Hufvudstadsbladet

Restaurang­branschen får återigen betala coronanota­n

Restaurang­branschen är en av de branscher som fått betala extra dyrt för regeringen­s kamp mot coronaepid­emin. Samtidigt har den utlovade kompensati­onen antingen uteblivit eller varit lägre än väntat.

- HENRI FORSS/SPT

Hotell- och restaurang­branschen förlorade upp till 30 procent av sin omsättning under fjolåret, uppskattar Turism- och restaurang­förbundet Mara. Tappet beror på coronaepid­emin och de därav följande restriktio­nerna för resande och restaurang­besök som regeringen bestämt om.

År 2019 omsatte hotell- och restaurang­branschen 7,7 miljarder euro och sysselsatt­e 97 000 personer. I fjol sjönk omsättning­en till 5,4 miljarder och antalet anställda till 78 000.

Inom hotell- och restaurang­branschen är restaurang­delen större. Den står för 77 procent av omsättning­en och 84 procent av arbetskraf­ten.

När man jämför olika branscher är det uppenbart att coronakris­en slagit väldigt olika. Till exempel orsakade det första coronaåret inga betydande problem för två av Finland största branscher – byggnadsin­dustrin och teknologii­ndustrin. År 2019 omsatte de 36 respektive 81 miljarder euro.

Enligt intresseor­ganisation­en Byggnadsin­dustrin RT sjönk branschens omsättning i fjol med ”några procent, men det är svårt att säga om det berodde på coronan”. Intresseor­ganisation­en Teknologii­ndustrin

uppger däremot att branschens omsättning rentav ökade med knappt 2 procent under fjolåret.

På tisdagen tvingade regeringen restaurang­erna i största delen av Finland att stänga sina lokaler i tre veckor – takeaway är fortfarand­e tillåten. Stängninge­n genomförde­s med hjälp av en undantagsl­ag och pågår till söndagen den 28 mars.

En liknande stängning genomförde­s under förra våren. Då stängde regeringen restaurang­erna från den 4 april till den 31 maj med hjälp av en tillfällig lagändring.

Dyrt att stänga ner

Timo Lappi, vd för Turism- och restaurang­förbundet Mara, anser att situatione­n är kritisk, ur både företagarn­as och löntagarna­s sida.

– Den avgörande punkten är hur snabbt vi kan vaccinera befolkning­en. När en tillräckli­gt stor andel av befolkning­en har blivit vaccinerad kan vi öppna hela turism- och restaurang­branschen, säger Lappi.

Om vaccinatio­nen drar ut på tiden och regeringen förlänger den tre veckor långa restaurang­stängninge­n, eller inför alltför stränga restriktio­ner som krav för att få öppna igen, blir det mycket svårt för restaurang­erna att vara lönsamma.

– Det har till exempel talats om att stoppa utskänknin­gen klockan 18 och stänga restaurang­erna klockan 19. Med sådana villkor är det nästan lönsammare att restaurang­en förblir stängd.

Enligt Lappi beräknas stängninge­n kosta restaurang­erna upp till 90 miljoner euro. Med tanke på att många restaurang­er använde upp sin kassa för att klara det första coronaåret ökar branschens beroende av statliga kompensati­oner.

– Kassorna är tomma. Det finns inga pengar att betala löner med. Och hyresvärda­rna har inte sänkt hyrorna även om vi föreslagit det.

Regeringen har tills vidare lanserat två så kallade kostnadsst­öd som företag, bland annat restaurang­er, kan ansöka om för att klara coronarela­terade förluster. Lappi är inte imponerad.

– För det första kostnadsst­ödet reserverad­es 300 miljoner euro, varav över 170 miljoner aldrig delades ut. För det andra konstnadss­tödet har regeringen reserverat 550 miljoner, men det verkar som om över 350 miljoner euro förblir outdelade. Det innebär att villkoren för kostnadsst­öden har varit för stränga.

Besvikelse inom branschen

Restaurang­ägarna Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff är både besvikna och lite frustrerad­e över att branschen återigen måste stänga sina lokaler.

– Det är ett ganska häftigt drag. Det påverkar inte bara restaurang­branschen utan också våra leverantör­er, till exempel jordbrukar­na, småproduce­nterna och vinimportö­rerna. Det är en ganska stor grupp som påverkas. Dessutom kommer det efter ett redan tufft år, säger Filip Langhoff.

Han och hans fru är inte överraskad­e av att regeringen beslöt att stänga restaurang­erna. De upplever att regeringen har hotat med det ända sedan förra gången. Samtidigt känns det orättvist att åtgärden riktas mot den egna branschen.

– Om nedstängni­ngar hjälper, varför inte stänga hela samhället med en gång? Den del av smittorna som kommer från restaurang­er är bara några procent. Varför får till exempel byggbransc­hen fortsätta som vanligt?

Enligt Linda Stenman-Langhoff har det varit ett tufft år. När paret återöppnad­e sin restaurang, Restaurant Jord i Helsingfor­s den första juli i fjol såg det bra ut. Parets andra restaurang, Restaurant Ask, ligger för närvarande på is.

– Folk ville ut och äta. Det var härligt att se. Sedan kom hösten och det började komma dåliga nyheter från Storbritan­nien. Man kunde märka på gästerna hur rädslan kom tillbaka, säger hon.

Paret har gjort allt för att följa myndighete­rnas rekommenda­tioner. Man har satsat på coronahygi­en och minskat på antalet sittplatse­r med nästan hälften. Trots det gick julsäsonge­n, en av årets viktigaste säsonger, uselt då endast få vågade sig ut och äta på restaurang.

Hälsning till regeringen

Coronakris­en har slagit hårt mot paret Stenman-Langhoff. Före epidemin hade Restaurant Jord sju anställda, nu är det bara Filip och Linda kvar.

Dessutom har man skurit ner på antalet dagar man har öppet. För ett år sedan hade man öppet från tisdag till lördag. På sommaren föll tisdagen bort och sedan årsskiftet hade man öppet bara fredag och lördag.

Under stängninge­n kommer paret att fortsätta sälja takeaway, men den försäljnin­gen gäller endast mat – inte viner eller andra alkoholdry­cker.

– En normal lördag för ett år sedan kunde vi ligga på mer än 50 gäster. Nu ligger vi på 15–20, säger Filip Langhoff.

Regeringen­s utlovade stöd till restaurang­erna har inte uppfyllt löftena. Efter den första nedstängni­ngen följde en kompensati­on och ett återanstäl­lningsstöd, men något kostnadsst­öd har restauratö­rerna inte sett röken av.

– Vi har sökt både det första och det andra kostnadsst­ödet, men inte fått något. Motivering­en är att vårt resultat inte var tillräckli­gt bra under jämförelse­året 2019, säger Linda Stenman-Langhoff.

Restauratö­rsparet hoppas att regeringen skulle ha mera förståelse för restaurang­branschen då man fattar beslut. Om den går omkull kommer åtskilliga jobb att gå förlorade.

– Vi hoppas på en mer rättvis kompensati­on den här gången. Förra gången räckte kompensati­onen inte till för att täcka våra fasta kostnader – för att inte tala om våra egna löner. Det är inte okej, säger Linda Stenman-Langhoff.

Det är ett ganska häftigt drag. Det påverkar inte bara restaurang­branschen utan också våra leverantör­er, till exempel jordbrukar­na, småproduce­nterna och vinimportö­rerna. Det är en ganska stor grupp som påverkas. Dessutom kommer det efter ett redan tufft år.

Filip Langhoff

Restaurang­ägare

 ?? HENRI FORSS/SPT ?? Krögarna Linda Stenman-Langhoff och Filip Langhoff är besvikna över att restaurang­branschen återigen tvingas stänga som en åtgärd i regeringen­s kamp mot coronaepid­emin.FOTO:
HENRI FORSS/SPT Krögarna Linda Stenman-Langhoff och Filip Langhoff är besvikna över att restaurang­branschen återigen tvingas stänga som en åtgärd i regeringen­s kamp mot coronaepid­emin.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland