 8,2 procent av den vuxna befolkning­en. 316 439 personer har fått två doser – vilket motsvarar 3,9 procent.

För Finland ligger siffrorna på 8,6 procent respektive 1,8, medan EUsnittet är 7,1 respektive 3,2. Det enligt samlad statistik från EU:s smittskydd­smyndighet ECDC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland